kiskerti szerszámok

Amit a kiskerti szerszámok tárolásáról, ápolásáról tudni kell

A megfelelő szerszámok alkalmazása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy rendben tudjuk tartani a kertünket, udvarunkat. Számos feladatot ugyanis egyáltalán nem vagy csak sokkal lassabban, bonyolultabban tudnánk elvégezni nélkülük.

A kiskerti szerszámokközé tartozik például az ásó, a kapa, a gereblye, a fejsze és a metszőolló. Azonban ezeknek nemcsak a rendeltetés szerinti használatára, hanem a tárolására, tisztítására és karbantartására is figyelni kell. Ezekkel kapcsolatban van néhány lényeges dolog, amikkel érdemes tisztában lennünk.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy a szerszámaidat rendben tarthasd. Ennek köszönhetően pedig sokáig az örömödre szolgáljon a használatuk.

A kiskerti szerszámok tárolása

Amikor használaton kívül vannak, meg kell oldanunk a szerszámaink megfelelő tárolását. Erre nemcsak azért van szükség, hogy rendet tartsunk, hanem azért is, hogy megóvjuk a munkaeszközeinket. Ha kint hagyjuk őket az udvaron, akkor az időjárás kárt tehet bennük, tompulhat az élük, az egyes részeik pedig rozsdásodásnak indulhatnak.

A garázs, műhely vagy egy szerszámtároló helyiség tökéletes megoldás, de azon belül is is érdemes figyelni néhány dologra. Például arra, hogy a szerszámokat soha ne a padlóra tegyük, ez ugyanis balesetveszélyes lehet. Arra is érdemes figyelni, hogy a helyiség ne ázzon be és a páratartalom se legyen túl magas. Ez esetben ugyanis szinte biztos, hogy elindul a korrodálódás folyamata.

A kiskerti szerszámok tisztítása, karbantartása

A szerszámokat használat után mindig alaposan le kell takarítani, erről akkor sem szabad megfeledkezni, amikor eltesszük őket télre. Van, amikor elég egy mosószeres rongy a művelethez, ha azonban ennél több kell a szennyeződések eltávolításához, akkor drótkefét is használhatunk.

Ha valahol rozsdát látunk rajtuk, akkor azt smirglivel vagy finom csiszolópapírral érdemes leszedni róluk. Végül pedig a tiszta szerszámokat olajjal töröljük át. Ehhez használhatunk motorolajat, de a növényi olajak is megfelelnek a célra.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére