pihentető alvás

Aludjon jól – növényekkel a hálószobában

Kétségtelen, hogy a növények javítják a beltéri klímát, hiszen a növények még a hálószobában is kiszűrik a káros anyagokat a levegőből. De hogyan néz ki valójában a hálószoba? Vajon a növények is hozzájárulhatnak a jobb beltéri klímához, és esetleg elősegíthetik a jó éjszakai alvást?

Miért jó, ha növények vannak a hálószobában?

A NASA, az Amerikai Űrkutatási Hivatal egyik tanulmánya szerint – melyet 1989-ben publikáltak a tiszta levegővel kapcsolatosan – a növények jelentősen javítják a beltéri klímát, mivel oxigént termelnek és a szén-dioxidot kivonják a levegőből, ugyanakkor megkötik a formaldehidet, a benzolt, triklór-etilént, a xilolt, és egyéb szennyező anyagokat is.

Ez rendkívül fontos a hálószobában is, hiszen hozzájárul az egészséges és pihentető alváshoz. Ez a hatás különösen a pozsgás és nagy levelű növényeknél figyelhető meg, mint például az Echeveria. De ebben a tekintetben a pénzfa is hasznos szolgálatot fog tenni. Azonban arra feltétlen ügyeljünk, hogy a virágföld ne penészedjen meg, nehogy penészspórák kerüljenek a hálószoba levegőjébe.

Növények a hálószobában és a Feng shui

Sokan alkalmazzák a Feng shui alapelveit otthonuk berendezésekor, ami a hálószobára különösen vonatkozik. A hálószobában a Feng shui és a növények nem zárják ki egymást. Azonban annak érdekében, hogy ne szakítsuk meg a Qi áramlását, ne helyezzünk el nagy növényeket, például pálmafákat a hálószobában.

Ebből a szempontból több kis növény elhelyezése célszerűbb, de figyeljünk rá, nehogy túlzásba essünk. A Feng Shui esetében a hálószoba ideális esetben nyugat felé tekint. A Qi jó áramlásához kellően nagy fekvőfelületű ágyak ajánlottak, melyek lehetőleg lábbal rendelkeznek. Az ágy készülhet valódi fából, vagy a puha hatás érdekében kárpitozott felülettel is rendelkezhet.

Megfelelő kaspó, mint gyönyörű hálószobai dekoráció

Nemcsak maguk a növények, hanem a kaspók és vödrök is szép szemet gyönyörködtethetnek a hálószobában. Válasszunk dekorációs edényeket a növények méretének és a hálószoba dekorációjához illő színnek megfelelően. Kaspókat, vödröket, de akár üvegszálas cserepeket is választhatunk számos formában és színben. A szárított virágokhoz használt padlóvázákhoz hasonlóan használhatunk megfelelő magasságú üvegvázákat is.

A hálószobában alkalmazható növények

Az optimális hálószobai klíma biztosítása érdekében a levegő ne legyen túl száraz, ami különösen fontos tényező az allergiások számára. Egyes növények kiválóan párásítják a levegőt, így tökéletesek lesznek a hálószobába. A kövirózsa és a gazdagságot bevonzó pénzfa mellett más növényeket is kifejezetten ajánlunk a hálószobába, mivel ezeknek különleges tulajdonságokat tulajdonítanak:

  • az Aloe Vera állítólag hozzájárulhat a jobb közérzethez
  • az anyósnyelv, vagy Sansevieria enyhítheti a fejfájást
  • az orchideák nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de növelhetik a páratartalmat is
  • a Mexikóból származó hegyipálma, vagy Chamaedorea elegans nem csak rendkívül dekoratív, de hozzájárulhat a levegő páratartamának szabályozásához is.

Mely növények elhelyezését kerüljük a hálószobába?

Míg egyes növények elhelyezése a hálószobában kifejezetten ajánlott, más növényeknek egyáltalán nincs helyük itt, mivel felettébb károsak. Ezek közé tartoznak például a jácintok (Hyacinth), mivel erős illatuk révén heves fejfájást okozhatnak. A Ficus benjamina szintén nem alkalmas hálószobába, mert allergéneket tartalmaz a növényi nedvben és a leveleken.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb vágott virág, amely kifejezetten sok virágport és illatanyagot juttatnak a levegőbe, nem való a hálószobába, mivel házipor-allergiához hasonlóan a pollenek miatt reggel megfázáshoz hasonló tüneteket tapasztalhatunk. Így a liliomok, amarilliszek, hortenziák bár csábító illattal rendelkeznek, nem illenek a hálószobába.

Ami hozzájárul még a pihentető alváshoz

A hálószobában a növények mellett természetesen a jó alváshigiénia elengedhetetlen, ezért rendkívül fontos a gyakori és alapos szellőztetés. A szoba páratartalma mellett annak hőmérséklete is kulcsfontosságú: kutatások bebizonyították, hogy az optimális alvási hőmérséklet 18-20°C körüli a legtöbb ember számára.

És természetesen egy kényelmes matrac is elengedhetetlen feltétele a jó alvásnak, ami megfelelő alátámasztást biztosít.

Kép forrása: Freepik

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére