fittonia

Hálóslevél (Fittonia) gondozása – Részletes útmutató

A hálóslevél (Fittonia) egy nagyon mutatós külsejű, kistermetű szobanövény, mely nevét két angol hölgyről Elizabeth és Mary Fittonról kapta. Számos fajtáját termesztik, melyek téli kertben, növényházban, növényvitrinben, nedves-meleg virágablakban, floráriumban és természetesen a lakásban is tarhatók.

A hálóslevél színes, hangsúlyos erezetű leveleivel díszít, időnként virágokat is hoz, ezek azonban nem túl látványosak. Eredeti trópusi élőhelye miatt, a lakásban is hasonló körülményeket kell teremtenünk számára, azonban kis odafigyeléssel a gondozása gyerekjáték.

Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a hálóslevél gondozásáról.

A hálóslevél igényei és gondozása

A hálóslevél világos, vagy félárnyékos, egész évben kellemesen meleg, legalább 18 °C hőmérsékletű helyiségben érzi jól magát. A tűző napra, valamint a huzatra érzékeny, utóbbi levélhullást is okozhat, ezeket mindenképpen vegyük figyelembe, amikor helyet választunk a számára.

Trópusi származási helye miatt igényli a magas páratartalmat, ezért lakásban tartva rendszeres párásítást igényel. A fűtési szezonban, amikor szárazabb a levegő, különösen figyeljünk erre, gyakran permetezzük vízzel.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk egyenletesen nyirkosan, az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Az áprilistól-októberig terjedő időszakban mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozzuk kéthetente.

A hálóslevél átültetése

A hálóslevél átültetésére minden évben tavasszal vagy kora nyáron kerítsünk sort, hogy megelőzzük a rossz szerkezetű, tömör talaj, valamint a pangó víz kialakulását. Az ültetéshez vízelvezető lyukakkal ellátott cserepet, valamint jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű földet válasszunk.

A hálóslevél metszése

A hálóslevél ideális körülmények között gyorsan növekszik és előfordul, hogy elveszíti szép, bokros formáját, ezt megelőzhetjük azzal, ha a hajtáscsúcsokat időnként visszacsípjük. A növény időnként virágokat is hoz, melyek nem igazán mutatósak, ezeket is nyugodtan eltávolíthatjuk, ez segít a lombozat tömöttségének megőrzésében.

A hálóslevél betegségei és kártevői

A hálóslevél bár nem kimondottan érzékeny a kártevőkre, időnként megtámadhatják a levéltetvek és a pajzstetvek, valamint a cserepe körül megjelenhetnek a tőzeglegyek is. Az egyéb problémák a nem megfelelő tartási körülményekre vezethetők vissza.

Túlöntözés hatására a levelek sárgulni kezdenek, ezért járjunk el körültekintően az öntözés során, valamint fontos, hogy jó vízáteresztő talajba és vízelvezető lyukakkal rendelkező tartóba ültessük a növényt.

Hideg valamint huzat hatására levélhullás jelentkezhet, ez megelőzhető, ha a hálóslevél számára kellemesen meleg, nem huzatos helyet választunk. A száraz levelek általában a levegő alacsony páratartalmára utalnak, mely a fűtési szezonban különösen jellemző, emellett a tűző nap is kiváltó ok lehet.

A hálóslevél szaporítása

A hálóslevél dugványozással szaporítható a legegyszerűbben melyre a tavasz végi-nyár eleji időszak a legalkalmasabb. Vágjunk le éles és tiszta kerti ollóval csúcshajtásokat, úgy, hogy legalább két nódusz legyen rajtuk.

Az alsó leveleket távolítsuk el, ezt követően pedig ültessük el a dugványokat laza szerkezetű földkeverékbe. A gyökeresedéshez kellemesen meleg, párás környezetre van szükség, melyet például egy cserépre húzott zacskóval biztosíthatunk, időnként vegyük le a zacskót, szellőztessünk.

Ideális környezetben a dugványok 2-3 hét alatt gyökeret eresztenek. Ha nem tudjuk biztosítani az elegendő párát és kellemes meleget, érdemes az ültetés előtt gyökereztető hormonba mártani a dugványok végét, így nagyobb eséllyel gyökeresednek meg.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a hálóslevél gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére