cikász

Cikász pálma gondozása – Részletes útmutató

A cikászfélék családjába tartozó japán cikász (Cycas revoluta) Délkelet-Ázsia és Japán területéről származó levélzetével díszítő növény. A köznyelvben többnyire cikász pálmának nevezik, ez azonban kissé megtévesztő, mert bár külseje hasonló, de rendszertanilag nincs köze a pálmákhoz.

A cikász pálma fő díszét az ananászra emlékeztető törzsből kifejlődő szárnyalt levelei adják, melyek szinte tollszerű hatást keltenek. Rendkívül lassan növekszik, még a számára ideális környezetben is csak néhány centit nő évente, ugyanakkor, ha megfelelően gondozzuk, sokáig az otthonunk dísze lehet.

Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a cikász pálma gondozásáról.

A cikász pálma igényei és gondozása

A cikász pálma világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg és párás környezetben fejlődik a legszebben. A közvetlen napfény megégetheti a leveleit, míg árnyékos helyen ritkás lesz a levélzete. Nyáron kivihetjük a szabadba is, télen 12-15 °C hőmérsékletű helyiségben tartsuk.

A huzatra, a hőmérséklet-ingadozásra és a hidegre is érzékeny, ezért ne helyezzük légkondicionáló vagy fűtőtest közelébe. Szereti a magas páratartalmat, ezért érdemes rendszeresen párásítani a környezetét.

A cikász pálma rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, nyáron tartsuk a földjét egyenletesen nyirkosan, télen kevesebbet öntözzük. Kerüljük a túlöntözést, a pangó víz kialakulását, mert gyökérrothadást eredményezhet. Tavasztól nyár végéig meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk mérsékelt töménységű tápoldattal.

A cikász pálma átültetése

Mivel a cikász pálma nagyon lassan növekszik, ezért elég csak 2-5 évente átültetni tavasszal. Az ültetéshez jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag, laza talajt válasszunk, az ültetőközeget homokkal lazíthatjuk. A kaktuszok vagy pálmák számára készült földkeverék is megfelelő erre a célra.

Fontos az is, hogy milyen cserépbe ültetjük a növényt, mivel a pangó vízre, túlságosan nedves talajra érzékeny. A tartó mindenképpen rendelkezzen vízelvezető lyukakkal, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon.

Jó választást jelent a terrakottacserép vagy a mázatlan kerámia kaspó is, mivel porózus anyaguk segít felszívni a talajból a felesleges nedvességet.

A cikász pálma metszése

A cikász pálmát csak akkor metsszük meg, amikor a levelek már teljesen megbarnultak. A sárguló levelek, bár nem szépek, de még tápanyagokkal látják el a növényt, így ezeket nem szabad levágni. Ha a sárguló leveleket is eltávolítjuk, azzal további sárgulást idézhetünk elő és rontunk a növény állapotán.

Ha el kell távolítanunk néhány levelet, akkor a legbiztonságosabb a növény alsó része mentén levágni őket. A metszéshez éles és sterilizált metszőollót használjunk.

A cikász pálma betegségei és kártevői

A cikász pálma nem számít kimondottan érzékeny szobanövénynek, azonban időnként károsíthatják a pajzstetvek és a takácsatkák. Ezek ellen bevethető a Neem olaj, vagy használhatunk rovarölő szert is. Ezek a kártevők kedvelik az alacsony páratartalmat, így a párásítás segít a megelőzésben.

Az egyéb problémák a nem megfelelő gondozásból, tartási körülményekből fakadnak. Ha a levelek hervadni és hullani kezdenek, az gyökérrothadásra utal, mely a túlöntözés és a túlságosan tömör talaj következménye.

Ha időben észleljük a problémát, távolítsuk el a beteg lombozatot és kezeljük a növényt gombaölő szerrel, valamint ültessük át laza szerkezetű talajba. Gyakran előfordul a levelek sárgulása is, ez az idősebb, külső leveleknél természetes folyamat, csak akkor távolítsuk el őket, ha már teljesen barnák.

A kártevők szintén okozhatnak levélsárgulást, azonban, ha cikászon nem találunk rovarokat, akkor a talaj mangánhiányára is gyanakodhatunk.

Ha korábban kártevők voltak a növény lombozatát, előfordulhat, hogy korompenész jelenik meg a növényen, mely a kártevők váladékán növekszik. Ha a leveleken és a szárakon kicsi fekete foltokat veszünk észre, szinte biztos, hogy korompenészről van szó, ezt le tudjuk mosni vízzel.

A cikász pálma szaporítása

A cikász pálma magról valamint az oldalhajtások leválasztásával szaporítható, azonban mindkét módszer nagyon lassú, és a magvetés gyakran nem hoz eredményt.

A cikász magját virágföld és homok keverékéből álló ültetőközeggel töltött cserépbe ültessük el, és tartsuk melegen, a csírázáshoz ugyanis 30 °C körüli talajhőmérséklet szükséges. Mérsékelten öntözzük, a föld legyen kissé nyirkos, de ne túl nedves, mivel a mag elrohadhat. Ideális körülmények között is hónapok telhetnek el, mire megjelennek az első hajtások.

A cikász pálma oldalhajtásokat is hoz, ezeket levághatjuk és elültethetjük külön cserepekbe, néhány hónap alatt gyökeret eresztenek. A vágást mindig éles és steril szerszámmal végezzük. A hajtásokat néhány napra tegyük árnyékos helyre és hagyjuk, hogy a vágás helye megkeményedjen, ez segít megelőzni a betegségek kialakulását.

Ezt követően ültessük el az oldalhajtásokat laza szerkezetű földkeverékkel megtöltött virágcserepekbe és öntözzük meg őket. A gyökeresedéshez ebben az esetben is magas hőmérsékletre van szükség. Öntözzük a hajtásokat, de ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl őket.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a cikász gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Dreamstime

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére