fittonia

12 csíkos levelű szobanövény, mely feldobja a lakást

Az üzletek kínálatában rengeteg mutatós szobanövény közül válogathatunk, egyes növények főként virágzatukkal, míg mások leveleikkel és alakjukkal díszítenek. Jelentős díszítőértékkel bír, ha egy szobanövénynek nagyméretű vagy éppen érdekes alakú levelei vannak, ugyanakkor az is, ha a megszokottól eltérően nem egyszínűek, hanem mintásak a növény levelei.

Különösen érdekes hatást keltenek, és szinte vonzzák a tekintetet azok a szobanövények, melyek csíkos levelekkel büszkélkedhetnek. Cikkünkben 12 olyan kisebb és nagyobb termetű szobanövényt mutatunk be, melyek csíkos levelekkel díszítenek. Lássuk, melyek ezek a szobanövények!

Calathea ornata

calathea ornata
Kép forrása: Dreamstime

A Calathea ornata avagy a csíkos zebralevél, Amerika trópusi vidékeiről származik. Levelei olajzöld színűek, kerekdedek és hosszúkásak. A leveleket fehér vagy rózsaszín árnyalatú csíkok díszítik.

Calathea orbifolia

calathea orbifolia
Kép forrása: Freepik

A Calathea orbifolia szintén egy zebralevél faj, mellyel még ritkábban találkozhatunk az üzletek kínálatában, de nem lehetetlen a beszerzése Magyarországon sem. Különlegességét nagyméretű levelei jelentik, melyek felső része szürkés-zöld csíkokkal díszített, alsó részük ezüstös árnyalatú.

Calathea zebrina

calathea zebrina
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A Calathea zebrina az egyik legismertebb és leggyakoribb zebralevél faj. Sötétzöld árnyalatú levelei bársonyos hatást keltenek, a leveleket zebraszerű élénkzöld csíkok díszítik. A levelek alsó része és a szár vöröses-lila árnyalatú.

Pletyka

tradescantia fluminensis tricolor
Kép forrása: Dreamstime

A pletyka régóta ismert és népszerű szobanövény hazánkban. Léteznek egyszínű zöld, valamint mintás levelű változatai is. A képen a Tradescantia fluminensis ‘Tricolor’ látszik, mely zöld, rózsaszín és fehér csíkos levelekkel díszít.

Zebrapletyka

zebrapletyka
Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina) népszerű csüngő szobanövény, mely Közép-Amerikában őshonos. Húsos, hegyes végű leveleit bordós-lila és ezüstszínű csíkok díszítik. Világos, de nem tűző napos helyen tartva a legszebb a mintázata!

Ékszerorchidea

ékszerorchidea
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A bársonyorchidea vagy ékszerorchidea (Ludisia discolor) Délnyugat-Ázsiában honos talajlakó orchidea féle, melyet Magyarországon szobanövényként forgalmaznak az üzletek. Virágaival, valamint sötét bordó színű leveleivel díszít, melyeket világos színű erezet tesz látványossá.

Alokázia

alokázia
Kép forrása: Freepik

Az alokázia vagy ördöglevél (Alocasia sanderiana) Délkelet-Ázsiából származó, egzotikus külsejű szobanövény, a mintegy 70 alokázia faj közül ezzel találkozhatunk leggyakrabban az üzletek kínálatában. Erős és húsos, méregzöld színű leveleit fehér erezet díszíti.

Zöldike (csokrosinda)

zöldike
Kép forrása: Shutterstock

A zöldike vagy csokrosinda (Chlorophytum comosum) egyike a legrégebben tartott szobanövényeknek, köszönhetően egyszerű gondozásának. Ez a függesztett kaspóba és cserépbe is ültethető, mutatós növény, hosszú, hosszanti csíkozású lecsüngő leveleivel lehet otthonunk ékessége.

Anyósnyelv

anyósnyelvek
Kép forrása: Dreamstime

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávefélék családjába tartozó, rendkívül szívós, jó szárazságtűrő képességű szobanövény. Számos faj és fajta megtalálható a kertészetekben, az egyik legjellegzetesebb a Sansevieria trifasciata var. laurentii, melynek hosszú, zöld leveleit, nagyon szép sárga csíkok szegélyezik.

Dracéna

illatos sárkányfa
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A sárkányfa vagy dracéna (Dracaena) rendkívül mutatós szobanövény, mely a törzs végén fejlődő levélüstökével díszít. Rengeteg faj és fajta közül választhatunk, a képen az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) látható, melynek zöld leveleit, sárga csíkok díszítik. Szintén csíkos levelekkel rendelkezik a tarka sárkányfa (Dracaena marginata) is, melynek hosszú, vékony levelei vannak.

Hálóslevél (fittónia)

fittonia
Kép forrása: Freepik

A hálóslevél (Fittonia albivenis) Dél-Amerika keleti területeiről származó kistermetű szobanövény, melynek különlegességét kerekded alakú levelei adják, melyeket látványos erezet díszít. Változatos színekben fordul elő, zöld és piros árnyalatú is lehet.

Márványlevél

márványlevél
Kép forrása: Adobe Stock

A márványlevél (Peperomia argyreia) egy mintás levélzetű törpebors faj, melynek külsejét legjobban angol elnevezése – „Watermelon peperomia” azaz görögdinnye törpebors – írja le. Csíkos levelei a görögdinnye mintázatára emlékeztetnek.

Bízunk benne, hogy összeállításunkkal sikerült néhány remek ötletet adnunk a csíkos levelű szobanövények kiválasztásához, bármelyik növényt is választjuk biztosan a lakásunk különleges szépségű dísze lesz!

Képek forrása: Adobe Stock; Dreamstime; Shutterstock; Freepik; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére