gyompálma

Gyompálma gondozása – Részletes útmutató

A gyompálma (Chamaedorea elegans), mely hegyipálma és bambuszpálma néven is ismert, egy nagyon dekoratív pálmaféle, mely eredetileg Mexikó és Guatemala területén őshonos. Levélzetével díszítő szobanövény, melynek nincsenek különleges igényei, így kezdő szobakertészként is bátran megpróbálkozhatunk a nevelésével.

Az üzletek kínálatában vásárolhatunk egészen kicsi növényeket is, melyek nagyon jól mutatnak egy komódra, vagy dohányzóasztalra helyezve, a nagyobb példányok pedig egy tágasabb nappalinak lehetnek szép díszei.

Bár a gyompálma alapvetően levéldísznövény, időnként azonban kifejlődik sárga színű virágzata is, mely nem különösebben látványos. Ezt érdemes eltávolítani, mivel gyengíti a növényt, azáltal, hogy a felvett tápanyag és nedvesség egy része a virágzat kifejlődésére fordítódik.

Cikkünk további részében összefoglaltuk, mint érdemes okvetlenül tudni a gyompálma sikeres gondozásához.

A gyompálma igényei és gondozása

A gyompálma fényigénye átlagosnak mondható, világos vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a tűző napot és a teljes árnyékot, valamint a huzatot nem szereti. Egy északi ablak tökéletes hely a számára.

A 20 °C körüli szobahőmérséklet megfelelő a számára, télen ennél kicsivel alacsonyabb hőmérsékletet igényel, nyáron, árnyékos helyen a szabadban is tarthatjuk. A gyompálma, rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözésre, pangó vízre érzékeny, ennek hatására gyökérrothadás jelentkezhet.

Az öntözések során földjét tartsuk nedvesen, két öntözés között, hagyjuk, hogy a talaj felső rétege egy kicsit kiszáradjon. Kedveli a kellemesen párás környezetet, meghálálja, ha a leveleit vízzel permetezzük.

A tavasztól őszig tartó időszakban, háromhetente tápoldatozzuk mérsékelt töménységű tápoldattal, ősszel és télen hagyjuk el a tápoldatozást.

A gyompálma átültetése

A gyompálma lassan növekszik, gyökérzete pedig gyenge és sérülékeny, emiatt elég csak ritkán átültetni, akkor is nagyon óvatosan. Ha az ültetőközeg nagyon rossz szerkezetű válik, esetleg túlöntöztük a növényt és gyökérrothadásra gyanakszunk, akkor ültessük át jó vízáteresztő képességű talajba. A boltokban kapható B típusú virágföld megfelel erre a célra.

A gyompálma betegségei és kártevői

A gyompálmának több ismert kártevője is van, levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és liszteskék is károsíthatják. A takácsatkák, valamint a pajzstetvek és a levéltetvek megjelenésének kedvez a száraz levegő, ezt megelőzhetjük a levelek vízzel való permetezésével.

A gyompálma betegségei elsősorban a nem megfelelő tartási körülményekre vezethetők vissza. A túlöntözés hatására gyökérrothadás jelentkezhet, valamint a leveleken is gombabetegségek jeleit, foltokat fedezhetünk fel.

Jellemző a levélcsúcsok barnulása is, ennek többnyire a hideg levegő és a huzat, valamint az alacsony páratartalom az oka. Ez megelőzhető a megfelelő hely kiválasztásával és a párásítással.

A gyompálma szaporítása

A gyompálmát a hivatásos növénytermesztők magról szaporítják, ez otthoni körülmények között nem egyszerű feladat. A tőosztással történő szaporítással időnként sikerrel járhatunk, azonban nagyon nagy stressznek teszi ki a növényt és a gyökérzetét is, ezért nem tekinthető biztos szaporítási módszernek.

A gyompálma esetében a szárdugvány vagy levéldugvány készítése sem jelent megoldást. Összességében elmondható, hogy a gyompálma szaporítása otthoni körülmények között igencsak nehézkes, ezért célszerű inkább új növényt vásárolni.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a gyompálma gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére