balkonnövény

Balkonkert illemtan

A kerttel nem rendelkező hobbikertészek számára elsősorban a balkon jelenti a növénygondozás terepét, ráadásul a mai trendeknek megfelelően az erkélyeken már nem csak pár tő muskátli vagy néhány egynyári nevelkedik, hanem zöldségek, fűszernövények is fejlődnek.

A városi kertészkedésnek ez a módja sok szempontból hasznos, hiszen nem csupán értékes és produktív hobbi, de ha minden jól megy, ehető, ízletes termés is lesz a balkongazda jutalma.

A balkonkertészkedés divatossá válásával azonban a hátrányok is halmozottan jelentkeznek, hiszen a nagyobb arányú erkélyen végzett növénygondozás konfliktusokat generálhat a szomszédokkal, az ilyesmit pedig jobb elkerülni a tartósan békés együttélés érdekében. Pár egyszerű trükkel és egy kevés előrelátással megelőzhetők a viták!

Maradj a térfeleden

A balkonod növényei természetesen nem ismerik az ingatlanhatárokat, így adott esetben átkúsznak, átnőnek a szomszédod térfelére is. Nem csak a futónövények okozhatnak gondot, a csüngő hajtásokat nevelő haszon-, vagy dísznövények, vagy a magasra törő zöldek is zavarhatják a szomszédokat, de ide sorolható a lehulló szirmok, levelek miatti bosszankodás is. Metszéssel vagy körültekintő fajválasztással mindezt megelőzheted!

Szökik a víz

A növénygondozás alapfeladata az öntözés, balkonokon ez pedig gyakran csöpögéssel, folyással jár, hiszen az edényekből alul távozik a felesleges víz. Az alsó lakó védelme érdekében használj alátét tálcát, és ügyelj a kijuttatott víz mennyiségére, növényeid egyébként sem rajonganak az özönvízszerű áztatásért. A korlátra akasztott ládákat – ha van elég hely belül – fordítsd a belső oldalra, így még csöpögés esetén sem jut azonnal víz az alsóbb szintekre.

Hullik a föld

A balkonládáidból természetes módon pereg ki föld, például az ápolás, gyommentesítés, talajlazítás során, ez a vízhez hasonlóan zavarhatja a lentebb lakókat. Több dolgot is tehetsz ez ellen! A korlát külső részeire vegyél magas peremű ládát, edényt, így a föld felett még lesz majd 3-5 centi védvonal, ami megakadályozza a földhullást (ráadásul így elegendő víztér is marad az öntözésekhez).

Dísznövények esetében alkalmazhatsz kőzúzalék vagy zúzott fakéreg mulcsot, ezek súlyosabbak a földnél, így nehezebben viszi ki őket a szél, ráadásul látványelemként is beválnak. A korlát külső felére inkább ne tegyél ládát, vagy olyat helyezz oda, melybe alacsony gondozási igényű dísznövények kerülnek.

Allergiások védelmében

Kevesen gondolnak bele abba balkonkertészkedés közben, hogy egyes növények allergiás tüneteket okozhatnak a közelben élőknek. Ha nem akarsz ilyen problémát a közeledben élőknek, kerüld az allergizáló (pollenben gazdag, erős illatú, közismerten allergén) növényfajokat.

Rovarfrász

Egyes dísznövények intenzíven vonzzák a rovarokat, mely ugyan természetes dolog, de városi környezetben nem mindenki szeretne döngicsélést, zizegést a közvetlen közelében, ráadásul némely rovarfajok veszélyt is jelenthetnek, a csípésükre allergiás személyeknek, vagy a szúrásuk, csípésük miatt a kisebb gyerekekre.

Az illatos, virágos növények, virágporban bővelkedő fajok többsége mágnesként hat a rovarokra, nagyobb arányú telepítésük esetén pedig állandósulhat a rovarok jövése-menése. Természetesen nem az a megoldás, hogy száműzöd virágaidat, de azt megteheted, hogy úgy állítod össze balkonod flóráját, hogy ne csak hosszan virágzó, pollengazdag fajok legyenek köztük.

Egészséges állomány

Eddig az volt a téma, hogy hogyan ne zavard a balkonjukon növényeket nem, vagy alig tartó szomszédaidat, de arról is szót kell ejteni, hogy hogyan találd meg a harmóniát a többi balkonkertésszel a házban!

A te növényeid egészsége kulcsfontosságú a többiek számára is, hiszen a betegségek, fertőzések, vagy a rovarkártevők nem állnak meg a balkon határánál.

Figyeld folyamatosan kedvenceidet, ellenőrizd a levelek, hajtások épségét, baljós jelek (száradás, elszíneződés, foltosodás, tetvesedés stb.) esetén lépj akcióba és kezeld, gyógyítsd növényeidet, a súlyosan fertőzött példányokat pedig inkább távolítsd el.

Természetesen ugyanezt te is elvárhatod balkonszomszédaidtól!

Kép forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére