anyósnyelvek

Anyósnyelv gondozása – Részletes útmutató

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) Nyugat-Afrika trópusi vidékeiről származó, rendkívül strapabíró szobanövény, melynek gondozása kezdő szobakertészek számára sem okoz nagy kihívást.

Az agávé félék közé tartozó anyósnyelv egyike a legrégebb óta tartott szobanövényeknek, egyik legismertebb fajtája a Sansevieria trifasciata var. laurentii, mely kard alakú sárga szélű leveleivel díszítheti otthonunkat. Számos más fajtájával is találkozhatunk az üzletek kínálatában, ezek közül az egyik leggyakoribb a Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’, amelynek levelei zöld színűek, sárga szegély nélkül.

A Sansevieria trifasciata törpe változata is gyakori, ezt Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ névvel találjuk meg a kertészetekben. Ha az anyósnyelvről van szó, akkor okvetlenül szót kell ejtenünk a hengeres anyósnyelvről (Sansevieria cylindrica) is, mely eltérő külsővel büszkélkedhet.

anyósnyelv fajták
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Az utóbbi néhány évben lett igazán divatos ez a faj, melynek levelei hengeresek, felfelé vagy oldalirányba állnak. Gyakran árulják összefont levelekkel, vagy a leveleket díszítő színes „sapkával” díszítve is.

Az anyósnyelv, akár a hagyományos, akár a hengeres levelű változatot választjuk, egy szép, modern kaspóban bármelyik otthonnak méltó dísze lesz majd és egyáltalán nem kelt régimódi hatást. A továbbiakban összefoglaltuk mit érdemes tudni az anyósnyelv gondozásáról.

Az anyósnyelv igényei és gondozása

Az anyósnyelv világos, egyenletes fényviszonyú helyen érzi magát legjobban, de a napfényt, valamint a félárnyékot is jól bírja. Melegigényes növény, ezért télen is legalább 15 °C hőmérsékletű helyiségben tartsuk. A huzatot nem szereti, ezt vegyük figyelembe, amikor helyet keresünk a növény számára.

Jó szárazságtűrő képességű szobanövény, melyet elég csak ritkán öntözni, nyugodtan hagyjuk, hogy két öntözés között kiszáradjon a föld felszíne, ennek az ellenálló növénynek a túlöntözéssel tudunk csak ártani, az alulöntözéssel nem. Télen még kevesebbet öntözzük.

Az anyósnyelv meghálálja, ha tavasszal és nyáron 2-3 hetente tápoldatozzuk, az év egyéb időszakaiban nyugodtan elhagyhatjuk a tápoldatozást. A levegő páratartalmára nem érzékeny, ez nagy előny például a fűtési szezonban, amikor a levegő a szokásosnál is szárazabb. Párásítással nem kell foglalkoznunk.

Az anyósnyelv átültetése

Az anyósnyelv alapvetően lassú növekedésű növény, emiatt ritkán kell átültetni, napos helyen, gyorsabban növekszik, ilyenkor szükség lehet átültetésre vagy tőosztásra. Az ültetéshez erősebb anyagú cserepet válasszunk, mivel a növény erőteljes gyökerei a gyengébb növénytartót szétrepeszthetik.

Az átültetést tavasszal végezzük el, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű virágföldbe, a célra a kaktuszok számára készült földkeverék is megfelelő.

Az anyósnyelv metszése

anyósnyelv fajták
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Elsőre talán különösnek tűnhet az anyósnyelv esetében metszésről beszélni, azonban a tavasszal vagy nyáron elvégzett metszés segítségével, új, egészséges levelek nevelésére ösztönözhetjük, valamint a magasabb levelek eltávolításával a növény magasságát is befolyásolhatjuk.

Időnként szükség lehet a sérült levelek eltávolítására is. A metszéshez mindig steril és éles ollót vagy kést használjunk. A levágott egészséges leveleket akár az anyósnyelv szaporítására is felhasználhatjuk.

Az anyósnyelv betegségei és kártevői

Az anyósnyelv alapvetően egy nagyon szívós, ellenálló növény, amelyet ritkán támadnak meg betegségek és kártevők. Időnként azonban károsíthatják levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és liszteskék is.

A kártevők elsősorban a legyengült, nem megfelelő körülmények között tartott növényt támadják meg, így ha odafigyelünk a gondozására, megelőzhetjük ezeket a problémákat. A kártevők ellen bevethetjük a langyos vizes lemosást és Neem olajat is.

Az anyósnyelv szaporítása

Az anyósnyelv nagyon egyszerűen és sokféle módszerrel szaporítható. Leveleiből dugványokat készíthetünk melyek vízben és földben is gyökeret eresztenek. Szaporíthatjuk tőosztással, sarjak leválasztásával, valamint a föld alatt található rizómák elültetésével is.

Képek forrása: Dreamstime; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Ha szeretnél még többet megtudni az anyónyelvről az alábbi cikkeinket is érdemes lehet elolvasnod:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére