ficus ginseng

Ficus Ginseng gondozása – Részletes útmutató

A bonsai nevelés hagyománya Japánból ered, ahol ezeket a különleges megjelenésű, tálban nevelt, a gondozás során kis méretben tartott növényeket a meditáció eszközeként is használták már kétezer évvel ezelőtt is.

Japánban a bonsai fákat főként fenyőfákból és tölgyfákból nevelték, melyeket éven át a szabadban tartottak. Az első bonsai fák innen érkeztek Európába, ahol eleinte nem sok sikerélménye volt a kezdő bonsai-kertészeknek, mivel lakásban elpusztultak a növények.

Ennek következményeként a bonsai-szakemberek olyan növényeket kezdtek keresni bonsai nevelés céljára, amelyek a lakásban is jól érzik magukat. Választásuk a mediterrán, trópusi és szubtrópusi tájakon honos, szobanövényként is tartható fajokra esett, mint amilyen a Ficus microcarpa is.

Az üzletekben kapható Ficus Ginseng bonsai, teljes nevén Ficus microcarpa ’Ginseng’, a kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) bonsai fává nevelt változata. Az egyik legkönnyebben nevelhető bonsainak számít, ezért kezdő szobakertészként, ezt a növényt érdemes választani, ha szeretnénk megismerkedni a bonsai nevelés művészetével.

A Ficus Ginseng bonsai igényei és gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A Ficus Ginseng bonsait az ősztől tavaszig tartó időszakban, mindenképp lakásban tartsuk, mivel egyáltalán nem télálló, és télen is 20°C körüli hőmérsékletet igényel. Tavasztól őszig kivihetjük a szabadba, helyéül világos, védett és nem huzatos helyet keressünk.

Az előbbieket a lakásban való elhelyezés során is mindenképpen vegyük figyelembe, ugyanis a Ficus Ginseng, sok fényt igényel, a huzatra, hidegre, hirtelen hőmérsékletváltozásra és a talaj lehűlésére is érzékeny.

A legjobb választás, ha az ablakpárkányra helyezzük, arra azonban figyeljünk, hogy ne tegyük fűtőtest fölé, mivel a forró, felfelé áramló levegő hatására lepotyoghatnak a levelei. Ha fényhiányos helyen neveljük, szintén elkezdenek hullani a levelei.

Ha nem találunk a lakásban az előbbi szempontoknak megfelelő helyet, akkor segíthet, ha pótvilágítást alkalmazunk, mely napi 4-6 órán keresztül megvilágítja a növényünket. A Ficus Ginseng bonsai tolerálja a levegők átlagos, esetleg alacsonyabb páratartalmú levegőjét is, lakásban vízzel permetezni, pedig egyenesen tilos.

Öntözés, tápoldatozás

Ha vízzel permetezzük a lombkoronát, az zárt térben, a kellő légmozgás hiányában azt eredményezheti, hogy a levélzet között megreked a nedvesség, ami melegágya a gombás betegségeknek. Egy ilyen gombás betegség pedig könnyen a bonsai pusztulását eredményezheti.

A Ficus Ginseng gyökere jól tárolja a nedvességet, ezért öntözni elegendő hetente egyszerű, melynek legjobb módja a merítés. A merítés során a bonsait edényével együtt vízzel teli edénybe merítjük, ezt követően pedig hagyjuk kicsepegni a felesleges vizet.

Fontos, hogy ne maradjon víz az edényben, mivel a pangó víz hatására rohadni kezdhetnek a gyökerek. Az öntözéshez esővizet, szénsavmentes ásványvizet vagy egy napig állni hagyott csapvizet használjunk.

A Ficus Ginseng bonsai tápanyag-utánpótlást is igényel, a tavasztól őszig terjedő időszakban havonta kétszer, míg télen havonta egy alkalommal, kisebb töménységű tápoldattal tápoldatozzuk. A tápoldatozáshoz, bármelyik, nitrogénben kissé szegényebb dísznövény tápoldat megfelelő.

Metszés

A Ficus Ginseng nevelésének egyik sarkalatos pontja a növény metszése. A bonsaiok metszése és alakítása jellemzően az egyéni elképzelések mentén történik, azonban van néhány általános érvényű szabály, amelyet jobb, ha betartunk.

Az egyik ilyen szabály, hogy az új hajtások növekedésének irányát, a megmaradó levelek határozzák meg. Míg a másik, hogy a hajtások kettő-négy levélre kell visszavágni. Ezt a két alapszabályt betartva, a metszéssel szépen befolyásolhatjuk a növény formáját.

Átültetés

A fiatal Ficus Ginseng bonsait egy-két évente érdemes átültetni, míg az idősebb növényeket elég ennél ritkábban. Ha növény gyökérzete már teleszőtte a tálat, illetve jelentkezik a földuntság nevű jelenség, akkor mindenképp sort kell keríteni a bonsai átültetésére.

Az átültetésre a tavasz a legjobb időszak, de más évszakokban is elvégezhetjük. Az ültetéshez olyan talajt válasszunk, mely laza szerkezetű, biztosítja a jó szellőzést, javítja a vízháztartást és biztosítja a gyökerek növekedését is.

Szaporítás

A Ficus Ginseng bonsai dugványozással és légbujtással is szaporítható, utóbbi szaporítási módszer a növény vastagabb ágaival történik. A dugványozás fej vagy oldalhajtás dugvánnyal történik, melyek vízben 2-3 hét alatt gyökeret eresztenek.

Kép forrása: Freepik

Források: Édenkert; CityGreen

Ha szeretnél többet megtudni a fikuszokról, olvasd el az alábbi cikkeinket is:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére