zebrapletyka

9 lila levelű szobanövény látványos levélzettel

Senki számára sem okoz meglepetést, vagy hat az újdonság erejével, ha egy kerti növény virága a lila szín valamelyik árnyalatában pompázik, mindjárt más a helyzet akkor, ha nem a növény virága, hanem a levele lila színű. Így van ez a szobanövények esetében is.

A szobanövények jelentős része zöld levelekkel díszít, a skála a világoszöldtől, az egészen sötét olajzöldig terjed. Szép számmal akadnak azonban izgalmasabb külsejű, csíkos és pettyes levelű fajok, valamint más levélszínű szobanövények is.

A lila többféle módon is előfordulhat, egyes növények esetében a teljes levélzet ilyen színű, míg másoknál, csak a mintázat, vagy éppen a levél alsó része. Cikkünkben 9 lila levelű szobanövényt mutatunk be, melyek között mindegyik megjelenési formára lesz példa.

Lándzsás zebralevél

calathea lancifolia
Kép forrása: Adobe Stock

A lándzsás zebralevél (Calathea lancifolia) Amerika trópusi vidékein őshonos növény, mely rendkívül látványos, mintás madártollra emlékeztető leveleivel díszít. Hosszú, hullámos szélű leveleit sötét sávok és pettyek díszítik. A levelek fonákja pedig lilás-bordó árnyalatú.

Sáfrányos zebralevél

calathea crocata
Kép forrása: Freepik

A sáfrányos zebralevél (Calathea crocata) igen izgalmas külsejű zebralevél faj, sárga színű virágai mellett, leveleivel is díszít. A levelei ugyan nem mintásak, mint a rokon zebralevél fajoké, viszont nagyon szép sötétzöld színűek, a levelek fonákja pedig sötétlila árnyalatú.

Kúszó lilacserje

kúszó lilacserje
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Ripley

A kúszó lilacserje (Gynura aurantiaca) bíbor-lila színű, pehelyszőrökkel borított, bársonyos hatású leveleivel igazi különlegességnek számít. Levelei világos helyen tartva a legszebb árnyalatúak, míg sötét helyiségben kifakulnak.

Burmai tobozka

burmai tobozka
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Laura Müller

A burmai tobozka (Strobilanthes dyerianus), ahogy talán neve is következtetni enged rá, egy igazi, egzotikus szépségű szobanövény. Mintás levelei olajzöld és lila színben játszanak. Kellemesen meleg, világos vagy félárnyékos, kellemesen párás helyiségben igazán szép dísze lehet a lakásnak.

Mózes bölcsője (lándzsalevél)

lándzsalevél
Kép forrása: Freepik

A Mózes bölcsője néven is ismert lándzsalevél (Rhoeo spathacea; Tradescantia spathacea) a pletykafélék nemzetségébe tartozik, egyszerűen nevelhető, mutatós szobanövény. Az üzletekben többféle változatát is megtalálhatjuk.

A lándzsalevél levele zöld színű, míg a levél fonákja lila. Létezik háromszínű fajtája is (Rhoeo spathacea ’Tricolor’), melynek levelei zöld és rózsaszín csíkosak, a levelek fonákja pedig az alapfajhoz hasonlóan lila.

Bíbor pletyka

bíbor pletyka
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Samuel Souza

A bíbor pletyka (Tradescantia pallida) színpompás szobanövény, melyet nyáron, akár a szabadban is tarthatunk. Egyszerűen nevelhető virág, mely bíborszínű leveleivel, valamint kicsi rózsaszínű virágaival is díszít. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy ne tartsuk túlságosan sötét helyen, mert elveszíti szép színét.

Zebrapletyka

zebrapletyka
Kép forrása: Freepik

A zebrapletykáról (Tradescantia zebrina) a csíkos levelű szobanövényről szóló cikkünkben is említést tettünk, de ebben az összeállításból sem maradhatott ki, zebracsíkos levelei ugyanis lila árnyalatban játszanak. A bíborpletykához hasonlóan, világos helyen tartva a legélénkebb a színe.

Háromszögletű madársóska

háromszögletű madársóska
Kép forrása: Freepik

A háromszögletű madársóska (Oxalis triangularis) Brazíliából származó növény, melyet Magyarországon szobanövényként nevelünk. Háromszög alakú, bordós-lila leveleivel, valamint kicsi virágaival szépen mutat függesztett cserépben.

Levélbegóniák

begónia levél
Kép forrása: Unsplash / Szerző: David Clode

A begóniák egy csoportját, melybe azok a fajok tartoznak, amelyek főként különleges levélzetükkel díszítenek, levélbegóniáknak nevezzük. Ezek közül az egyik, ha nem a legismertebb a királybegónia (Begonia rex).

A levélbegóniákra rendkívüli változatosság jellemző, a levelek színe, mintája és alakja fajtánként nagyon eltérő lehet. Ez előbbiek miatt a levélbegóniák között is találunk olyanokat, amelyek levélzetén megjelenik valamilyen formában a lila árnyalat.

Bízunk benne, hogy tetszett az összeállításunk, ha szeretnél a szobanövények gondozásával is megismerkedni, nézd meg a Növénygondozás rovatunkat, ahol a legismertebb szobanövények gondozási tudnivalóit találod meg.

Képek forrása: Freepik; Adobe Stock; Unsplash / Szerző: Samuel Souza; Unsplash / Szerző: Ripley; Unsplash / Szerző: Laura Müller; Unsplash / Szerző: David ClodeFlickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére