flamingóvirág

Flamingóvirág (Anthurium) gondozása – Részletes útmutató

A flamingóvirág (Anthurium) Közép és Dél-Amerikában őshonos rendkívül dekoratív szobanövény, mely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Sárga színű torzsavirágzata van, melyet piros, rózsaszín vagy fehér színű fellevél ölel körül.

Virágait jellemzően a februártól júliusig terjedő időszakban hozza, nyugalmi időszakában levélzetével díszít. A flamingóvirággal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy nyálkahártyát irritáló anyagokat tartalmaz, ez azonban, nem kell, hogy eltántorítson bennünket a nevelésétől.

Ez a nagyon elegáns külsejű, szép megjelenésű egzotikus szobanövény, kis odafigyeléssel, bármely otthonnak különleges dísze lehet. Lássuk, mint érdemes tudni a flamingóvirág gondozásáról!

A flamingóvirág igényei és gondozása

A flamingóvirág világos, de nem tűző napos, egész évben kellemesen meleg és párás környezetben fejlődik a legszebben, az erős napsugarakra, valamint a kevés fényre kényes.

Rendszeres, körültekintő öntözést igényel, a növekedési időszakban földjét tartsuk egyenletesen nyirkosan, az öntözéshez szobahőmérsékletű, vagy langyos, lágy vizet használjunk. A csapvíz mésztartalma, valamint az alacsony vízhőmérséklet problémákat okozhat.

A flamingóvirág az alulöntözésre, valamint a túlöntözésre és a pangó vízre is érzékeny, utóbbi gyökérrothadást eredményezhet. A márciustól szeptemberig tartó időszakban hetente tápoldatozzuk, harmadára vagy felére hígított tápoldattal.

Eredeti élőhelyéből adódóan igényli a magas páratartalmat, amelyet vízzel való permetezéssel biztosíthatunk a számára, valamint az is hasznos, ha vízzel és kavicsokkal töltött tálcára állítjuk. A permetezés során takarjuk le a virágokat, hogy ne kerüljön rájuk víz, ha nem így teszünk, barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

A flamingóvirág átültetése

A flamingóvirágot általában kétévente szükséges átültetni, ennyi idő alatt többnyire benövi a gyökérzete a rendelkezésére álló helyet. Az ültetéshez az előzőnél valamivel nagyobb méretű, vízelvezető nyílásokkal is rendelkező növénytartót, valamint jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk.

A flamingóvirág számára megfelelő az üzletekben kapható A típusú virágföld. Óvatosan borítsuk ki a tartójából, az új edénybe pedig öntsünk virágföldet. Állítsuk bele a növényt úgy, hogy olyan mélyen legyen, mint, ahogy korábban is volt, végül töltsük fel a növénytartót földkeverékkel.

A flamingóvirág metszése

A flamingóvirág metszése meglehetősen egyszerű, főként a barna vagy haldokló levelek, és az elvirágzott virágok levágásából áll. Ha eltávolítjuk a barnuló leveleket, a növény új levelek és virágok nevelésére összpontosítja majd az energiáját.

A kifakult vagy fonnyadt virágokat a tövüknél levágva távolítsuk el, csak akkor hagyjuk meg őket hosszabb ideig, ha szeretnénk, hogy a növény magokat termeljen.

Szánhatunk egy kis időt a növény formázására is, vágjuk le azokat a kóbor leveleket vagy hajtásokat, amelyek miatt a növény nem tűnik rendezettnek, arra azonban figyeljünk, hogy ne távolítsunk el túl sok levelet.

A flamingóvirág betegségei és kártevői

A flamingóvirág nem mentes a kártevőktől, a pajzstetvek, a levéltetvek, a takácsatkák és a liszteskék is károsíthatják. Ezek ellen természetes módszerként bevethetjük a langyos vizes lemosást, a Neem olajat valamint a káliszappant. Ha ez nem használ, a bolti rovarölő szerek lehetnek a segítségünkre.

A növénnyel kapcsolatos egyéb problémák a nem megfelelő tartási körülményekből adódnak. A túl sok közvetlen napfény hatására az Anthurium levelei megsárgulhatnak, a kifehéredett és barna levélcsúcsok szintén azt jelzik, hogy túl sok fényt kap. Ilyenkor vigyük a növényt egy kicsit távolabb az ablaktól.

A sárguló levelek oka bakteriális hervadás is lehet, ez sárgáról bronzszínűre változtathatja a szárak és levelek színét. A Rhizoctonia nevű gomba, mely a gyökerekben és az alsó szárakban telepedik meg, a hullámos levelek, valamint gyenge, fiatal szárak kialakulásáért felelős.

Közvetlen napsütés, alacsony páratartalom, valamint a takácsatkák kártétele esetén a levélszélek besodródása is előfordul. A túlöntözés, valamint a túlságosan tömör, rossz szerkezetű talaj hatására gyökérrothadás jelentkezhet. Problémát jelezhet, ha a levélzet sötétzölddé válik, ez jellemzően fényhiányos helyen következik be.

A virágzás elmaradása több okra vezethető vissza, a túlságosan nedves talaj, a tápanyaghiány, a kevés a fény és a huzat egyaránt okozhatja. Ha a gyökérzet már teljesen átszőtte az ültetőközeget és szükségessé vált az átültetés, szintén nem fejlődnek új virágok.

A virágzást a megfelelő fényviszonyok és a magas páratartalom biztosításával, valamint magas foszfortartalmú műtrágyával való tápoldatozással ösztönözhetjük.

A flamingóvirág szaporítása

A flamingóvirág többféle módszerrel is szaporítható, a legegyszerűbb ezek közül a tőosztás, melyet a tavaszi átültetéssel egy időben érdemes elvégezni. Borítsuk ki a növényt a tartójából és óvatosan válasszuk szét több részre, úgy, hogy a gyökérzet a lehető legkevésbé sérüljön.

A kisebb példányokat csak két részre osszuk, a nagyobb növények több darabra is szedhetjük. Ha ezzel meg vagyunk, ültessük el őket jó vízáteresztő képességű, laza földkeverékbe.

A flamingóvirágot szárdugvánnyal is szaporíthatjuk, ehhez éles és steril metszőollóval vágjunk le egy legalább 20 cm-es szárdarabot, melyen 2-3 levélcsoport található. Töltsünk meg egy vízelvezető lyukakkal ellátott cserepet jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű földkeverékkel.

Készítsünk a talajba egy kb. 10 cm mély lyukat és ültessük el a dugványt, ha az alsó levelek beleérnek a földbe, vagy hozzáérnek a talajhoz, távolítsuk el őket. A dugvány meggyökeresedéséhez világos, párás, kellemesen meleg környezetre van szükség.

Rendszeresen öntözzük a növényt, ha azt látjuk, hogy új levelek jelennek meg, vagy növekedni kezd a dugvány, akkor sikeres volt a dugványozás. A gyökeresedés általában 4-6 hetet vesz igénybe.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a flamingóvirág gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Kép forrása: Freepik

Források: The Garden Style; The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére