aloe vera

Aloe vera gondozása – Részletes útmutató

Az Aloe növénynemzetségbe pozsgás levelű fajok, valamint félcserjék, cserjék és fák tartoznak, a nemzetség legismertebb növénye azonban minden bizonnyal az Aloe vera, mely nagyszerű gyógynövény, valamint egyszerűen nevelhető szobanövény is egyben.

Az Aloe vera gondozása során csak néhány egyszerű tanácsot kell betartanunk és hosszú évekre egy ellenálló, emellett rendkívül mutatós szobanövénnyel gazdagodhatunk, melyet nagyon könnyen szaporíthatunk is. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni az Aloe vera gondozásáról.

Az Aloe vera igényei és gondozása

Az Aloe vera a napos vagy világos, kellemesen meleg helyiségek növénye, mely télen azonban ennél alacsonyabb 10 °C körüli hőmérsékletet igényel. Nyáron kivihetjük a szabadba is, ekkor esőtől védett, világos helyet keressünk a számára.

Az aloét elég csak mértékkel öntözni, a tavasztól őszig tartó időszakban földjét tartsuk mérsékelten nyirkosan az öntözések során, télen kevesebbet öntözzük. A pangó vizet mindenképp kerüljük, mivel gyökérrothadást okozhat.

Jól bírja a szárazabb levegőt is, ezért párásítással nem szükséges foglalkozunk. A nyári időszakban meghálálja, ha 2-3 hetente tápoldatozzuk mérsékelt töménységű kaktusztápoldattal, egyéb időszakokban hagyjuk el a tápoldatozást.

Az Aloe vera átültetése

Az aloé átültetésére évente, esetleg évente kétszer kell sort keríteni. Az ültetéshez inkább széles, mint mély edényt vásároljunk, mivel az aloé gyökerei sekélyen terülnek el. Nagyon jó választást jelent például, egy a szükségesnél csak kicsivel nagyobb cserépedény. Fontos tudni, hogy túlságosan nagy edénybe ültetve nem fejlődik megfelelően.

Az aloét homokkal vagy sóderral kevert virágföldbe ültessük, mivel ez hasonlít a legjobban a természetes élőhelyén előforduló talajra. Az átültetéshez óvatosan emeljük ki az aloét a cserépből, ilyenkor hozzáférhetünk a sarjakhoz is, melyekkel egyszerűen szaporíthatjuk.

Öntsünk az új virágcserépbe annyi földkeveréket, amennyire ráhelyezve az aloét, a földlabda teteje és a cserép pereme között még marad egy néhány centiméteres víztér, így egyszerűbb az öntözés. Töltsük fel a földlabda körüli részt is földkeverékkel és tömörítsük meg annyira, hogy megtartsa az edényben a növényt.

Az Aloe vera metszése

Az Aloe vera nem igényel komolyabb metszést, azonban előfordulhat, hogy a növény külső leveleinek csúcsai bebarnulnak. Ilyenkor két lehetőségünk van, az egyik, hogy csak a barna levélrészeket vágjuk le, a másik, hogy a növény tövéhez közel, az egész levelet eltávolítjuk.

Utóbbi módszer ösztönözni fogja az új levelek fejlődését is. A metszéshez mindig éles és steril ollót használjunk!

Az Aloe vera betegségei és kártevői

Az Aloe vera alapvetően nem számít kényes szobanövénynek, azonban akad néhány kártevője, ezek közül a pajzstetvek és az atkák a legjellemzőbbek. A kártevőkön kívül a nem megfelelő tartási körülmények okozhatnak problémát.

A túlöntözés hatására az aloé könnyen kirohadhat, ha pedig kivisszük a szabadba és tűző napon tartjuk, előfordul, hogy a levelei száradni és barnulni kezdenek. Ilyenkor keressünk árnyékosabb helyet a növény számára.

Az Aloe vera szaporítása

Az aloét saját részre, vagy ajándékozás céljából is nagyon egyszerűen szaporíthatjuk, ugyanis a növény három éves korától kezdve sarjakat hoz. Azokat a sarjakat, amelyek legalább félarasznyi nagyságúak leválaszthatjuk az anyanövényről és külön cserépben nevelhetjük tovább.

A szaporítást érdemes az átültetéssel egy időben elvégezni, mivel ilyenkor nagyon könnyen hozzáférhetünk a növény gyökérzetéhez és a kicsi sarjakhoz is.

Kép forrása: Adobe Stock

Ha szeretnél még többet megtudni az Aloe veráról az alábbi cikkünket is érdemes lehet elolvasnod:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére