aranypálma

Aranypálma gondozása – Részletes útmutató

Az aranypálma (Areca lutescens) Madagaszkár területén őshonos pálmafaj, mely eredeti élőhelyén 10 méteres magasságot is elérhet. Lakásban nevelve ettől nem kell tartanunk, viszont megfelelő gondozás mellett igazán gyorsan fejlődik, évente akár 20 cm-t is növekedhet.

Méteres hosszúságú, fésűsen szárnyalt levelei páratlanul szép megjelenést kölcsönöznek a növény számára. Nagyon hasonlít a szintén népszerű kenciapálmára (Howeia), a fő különbséget a világosabb zöldessárga levélszín, valamint a feketén pontozott sárga levélgerinc jelenti.

Ha néhány egyszerű utasítást betartunk, az aranypálma, bármelyik tágas nappalinak hosszú életű és különlegesen szép dísze lehet. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni az aranypálma gondozásáról és szaporításáról.

Az aranypálma igényei és gondozása

Az aranypálma, világos, de nem tűző, napos, kellemesen meleg, legalább 16 °C hőmérsékletű helyiségben érzi jól magát. Huzatos helyre, légkondicionáló és fűtőtest közelébe ne helyezzük.

Nagyon kedveli a magas páratartalmat, száraz levegőjű szobában a levélvégek barnulni kezdenek, mindenképpen gondoskodjunk párásításról, permetezzük vízzel. Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözésre, pangó vízre kényes.

A csapvíz fluortartalmára érzékeny, ezért, ha van rá lehetőség esővízzel vagy desztillált vízzel öntözzük. A tavasztól nyár végéig tartó időszakban meghálálja, ha mérsékelt töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozzuk.

Az aranypálma nem igényel komolyabb metszést, elég csak a teljesen barna leveleket eltávolítani róla. A levágással várjunk addig, míg teljesen barnává válnak, mivel még mindig szerepet játszhatnak a fotoszintézisben.

Az aranypálma pálma átültetése

Az aranypálma szereti, ha kissé szűkös a növénytartója, a „zsúfoltság” abban is segít, hogy kordában tartsuk a méretét. Átültetni elég kétévente, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe és olyan edénybe, amely bőségesen el van látva vízelvezető lyukakkal.

Ha a gyökérlabda még kényelmesen elfér benne, használhatjuk a régi tartót is, ha újat vásárlunk, csak egy mérettel legyen nagyobb.

Az aranypálma betegségei és kártevői

Az aranypálmának számos kártevője ismert, ezek közül a leggyakoribbak, a levéltetvek, a pajzstetvek, az atkák és a liszteskék, melyek a levélzet elszíneződését is okozhatják. Ha kártevőket észlelünk, kezeljük a fertőzést minél hamarabb.

Nem megfelelő tartási körülmények mellett gyakori a levélcsúcsok sárga vagy barna elszíneződése is. A hűvös levegő, a túl és alulöntözés, a tömörödött, rossz szerkezetű talaj egyaránt okozhatja ezt. Ebben az esetben a növény gondozásán és elhelyezésén kell változtatnunk, ha pedig a kiváltó ok a tömör ültetőközeg, akkor ültessük át a pálmát, laza szerkezetű virágföldbe.

Az aranypálma szaporítása

Az aranypálmát magvetéssel és tőosztással is szaporíthatjuk, utóbbi lényegesen gyorsabb módszer. A tőosztást az év bármely időszakában elvégezhetjük, de érdemes tavaszra időzíteni, jó megoldás, ha az átültetéssel egy időben kerítünk rá sort.

A tőosztást megelőző napon öntözzük meg a növényt így a gyökérzet fellazul. Vegyük ki a pálmát a tartóból, úgy hogy a növénytartó oldalát finoman megütögetjük. Rázzuk le a földet a gyökerekről, így láthatóvá válik, hogy melyik gyökér, melyik szárhoz tartozik.

Válasszunk ki 4-5 szárat és élet késsel vágjuk le a növényről, ezután ültessük el normál virágföld és homok 2:1 arányú keverékébe. Helyezzük a cserepet világos helyre és öntözzük rendszeresen, de mértékkel a különültetett aranypálmát.

Az aranypálma magról is szaporítható, ez jóval lassabb módszer. Az idősebb narancssárga színű magok jobban csíráznak, mint az új, zöld színű magok. A magokat laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű ültetőközegbe vessük el, csak vékonyan takarjuk őket földdel.

A csírázáshoz legalább 26 °C hőmérsékletű talajra, valamint magas páratartalomra van szükség. Öntözzük az elvetett magokat, tartsuk őket nyirkosan, a túlöntözést kerüljük. A palántákat néhány leveles állapotban ültessük el cserépbe. A bokrosabb megjelenés érdekében több palántát is összeültethetünk.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk az aranypálma gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Freepik

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére