avokádó csíráztatása

Avokádó mag ültetése és csíráztatása

A szupermarketek polcairól ismerős jellegzetes külsejű, zöld héjú avokádó, egy a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, mely Közép-Amerikában őshonos. A termés belseje hatalmas méretű, tojás alakú magot, valamint semleges ízű, világoszöld és vajszínű puha húst rejt.

Az avokádó fogyasztása az utóbbi években igen népszerűvé vált, köszönhetően annak, hogy a termés és belőle előállított olaj A, B, C és E-vitaminban is gazdag. Fogyasztását szív és érrendszeri problémák esetén is javasolják, mivel kitűnő antioxidáns. Nyersen, salátában, pirítós kenyérrel, vagy guacamoleként elkészítve is fogyaszthatjuk.

Ha szívesen foglalkozunk a szobanövények gondozásával és van bennünk egy kis kísérletező kedv is, akkor nem csak az avokádó puha húsát, hanem a magját is hasznosíthatjuk, még pedig oly módon, hogy szobanövényt nevelünk belőle.

Ehhez először vízben kell csíráztatni az avokádó magját, majd amikor már gyökeret és száraz is hoz, akkor elültetni virágföldbe. Cikkünk további részében az avokádó mag csíráztatását, ültetését, valamint szobanövényként való gondozásának fontosabb tudnivalóit foglaltuk össze.

Az avokádó mag csíráztatása vízben

Az avokádó mag csíráztatásához nincs szükség speciális kellékekre, elég egy pohár, néhány fogpiszkáló, víz és természetesen az avokádó gyümölcshústól megtisztított magja. Mielőtt elkezdenénk a csíráztatást érdemes a mag csúcsos részéről, 1-2 cm-es területen eltávolítani a maghéjat mivel ez segít a csírázásban.

Először szúrjunk a magba 3-4 fogpiszkálót, úgy, hogy a mag lapos felé a pohár alja felé, míg a csúcsa felfelé nézzen. A csíráztatás ideje alatt a fogpiszkálók megakadályozzák, hogy a mag belepottyanjon a vízbe. A pohárba annyi vizet töltsünk, hogy félig lepje el a magot.

avokádó csíráztatása
Kép forrása: Freepik

A pohár számára keressünk világos helyet a lakásban és ügyeljünk rá, hogy mindig legalább félig legyen vízzel. A csíráztatás során legyünk türelemmel és ne ijedjünk meg, ha néhány nap, vagy egy hét elmúltával sem látunk komolyabb változást.

A csírázás lassú folyamat, heteknek kell eltelni ahhoz, hogy a mag csúcsán megjelenjen a hajtás, az alján pedig gyökerek fejlődjenek ki. Az alábbi videó nagyon részletesen mutatja be az avokádó csíráztatásának lépéseit, érdemes lehet megnézni csíráztatás előtt: Hogyan neveljünk otthon avokádót #1

Az avokádó mag ültetése és gondozása

A csíráztatott avokádó magot akkor ültethetjük el, amikor a szára és a gyökérzete is elég fejlett. A magot tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, jó szerkezetű talajba ültessük el és tartsuk világos, napos helyen.

Amikor már kellemesen meleg van a szabadban, az avokádót kivihetjük az udvarra vagy a teraszra is, ekkor félárnyékos helyet keressünk a számára. A lakásba elég akkor visszavinni, amikor beköszöntenek a hűvösebb nappalok és éjszakák.

Az avokádó gondozásának legnagyobb odafigyelést igénylő része az öntözés, mivel a túlöntözésre és az alulöntözésre is érzékeny. Ha túlöntözzük, a levelek összepöndörödnek és a szár petyhüdté válik, míg alulöntözés esetén levelei elszáradnak és lehullanak.

Az öntözések során tartsuk nyirkosan a növény földjét, ugyanakkor figyeljünk rá, hogy soha ne álljon a vízben. Ha 3 havonta kis mennyiségű, vízben oldódó tápoldatot is adunk az avokádónknak, azt egészséges levelekkel és intenzív fejlődéssel hálálja meg.

Ha a csíráztatást lépéseit betartjuk, valamint az avokádó gondozásával kapcsolatos legfontosabb szabályokat is követjük, otthonunkat egy igazán egzotikus szép külsejű szobanövény díszíti majd, mely termést ugyan nem hoz, de szépségével kárpótol bennünket ezért.

Képek forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére