üvegház

Az üvegházi termesztés 5 előnye

Az élelmiszertermelésben az üvegházak jelentős szerepet töltenek be, különösen olyan területeken, ahol az időjárási körülmények nem optimálisak a növények növekedéséhez. Az üvegházi termesztés tulajdonképpen olyan technika, amellyel ellenőrzött környezetben termeszthetünk.

De nem kell feltétlen nagyban gondolkodni, ha az üvegházakról van szó: otthon, kicsiben is hasznát vehetjük annak, ha van egy kisebb üvegházunk, ahol gyönyörű, és akár egzotikus növényeket is nevelhetünk egész évben, átteleltethetjük benne féltett cserepes növényeinket, és persze zöldségeket, gyümölcsöket is termeszthetünk, amelyekkel kiegészíthetjük napi betevőnket.

Nem is csoda, hogy sokan vágynak egy üvegházra, hiszen nincs is nagyobb öröm annál, mint amikor szép és egészséges növényeket nevelhetünk, vagy akár saját termesztésű zöldségeinket szüretelhetjük.

Sokan úgy gondolják, hogy elérhetetlen álom az üvegház, pedig ez nem igaz. Ha van akár csak egy kisebb méretű kertünk, akkor egész biztosan megvalósítható az üvegházi kertészkedés!

A költségesebb, klasszikus üvegből készült üvegházak mellett már számos gyártó kínál előre gyártott polikarbonát üvegházakat, amelyek az üvegházak szinte valamennyi előnyét hordozzák (sőt, hőszigetelésben le is körözik azt: így, ha valaki fűtött üvegházat szeretne, a polikarbonát verzió jobb választás lehet).

A polikarbonát üvegházak alumínium profilokból és polikarbonát táblákból állnak, amit házilag is össze lehet szerelni, így akár egy nap alatt felállítható a kertben a saját kis kertészetünk.

Szinte bármi megtermeszthető üvegházban – határt csak az szabhat, hogy mekkora méretű üvegházra tudunk beruházni, illetve, hogy mennyi időt és energiát szánunk a növényekre.

Különösen alkalmasak üvegházban való termesztésre a káposztafélék és a leveles zöldségek, például a saláta és a karalábé, valamint a burgonyafélék, mint a paradicsom, a padlizsán, uborka, vagy a paprika.

De kiválóan termeszthetők zárt helyen az olyan fűszernövények is, mint például a bazsalikom, rukkola és a zsálya. Ha mindezeken felül az üvegházban megfelelő hőmérsékletet, fényviszonyokat és páratartalmat is biztosítunk, akkor akár egzotikus gyümölcsöket is termeszthetünk.

Az üvegházak kapcsán fontos tisztázni, hogy fűtött vagy fűtetlen üvegházról van szó, ugyanis nagy különbségek vannak aközött, hogy mit termeszthetünk egyikben és másikban.

A fűtetlen üvegházat időszakos termesztésre, dugványozásra, magról keltetésre, zöldségek hajtatására használhatjuk – a fagyérzékeny növényeket viszont nem teleltethetjük itt.

Kialakíthatunk mérsékelt üvegházakat, amelyben a hőmérséklet nem csökken 6-7 °C alá: itt a viszonylagosan fagytűrő növények jól fogják érezni magukat télen is. A melegház eggyel magasabb lépcső, és mérettől függően komoly fűtési költséggel kell számolni, cserébe viszont akár télen is megterhelhetjük saját paradicsomunkat és uborkánkat.

De nézzük most öt legfontosabb előnyét az üvegházi termesztésnek:

1. Időjárás- és évszak független termelés

Az első és leginkább kézenfekvő előnye az üvegházaknak, ám ez leginkább a fűtött és jól szigetelt üvegházak esetén érvényesül: legyen akár tél vagy nyár, gyakori esőzések, heves viharok, a jól kialakított üvegházban stabilan termelhetünk akár egész évben.

Sem az extrém hőmérsékleti változások, sem az erős szél, jég vagy hó nem befolyásolják a növények fejlődését. Ez az előny különösen jól jön olyan területeken, ahol a termesztési szezon rövid vagy az éghajlat instabil és gyakoriak a szélsőségek. Az üvegházak megfelelő védelmet nyújtanak a növények számára, így biztosítva a stabil terméshozamot.

Az üvegházakban beállítható a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok és a vízmennyiség, így a növények optimális körülmények között növekedhetnek. Mindez persze némi gyakorlatot igényel, de ha belejöttünk az üvegházi termesztés alapjaiba, onnantól egyre könnyebben fog menni és egyre hálásabb lesz a folyamat.

2. Hatékonyabb növényvédelem

Az üvegházakban a növényeket hatékonyabban lehet védeni a kártevők és betegségek ellen azáltal, hogy zárt környezetet teremtünk, ahol könnyebb ellenőrizni a környezeti tényezőket és egyúttal a kártevőket is. Az egészségesebb növények pedig kevesebb növényvédő szert igényelnek, amely egyrészt sokkal környezetbarátabb megoldás, másrészt saját egészségünknek is jót teszünk vele.

3. Üvegházzal az erőforrás-felhasználást is optimalizálhatjuk

Az üvegházakban történő termesztés során az erőforrások hatékonyabban használhatók fel. Az öntözést leggyakrabban csepegtetéssel vagy más víztakarékos módszerekkel oldhatjuk meg, csökkentve a vízpazarlást.

A csepegtető öntözés lényege, hogy az öntözőrendszerek csöveken vagy csővezetékeken keresztül csepegtetik a vizet közvetlenül a növények gyökeréhez. Ez egy hatékony, és az automata öntözések között a leggyakoribb módszer, mivel lehetővé teszi a pontos vízellátást és csökkenti a vízpazarlást is.

Kisebb üvegházak esetében is ez a legoptimálisabb öntözési módszer, amennyiben nem szeretnénk minden nap magunk elvégezni ezt a folyamatot. Az üvegházakban emellett a hőmérséklet és a fény műszaki eszközökkel szabályozható, így minimalizálhatjuk az energiaveszteséget.

4. Nagyobb terméshozam

Ideális körülmények és megfelelő gondozás mellett az üvegházban termesztett növények nyáron gyorsabban nőnek, mint szabad ég alatt növekvő társaik. Ráadásul, ha fűtött az üvegházunk, akkor télen is folytathatjuk a termelést!

5. Gyógyír testnek és léleknek

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a kertészkedés testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásairól. Bárki, aki akár egészen kis időt is töltött már kertészkedéssel, észrevehette stresszcsökkentő hatásait.

A kertészkedés tevékenysége számos ember számára terápiás hatással bír, mivel lehetőséget ad a stressz levezetésére és az elmélyülésre – mindezt a természetben, zöld környezetben. Az üvegházban való tevékenykedés szintén pozitív hatással van a szellemi és testi egészségre.

Arról a jó érzésről nem is beszélve, mint amikor élvezhetjük, és másokkal megoszthatjuk munkánk gyümölcsét – legyen az akár csak néhány fürt paradicsom, uborka, fűszernövények vagy néhány szépen növekvő palánta, amelyekből mindig jut a szomszédoknak is.

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére