szobai futóka

Csüngő szobanövények függesztett virágtartóba

A csüngő szobanövények különleges díszei lehetnek otthonunknak, szabadon aláhulló hosszú hajtásaikkal és levélzetükkel. Ezek a növények nagyon szépen mutatnak függesztett cserépbe, ámpolnába ültetve, de megállják a helyüket hagyományos cserépben is, ha egy magas polcra, szekrényre helyezzük őket, ahonnan lefelé lóghatnak.

A csüngő szobanövények között csak levélzetükkel díszítő, valamint virágzó fajokat is találunk. Cikkünk további részében 12 csüngő szobanövényt mutatunk be, melyek leveleikkel, esetenként virágaikkal is díszítenek. Lássuk, melyek ezek a növények!

Kúszó filodendron

kúszó filodendron
Kép forrása: Dreamstime

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) egyszerűen nevelhető szobanövény, mely a számára megfelelő helyen gyorsan fejlődik. Szív alakú, zöld színű leveleivel díszít, függesztett cserépben nagyon szépen mutat, de akár futtathatjuk is például mohakaróra.

Szobai futóka

szobai futóka
Kép forrása: Freepik

A szobai futóka (Epipremnum aureum) márványos mintázatú levelei igen mutatósak, a kertészetek kínálatából azonban különlegesebb fajtákat is választhatunk. Gyakran kapható az Epipremnum ’Enjoy’, melynek leveleit fehér színű, szabálytalan formájú foltok díszítik, szintén elterjedt az Epipremnum ’Marble Queen’ változat is, melynek levelei krémszínnel márványozottak, foltozottak.

Márvány futóka

márvány futóka
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A márvány futóka (Epipremnum pictum) a szobai futókától kissé eltérő futóka faj, melynek zöldes-szürke leveleit ezüstös foltok díszítik. Nagyon szépen mutat magasról lógatva, valamint jól társítható más szobanövényekkel is.

Zöldike

zöldike
Kép forrása: Shutterstock

A csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum comosum) csíkos leveleivel nagyon szép dísze lehet a világos vagy félárnyékos szobáknak. Átlagos körülmények között érzi igazán jól magát, a szélsőségeket nem kedveli.

Aszparágusz

aszparágusz
Kép forrása: Adobe Stock

Az aszparágusz (Asparagus densiflorus)  Afrikában és Ázsiában őshonos növény, melyet régóta tartunk szobanövényként. Átlagos vízigényű növény, mely világos helyen, szobahőmérsékletű szobában szépen fejlődik.

Pletyka

tradescantia fluminensis tricolor
Kép forrása: Dreamstime

Akár a közönséges pletykát (Tradescantia fluminensis), akár a zebrapletykát (Tradescantia zebrina) választjuk, egy egyszerűn kezelhető, ugyanakkor rendkívül dekoratív szobanövénnyel leszünk gazdagabbak. Kellemesen meleg, szobahőmérsékletű világos helyiségben nagyon szépen fejlődnek.

Borsóka (zöldborsólevelű szeneció)

zöldborsólevelű szeneció
Kép forrása: Shutterstock

A borsóka és gyöngyfüzér néven is ismert zöldborsólevelű szeneció (Senecio rowleyanus), az egyik legérdekesebb külsejű ámpolna növény. Hosszú, vékony lelógó hajtásain borsószemekre emlékeztető gömbölyű levelek sorakoznak. Pozsgás növény, így nem igényel gyakori öntözést, világos, meleg helyen érzi igazán jól magát.

Ámpolna gyertyavirág

ámpolna gyertyavirág
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Az ámpolna gyertyavirág (Ceropegia woodii) egy igazi szobanövény különlegesség, mely akár 2 méteres hosszúságot is elérhet. Hosszú hajtásain szív alakú, szürke alapszínű, mintás levelek sorakoznak, emellett rózsaszín virágokat is. Napos vagy világos, kellemesen meleg helyen, mérsékelt öntözés mellett nagyon szépen fejlődik.

Csüngő törpebors

peperomia prostrata
Kép forrása: Dreamstime

A törpeborsok között rendkívül változatos külsejű fajokat találunk, elsőre talán nem is gondolnánk, hogy csüngő szobanövények is akadnak közöttük, pedig így van. A csüngő törpebors (Peperomia prostrata) az egyik legszebb csüngő törpebors faj, mely nagyon szépen mutat függesztett cserépben.

Hosszú hajtásai pirosas-barna árnyalatúak, ezeken nagyon sok apró, kerek alakú, mintás levél sorakozik. A kicsi levelek sötétzöldek, melyeket világoszöld színű mintázat díszít. A mintás levelek a teknősök páncéljára emlékeztetnek, erre utal a növény angol elnevezése is ’String of Turtles’.

Csüngő varjúháj

csüngő varjúháj
Kép forrása: Dreamstime

A csüngő varjúháj (Sedum morganianum) egy nagyon különleges külsejű varjúháj faj, melyet nyáron szabadban is tarthatunk. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, szárain, húsos, szürke színű babra emlékeztető levelek sorakoznak. Hajtásai végén rózsaszín árnyalatú virágokat is. Télen, hűvösebb 10 fok körüli helyiségben tartsuk.

Vesszőkaktusz

vesszőkaktusz
Kép forrása: Dreamstime

A vesszőkaktusz (Rhipsalis sp.) eredeti élőhelyén Dél-Amerikában, fán lakó, azaz epifita kaktusz, melynek hosszú, vékony, világoszöld színű hajtásai vannak. Szárain, kicsi zöldes-fehér árnyalatú virágok is nyílnak. Kellemesen meleg, világos, vagy félárnyékos, párás környezetben fejlődik a legszebben.

Rúzsvirág

rúzsvirág
Kép forrása: Dreamstime

A rúzsvirág (Aeschynanthus radicans) a Föld trópusi, szubtrópusi vidékein őshonos, fán lakó évelő növény, mely csüngő hajtásaival, valamint élénkpiros árnyalatú trombita alakú virágaival az egyik legkülönlegesebb ámpolna növény. A helyváltoztatásra és a hidegre érzékeny, a párás környezetet ugyanakkor kimondottan kedveli.

Ha tetszett ez az összeállítás, és szívesen olvasnál más szobanövényről is, látogass el az a Növényajánló oldalra, ahol további hasonló növényjavaslatokat találhatsz.

Képek forrása: Adobe Stock; Dreamstime; Freepik; Shutterstock; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére