kertészkedés

Egy szakma, amely pozitív hatással van egészségünkre

Brit tudósok frissen készült felmérései alapján a kertész szakma az első 5 szakmák egyike lett, melyek pozitívan befolyásolják lelkiállapotunkat és egészségünket. Mit takar ez a munka, mik a jellemzői és kik dolgozhatnak kertészként – ezen kérdésekre próbáljuk megtalálni a választ válogatásunkban. Olvasás után pedig aktuális kertész állásokat Békés megyében itt találhat.

A kertész – a kert vagy a parkosított terület gondozásának szakembere. A szakiránynak van több ágazata, az egyik közülük a szobakertész vagy belső kertész szakmája, aki a cserepes növényekkel, beltéri kompozíciókkal foglalkozik, mások a kertek, külső terek, parkok fenntartásával foglalkoznak.

Miért van jótékony hatással a kertész munkája közérzetünkre?

A kertészkedésnek számos előnye van, amelyek minimalizálhatják a stresszt. Íme néhány ok, amiért a kertészkedés fantasztikus módja annak, hogy rendet teremtsen a fejében!

  • Napsugarak – a napfényre való kilépés már kellemes tevékenység. Már csak a napsugarak nézése is javítja a hangulatot!
  • Kommunikáció a természettel – a természetben, a friss levegőn tartózkodva érezhetjük, hogy a hétköznapok stressze valahova messze távozott.
  • Stresszoldó képesség – a természet szépsége kiváló stresszoldó (a természet hangfelvételeket folyamatosan használják meditációhoz).

Mennyit keres egy kertész?

A kertész jövedelmének mértéke a munkatapasztalattól, a szakmai tudástól, az elvégzett munka mennyiségétől és az objektum távolságától függ. Az átlagkereset ebben a szférában 500 euró körüli. Az a kertész, aki több magántelket kiszolgál, vagy a kertészek művezetője (mestere), magasabb fizetést kap. Nem annyira rutin munkát (cserjevágás, gyomlálás, öntözés) kell végeznie, mint inkább a gondozással kapcsolatos döntéseket.

Egy jó kert-, virág- és pázsitgondozó szolgáltatásai nem olcsók, ezért sokan inkább maguk végzik el ezeket a feladatokat. Ennek mi az eredménye? Növénypusztulás, ápolatlan bokrok és pázsit. Képzelje csak el: elhalt 15 éves pálmafák és beteg rózsabokrok, amelyek több mint tíz évesek. És ez egy igazi, életből vett példa, amikor a tulajdonosok úgy döntenek, hogy a kertész túl drága. Akkor van értelme spórolni?

Kertész alkalmazásakor készüljön fel arra, hogy egy jó szakember szolgáltatásai drágák. Az internetnek és az összes információ elérhetőségének köszönhetően könnyen ellenőrizhető, hogy mennyire hozzáértő szakembert vesz fel. A terület ellenőrzése után egy jó kertész képes lesz felvázolni munkakörét, hozzávetőleges tervet készíteni és minőségi munkát végezni.

Kép forrása: Freepik

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére