buzogányvirág

Buzogányvirág (Dieffenbachia) gondozása – Részletes útmutató

A buzogányvirág (Dieffenbachia) Közép és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származó, látványos külsejű növény, mely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Hazánkban régóta ismert és kedvelt szobanövénynek számít, nagyméretű, mintás leveleivel díszít.

A különféle fajták színe és mintázata rendkívüli változatosságot mutat, bármely nagyobb nappalinak különleges díszei lehetnek. A buzogányvirággal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy minden része mérgező hatású, nedve pedig irritálja a bőrt és a nyálkahártyát.

Természetesen ez nem kell, hogy eltántorítson minket a tartásától, arra azonban figyeljünk, hogy háziállat vagy kisgyerek ne férjen hozzá, valamint ha átültetésre, esetleg szaporításra kerül sor, akkor ne felejtsünk el kesztyűt húzni. Lássuk, mint érdemes tudni a buzogányvirág gondozásáról!

A buzogányvirág igényei és gondozása

A buzogányvirág világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg, télen is legalább 18 °C hőmérsékletű helyen fejlődik legszebben. A huzatra és a hőmérséklet ingadozására érzékeny, vegyük figyelembe ezt is, amikor helyet választunk számára.

Fényhiányos helyen a mintás levelek bezöldülhetnek. Fontos, hogy időnként forgassuk a növényt, így egyenletesen fejlődik majd. Kedveli a párás környezetet, melyet közvetlen és közvetett párásítással is biztosíthatunk számára.

Permetezzük gyakran a leveleit, de az is jó megoldás, ha egy vízzel és kaviccsal töltött tálcára állítjuk a cserepét. A buzogányvirág rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk nedvesen, arra azonban figyeljünk, hogy ne alakuljon ki pangó víz. Télen kevesebbet öntözzük.

Az öntözéshez érdemes szobahőmérsékletű, lágy vizet használni. A nyári hónapokban meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk.

A buzogányvirág átültetése

A buzogányvirágot célszerű évente átültetni, melyre a tavasz a legmegfelelőbb időszak. Ha azt látjuk, hogy a talaj felszínén is megjelennek a gyökerek, vagy a növény levelei elkezdenek hullani, anélkül, hogy változtak volna a tartási körülmények, akkor mindenképpen ültessük át.

Az ültetéshez nagyon fontos, hogy minél lazább szerkezetű, jó vízáteresztő virágföldet válasszunk, mivel a buzogányvirág nagyon érzékeny a túlzott nedvességre, pangó vízre, amely gyökérrothadáshoz vezethet.

Óvatosan emeljük ki a növényt a tartójából, távolítsuk el a gyökereiről az elhasználódott földet, ezt követően pedig ültessük el friss földkeverékbe és nagyobb tartóba. Az átültetés során mindenképp vegyünk fel kesztyűt, hogy elkerüljük a nedvvel való érintkezést.

A buzogányvirág betegségei és kártevői

A buzogányvirág bár nem kimondottan kényes szobanövény, időnként megtámadják a levéltetvek, a tripszek és a takácsatkák, melyeknek kedvez a száraz, meleg környezet. Túlöntözés hatására gyökérrothadás is kialakulhat, míg kedvezőtlen környezetben gombabetegségek is megjelenhetnek.

A buzogányvirág leveleit érdemes rendszeresen figyelni, mivel hamar elárulják, ha valamit rosszul csinálunk a gondozás során. A sárguló, időnként hulló levelek, többnyire a túlöntözés, illetve az alulöntözés következményei.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, melyik esetről van szó, dugjuk az ujjunkat az első ujjpercig a földbe. Ha nedves, akkor egy hétig ne adjunk vizet a növénynek, ha mélyebbre kell nyúlnunk a talajban, akkor az ültetőközeg túl száraz és öntözni kell. A sárga leveleket vágjuk le.

A levelek azért is sárgulhatnak, mert a növény tápanyaghiányban szenved, például nitrogén hiányban. A lógó levelek szintén többféle problémára utalhatnak, általában a túl sok fény, a hideg és a huzat a kiváltó ok. Ilyen esetben, a legegyszerűbb megoldás, ha megfelelő helyet keresünk a növény számára a lakásban.

A buzogányvirág szaporítása

A buzogányvirág többféle módszerrel is szaporítható. Ezek közül a legegyszerűbb a tőosztás, melyet a tavaszi átültetés során célszerű elvégezni. Óvatosan válasszuk szét a gyökérzetet steril vágóeszközzel, úgy, hogy a lehető legkisebb sérülést okozzuk, ezt követően pedig ültessük el a leválasztott darabokat.

Ha a növény megnyúlik, akkor levághatjuk a csúcsát, ezt a levágott darabot elültethetjük virágföldbe. Amint elkezd új leveleket hozni, távolítsuk el róla az idősebbeket.

A buzogányvirágot törzsdarabokkal is szaporíthatjuk, a darabokat vízszintesen fektessük a virágföldre, oly módon, hogy a rügyek felfelé nézzenek. Ahogy a darabok meggyökeresednek, a levelek fokozatosan kihajtanak.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a buzogányvirág gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Shutterstock

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére