zamioculcas szaporítása

Agglegénypálma szaporítása – Részletes útmutató

Az agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia) rendkívül strapabíró, jó ellenálló képességű szobanövény, mely hazánkban is nagyon népszerűvé vált, szépségének valamint egyszerű gondozásának köszönhetően.

A legénypálma, zámia vagy gyakran csak zamioculcas néven emlegetett növény, többféle módon is szaporítható, ezek közül a legegyszerűbb, ha az átültetés során tőosztást végzünk és szétültetjük több cserépbe.

Jóval lassabb módszer, ha a szárakat gyökereztetjük meg vízben, vagy a száron lévő leveleket földben. Cikkünk további részében ezeket a szaporítási módszereket mutatjuk be részletesen.

Az agglegénypálma szaporítása tőosztással

Az agglegénypálma tőosztással szaporítható a leggyorsabban és a legegyszerűbben, ezt érdemes az átültetéssel egy időben végezni tavasszal vagy nyáron, mivel így csak egyszer kell, bolygatunk a növényt.

Az agglegénypálmát akkor kell átültetni, amikor már teljesen kinőtte a cserepét, ehhez először óvatosan ki kell borítanunk a tartójából, úgy, hogy az egyik kezünkkel takarjuk a földlabda tetejét. Ha ezzel meg vagyunk, láthatóvá válik az agglegénypálma gyökérzete és rizómái.

Óvatosan válasszuk szét a növényt több részre, úgy, hogy mindegyikhez tartozzon rizóma. Ezt kővetően ültessük el őket, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű virágföldbe. Az ültetéshez olyan növénytartót válasszunk, mely vízelvezető nyílásokkal is rendelkezik, így távozni tud a felesleges víz.

Fontos megemlíteni, hogy a tőosztást, nem lehet sűrűn megismételni, mivel az agglegénypálma rizómái nagyon lassan fejlődnek.

Az agglegénypálma szaporítása szárdugvánnyal

Az agglegénypálmát a levágott szár vízben való meggyökereztetésével is szaporíthatjuk, ez azonban jóval lassabb szaporítási módszer, mint a tőosztás. Először a növény tövénél vágjunk le egy szárat, fertőtlenített éles késsel vagy ollóval.

Távolítsuk el az alsó leveleket, ezt követően pedig állítsunk a szárdugványt egy vízzel töltött magas pohárba, vagy befőttes üvegbe. Helyezzük az edényt világos helyre, ez segít a gyökeresedésben.

A vizet rendszeresen, legalább hetente cseréljük, hogy megelőzzük a baktériumok felszaporodását. A gyökerek kialakulása ideális környezetben is hónapokba telik, legyünk türelmesek. A gyökeres dugványokat ültessük el, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földbe.

Az agglegénypálma szaporítása levéldugvánnyal

Az agglegénypálma a szárról leszedett levelek elültetésével is szaporítható, ez azonban tényleg csak a kísérletező kedvű és türelmes hobbikertészek számára ajánlott megoldás, ugyanis akár 10-12 hónap is eltelhet, mire a földben kifejlődnek a rizómák.

Vágjunk le leveleket a szárról, úgy, hogy egy kicsi szárdarab is legyen rajtuk, érdemes sok levéldugványt készítenünk, hogy növeljük az esélyeinket. A levéldugványokat ültessük el 1 cm mélyen homokkal töltött cserépbe és öntözzük meg őket.

A gyökereztetés alatt figyeljünk rá, hogy ne hagyjuk kiszáradni a talajt! Ha nagyon sok dugványt készítettünk, egyet-egyet esetleg időnként kiszedhetünk, hogy megnézzük elkezdődött-e a rizómák kifejlődése.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk az agglegénypálma szaporításához. Sok sikert kívánunk hozzá!

Kép forrása: Freepik

Forrás: Wild Interiors

Ha szeretnél még többet megtudni az agglegénypálmáról az alábbi cikkünket is érdemes lehet elolvasnod:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére