anyósnyelv

Anyósnyelv szaporítása 4 féle módszerrel

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávéfélék családjába tartozó dekoratív növény, melynek szívóssága jó ellenálló képessége szinte már legendás. Régóta ismert és kedvelt szobanövény, melyet többféle módszerrel is szaporíthatunk saját magunk számára vagy ajándékba is.

Az anyósnyelvet dugványozással, tőosztással és rizómával is szaporíthatjuk. A dugványokat vízben valamint földben is gyökereztethetjük, azaz 4 féle módszer közül is választhatunk, ha szeretnénk fiatal anyósnyelvekre szert tenni. Cikkünkben ezeket a szaporítási módszereket mutatjuk be részletesen.

Az anyósnyelv szaporítása dugványozással vízben gyökereztetve

Az anyósnyelv legegyszerűbb szaporítási módja a dugványozás, azonban ezzel együtt a leglassabb is, akár 2 hónap is eltelhet mire a dugványokon kifejlődnek a gyökerek. A dugványozáshoz vágjunk le a talajhoz közel egy egészséges levelet. A vágáshoz mindig tiszta és éles ollót vagy kést használjunk.

A levelet állítsuk vízbe úgy, hogy az alsó negyedét borítsa víz. Amennyiben nagyon hosszú a levél vágjuk fel nagyobb darabokra és mindegyik darabot állítsuk vízbe.

Nagyon fontos, hogy a levéldarabok olyan irányban legyenek, mint amikor még a talajban volt a levél. A levéldarabok csak akkor fognak gyökeret ereszteni, ha a talajhoz közelebb eső szélük kerül a víz alá. Érdemes lehet a dugványok alján egy V alakú bemetszést készíteni.

Ezzel a módszerrel megnövelhetjük a vágásfelületet ahol a gyökerek fejlődnek és megakadályozhatjuk azt is, hogy a dugványok alja a gyökereztetéshez használt pohár, befőttes üveg vagy más edény aljához nyomódjon.

A sikeres gyökereztetéshez kellemesen meleg szobahőmérsékletre, valamint elegendő fényre van szükség, a dugványokat világos, nem tűző napos helyen gyökereztessük. A vizet hetente cseréljük, valamint, ha zavarosnak tűnik, akkor is. A gyökerek kifejlődése akár 2 hónapig is eltarthat, ezt követően ültessük el a dugványokat jó szerkezetű, jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Az anyósnyelv szaporítása dugványozással földbe ültetve

Az anyósnyelvet közvetlenül a földbe ültetve is szaporíthatjuk a leveléből készített dugványok segítségével. Ehhez egy tiszta és éles késsel vagy ollóval, vágjunk le egy egészséges levelet a talajhoz közel és daraboljuk fel.

A dugványokat 2-3 napig hagyjuk száradni az ültetés előtt, azért hogy a levéldarabok elkezdjenek kalluszosodni (hegesedni). Ez segít megakadályozni, hogy a talajból baktériumok kerüljenek a levélbe és rothadást okozzanak.

Ültetés előtt a dugványok alsó részét belemárthatjuk gyökereztető hormonba, de ez a lépés akár el is hagyható. Ahogy a vízben való dugványozásnál, úgy a földbe ültetésnél is fontos, hogy a levéldaraboknak, a talajhoz eredetileg közelebb lévő része kerüljön a talajba.

A dugványokat laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük el. A levéldarabok egy hónapon belül elkezdenek gyökeret ereszteni további egy hónap múlva pedig új hajtásokat hoznak.

Az anyósnyelv szaporítása tőosztással

Az anyósnyelvet tőosztással is szaporíthatjuk, ez lényegesen gyorsabb módszer, mint a dugványozás. A tőosztás segítségével egy egészséges növényből, több, kisebb anyósnyelvre tehetünk szert. A tőosztáshoz először óvatosan fektessük a növényt az oldalára is csúsztassuk ki a cserépből.

Vizsgáljuk át a gyökérzetet és nézzük meg, hol helyezkednek el a rizómák. A tőosztás során a növényt 3 rizómával, némi gyökérzettel és legalább egy egészséges levéllel rendelkező darabokra válasszuk szét, egy éles olló esetleg kézifűrész segítségével.

A fiatalabb, kisebb növényeket jellemzően csak kettéválasztani tudjuk, az idősebb példányokat több darabra is szedhetjük. Ültessük el szétválasztott darabokat laza, jó vízáteresztő földkeverékkel töltött cserepekbe és adjunk nekik egy kis vizet. Ezt követően ne öntözzük őket, mindaddig, míg a talaj alaposan ki nem száradt.

Az anyósnyelv szaporítása rizómával

A rizóma, vagy más néven gyöktörzs, a növények föld alatt fejlődő szára. Az anyósnyelv rizómáiból idővel új hajtások, sarjak fejlődnek, melyeket leválaszthatunk és külön virágcserépbe ültetve új növényeket nevelhetünk belőlük.

Ha az anyósnyelv még nem hozott sarjakat, akkor a rizómát is felhasználhatjuk szaporításra. Ehhez egy éles kés segítségével válasszuk le a rizómát, ügyelve arra, hogy a körülötte lévő gyökereket ne sértsük meg.

A földbe ültetett dugványokhoz hasonlóan, a rizómát is hagyjuk néhány napig kalluszosodni. Ezt követően ültessük el a földbe és várjunk, míg elkezd fejlődni.

Az alábbi 25 perces angol nyelvű videó nagyon részletesen bemutatja mindegyik módszert: Propagate SNAKE PLANTS

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tanácsokat adnunk az anyósnyelv szaporításához. Sok sikert kívánunk hozzá!

Kép forrása: Freepik

Forrás: Smart Garden Guide

Ha szeretnél még többet megtudni az anyósnyelvről az alábbi cikkeinket is érdemes lehet elolvasnod:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére