fokföldi ibolya

Fokföldi ibolya gondozása – Részletes útmutató

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha), a gloxíniához hasonlóan a 3000-nél is több fajt számláló csuporkafélék családjába tartozik, nem túlzás állítani, hogy a növénycsalád legismertebb tagja. Az afrikai ibolya néven is ismert, kistermetű növény eredetileg Tanzániában őshonos.

Számtalan fajtája kapható az üzletekben, egyszerű, telt, hullámos vagy fodros virágai változatos színekben pompáznak. Fő virágzási ideje a téli hónapokra tehető, de az év más időszakaiban is megörvendeztethet bennünket virágaival.

Kis odafigyeléssel a fokföldi ibolya bármelyik lakásnak mutatós dísze lehet. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a gondozásáról és a szaporításáról!

A fokföldi ibolya igényei és gondozása

A fokföldi ibolya világos vagy félárnyékos, nem tűző napos, egész évben szobahőmérsékletű helyen fejlődik legszebben. Nyáron legalább 20 °C, míg télen minimum 18°C hőmérsékletet igényel.

Öntözése során járjunk el körültekintően, mindig alulról öntözzük, soha sem felülről, mert levélrothadás alakulhat ki. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk, a hideg és a meleg víz hatására is foltok jelenhetnek meg a leveleken.

Földjét tartsuk nyirkosan, a túlöntözést kerüljük, mert gyökérrothadást eredményezhet. Tavasszal és nyáron meghálálja, ha kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozzuk. A fokföldi ibolya kellemesen párás környezetben érzi magát a legjobban, melyet közvetett párásítással biztosíthatunk a számára.

Állítsuk a növény cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára, az elpárolgó víz, gondoskodik a megfelelő páratartalomról. A virágait és a leveleit soha ne permetezzük vízzel! Az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el.

A fokföldi ibolya átültetése

A fokföldi ibolyát tavasszal érdemes átültetni A típusú virágföldbe. Ehhez óvatosan borítsuk ki a növényt a cserepéből, ügyeljünk rá, hogy a gyökérzete ne sérüljön. Ha kinőtte az előző cserepét, egy mérettel nagyobb tartóba ültessük át.

A fokföldi ibolya betegségei és kártevői

A fokföldi ibolyának több kártevője is ismert, valamint a nem megfelelő tartási körülmények is számos problémát okozhatnak. Kártevők közül a viaszos pajzstetvek, a levéltetvek és a tripszek támadják meg legtöbbször.

A növény nagyon érzékeny a nem megfelelő öntözésre, a túl sok és túlságosan kevés fényre, a huzatra és a hirtelen hőmérsékletváltozásra is. A túlöntözés hatására levélrothadás alakul ki, mely a növény pusztulását okozza, ha a levélnyél valamilyen okból megsérül, akkor is jelentkezhet rothadás. A sok nedvesség, tömör, rossz szerkezetű talaj gyökérrothadáshoz vezethet.

Huzat hatására szintén károsodhat a levélzet. Az erős napsugarak megégethetik a leveleket, a túl sok, illetve a túlságosan kevés fény hatására pedig elmaradhat a virágzás. A száraz, valamint a hűvös levegő a bimbók lehullását eredményezheti.

A fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya nagyon egyszerűen szaporítható szobanövény, melyet dugványozással és tőosztással is szaporíthatunk. A dugványozáshoz vágjunk le egészséges leveleket a levélnyelükkel együtt. A levélnyeleket rövidítsük meg 3-4 cm hosszúságúra.

Mártsuk a dugványok végét gyökereztető hormonba, ezt követően pedig ültessük el őket, laza szerkezetű, jó vízáteresztő földkeverékkel megtöltött cserépbe. Öntözzük meg az elültetett levéldugványokat.

Világos, kellemesen meleg és párás környezetben általában 3-4 hét alatt meggyökeresednek, hamarosan pedig új levelek is fejlődnek. A párás környezetet egy cserépre húzott zacskóval biztosíthatjuk, ebben az esetben ne feledkezzünk el a levéldugványok szellőztetéséről.

A fokföldi ibolya tőosztással is szaporítható, ehhez válasszuk szét a növényt önálló gyökérzettel és levelekkel rendelkező darabokra és ültessük szét külön cserepekbe.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a fokföldi ibolya gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Kép forrása: Dreamstime

Források: The Spruce; Gardening Know How; Halina Heitz – Szobanövények

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére