lándzsarózsa

Bromélia gondozása – Részletes útmutató

A broméliafélék családjába a különleges szépségű, fánlakó (epifita) valamint talajban növekvő növények tartoznak, melyek a Föld trópusi vidékein honosak. Egzotikus külsejüknek, valamint jó alkalmazkodóképességüknek köszönhetően hamar népszerű szobanövénnyé váltak a hazai kertbarátok körében is.

Bár nagyon sok bromélia faj eredeti élőhelyén a fák lombkoronájában él, megélnek cserépbe ültetve is, így a kertészetekben legtöbbször így forgalmazzák őket. A broméliák igényei fajonként eltérhetnek, azonban van néhány általános tudnivaló a gondozásukkal kapcsolatban, melyekkel érdemes megismerkednünk. Cikkünk további részében ezeket foglaltuk össze.

A bromélia igényei és gondozása

pikkelyvirág
Pikkelyvirág / Kép forrása: Freepik

A különböző bromélia fajok eltérő fényviszonyok mellett fejlődnek szépen, egyes broméliák a tűző napot is jól viselik, míg mások gyorsan megperzselődnek ilyen körülmények között. Általánosságban elmondható, hogy a puha, rugalmas levelű fajok, kevesebb, a merev, kemény levelekkel rendelkezők több fényt, világos helyet igényelnek.

A broméliák kedvelik a kellemesen meleg, párás környezetet, az átlagos szobahőmérséklet megfelelő a számukra. Nyáron, valamint a fűtési szezonban, főleg, ha a növényt fűtőtest közelében tartjuk, ennél melegebb lehet, ami önmagában nem jelent problémát, viszont ilyenkor különösen figyeljünk a párásításra.

Állítsuk a növény cserepét vízzel és kaviccsal történő tálcára, valamint permetezzük vízzel. A broméliák nem igényelnek túl sok tápanyagot, elég őket vegetációs időszakban kéthetente tápoldatozni kis töménységűre hígított tápoldattal. Télen, valamint a virágzás kezdetekor hagyjuk el a tápoldatozást.

neoregélia
Neoregélia / Kép forrása: Freepik

Az epifita bromélia fajokat, melyeket a lakásban ágra rögzítve, és nem növénytartóban nevelünk heti egyszeri alámerítéssel, valamint rendszeres vízzel való permetezéssel öntözhetjük a legegyszerűbben. A cserépben nevelt broméliák esetében kerüljük a túlöntözést, mivel rothadást okozhat.

Szintén fontos, hogy a talaj laza szerkezetű legyen, valamint a tartóban ne tudjon megrekedni a felesleges nedvesség. A vegetációs időszakban mérsékelten öntözzük őket, a talajt két öntözés között, hagyjuk picit kiszáradni.

A levelek alkotta kehelybe is töltsünk vizet, ezt időnként öblítsük át. Az öntözéshez és a kehely feltöltéséhez mindig mészmentes vizet, például esővizet, vagy előzőleg felforralt csapvizet használjunk. Télen kevesebb öntözést igényelnek.

A bromélia betegségei és kártevői

A broméliák növényvédelmi szempontból rendkívül hálás növények, csak nagyon ritkán támadják meg őket betegségek vagy kártevők. Időnként megjelenhetnek rajtuk levéltetvek, pajzstetvek és viaszos pajzstetvek, melyeket víz és pár csepp mosogatószer keverékével, vagy alkohollal átitatott vattapamaccsal is eltávolíthatunk.

Az egyéb problémák jellemzően a nem megfelelő öntözésből adódnak. A túlöntözés hatására a broméliák rothadásnak indulhatnak, ezért fontos, hogy csak mértékkel öntözzük őket, ne áztassuk el a talajukat és mindenképpen olyan növénytartót válasszunk, melyből távozni tud a felesleges nedvesség.

A kemény vízre szintén érzékenyek, ezért mészmentes vízzel, például esővízzel, vagy előzőleg felforralt, lehűtött csapvízzel öntözzük őket, valamint ebből öntsünk a levelek alkotta kehelybe is.

A bromélia szaporítása

guzmánia
Guzmánia / Kép forrása: Freepik

Nagyon sok bromélia faj a virágzást követően elpusztul, azonban mielőtt ez bekövetkezne, az anyanövény töve körül sarjak fejlődnek. Ezeket a sarjakat, akkor érdemes leválasztani, amikor méretük már legalább 1/3-a a felnőtt növényének.

Steril és éles késsel távolítsuk el őket, úgy, hogy minél kisebb sérülést okozzunk, ezt követően pedig ültessük el a fiatal növényeket külön-külön cserepekbe. Az ültetéshez mindenképpen jó vízáteresztő képességű földet válasszunk.

Tökéletesen megfelel erre a célra az orchideák számára készült virágföld, mely fenyőkérget, sphagnum mohát és kókuszrostot is tartalmaz, vagy választhatunk nagyobbrészt tőzegből álló laza szerkezetű földkeveréket is.

A bromélia szaporításának másik módja, hogy a teljesen elhalt növényt visszavágjuk, a sarjakat pedig hagyjuk tovább fejlődni a cserépben.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a bromélia gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Képek forrása: Freepik

Források: The Spruce; The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére