ananász

Ananász ültetése – Részletes útmutató

Az ananász a Dél és Közép-Amerika trópusi vidékeiről származó növény, melyről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a broméliafélék családjába tartozik. Ha szeretünk a szobanövényekkel foglalkozni és szívesen szaporítjuk őket házilag, akkor az ananász tökéletes alany a kísérletezéshez.

Az üzletekben kapható édes ízű ananászból, érdekes külsejű szobanövényt nevelhetünk egy kis türelemmel és odafigyeléssel, oly módon, hogy a levélüstökét levágjuk és meggyökereztetjük vízben vagy földben.

Cikkünk további részében az ananász vízben valamint földben való gyökereztetésének legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze, valamint adunk néhány tippet az ananász szobanövényként való gondozásához is.

Az ananász gyökereztetése és ültetése

Az ananász szaporításához először vásároljunk egy egészséges ananászt és vágjuk le a levélüstökét, ezt a leveles hajtást fogjuk meggyökereztetni. A levélüstököt úgy is leválaszthatjuk, ha jó erősen marokra fogjuk és kicsavarjuk a helyéről.

Ezt követően szedjük le az alsó leveleket és állítsuk vízbe a levélüstököt, úgy, hogy a levelek ne érjenek a vízbe. A poharat helyezzük világos, de nem tűző napos helyre, a vizet pedig naponta cseréljük és pótoljuk, ami elpárolgott.

Az ananász gyökereztetését és elültetését nagyon jól bemutatja az alábbi videó, érdemes megnézni: How to Grow Pineapples at Home Fast n Easy

A gyökerek nagyjából 3-4 hét alatt fejlődnek ki, ezután az ananászt már ültethetjük cserépbe. Az ültetéshez lazább szerkezetű, földből és homokból álló földkeveréket használjunk. A növényt világos, kellemesen meleg helyen neveljük tovább.

Kedveli a kissé párás környezetet, ezért meghálálja a közvetett párásítást, azaz, ha a cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára állítjuk. Rendszeresen öntözést igényel, túlöntözni természetesen nem kell. Tavasszal és nyáron időnként tápoldatozzuk.

Az ananászt földbe ültetve is meggyökereztethetjük, ez valamivel lassabb folyamat. A levélüstököt a korábban ismertetett módon válasszuk le a gyümölcsről és készítsük elő, majd várjunk 1-2 napot, hogy kicsit megszáradjon.

A cserépbe töltsünk virágföldből és homokból készített keveréket, ültessük el az ananászt néhány cm mélyen, végül öntözzük meg. A gyökeresedéshez kellemesen meleg, világos és párás környezetre van szükség, amit a cserépre húzott zacskóval biztosíthatunk.

Párás környezetben fennáll a veszélye, hogy az ananász bepenészesedik, ezért 1-2 naponta vegyük le a zacskót néhány perce, szellőztessük. Ilyen körülmények között az ananász kb. 1-1,5 hónap alatt gyökeresedik meg.

Ezt követően már ne kerüljön rá vissza a zacskó és gondozzuk tovább a korábban ismertetett módon. Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk az ananász gyökereztetéséhez. Sok sikert kívánunk hozzá!

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére