sansevieria cylindrica

Hengeres anyósnyelv gondozása – Részletes útmutató

Az anyósnyelv (Sansevieria) régóta elmaradhatatlan szobanövénye a hazai otthonoknak, köszönhetően annak, hogy szinte teljesen problémamentes és gondozása a kezdő hobbikertészek számára sem okoz különösebb kihívást.

Az üzletek kínálatában legtöbbször a kardszerű, lapos levelekkel díszítő anyósnyelv (Sansevieria trifasciata), valamint a hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) különböző fajtái találhatók meg.

A hengeres anyósnyelv az utóbbi években tett szert igazán nagy népszerűségre, ugyanis külsejével nagyon jól illeszkedik a modernebb otthonokba és irodákba is, gondozása pedig semmivel sem nehezebb, mint a régóta ismert, hagyományos anyósnyelvé.

Gyakran árulják összefont levelekkel, vagy a leveleket díszítő színes „sapkával” díszítve is. Emellett több eltérő külsejű fajtáját is forgalmazzák a kertészetek. Az egyik legismertebb ezek közül a Sansevieria cylindrica ‘Spaghetti’, melynek vékony hajtásai vannak.

Szintén gyakori a Sansevieria cylindrica ‘Skyline’ is, mely erőteljes hosszú, hajtásokat nevel. A legérdekesebb külsővel a Sansevieria cylindrica ‘Patula’ büszkélkedhet, melynek nem egyenesen felfelé, hanem oldalirányba állnak a hajtásai.

Bármelyiket is választjuk, különleges dísze lesz a lakásnak! Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a hengeres anyósnyelv gondozásáról.

A hengeres anyósnyelv igényei és gondozása

A hengeres anyósnyelv világos, egyenletes fényviszonyú helyen érzi magát legjobban, de a napfényt, valamint a félárnyékot is jól bírja. Melegigényes növény, ezért télen is legalább 15 °C hőmérsékletű helyiségben tartsuk. A huzatot nem szereti, ezt vegyük figyelembe, amikor helyet keresünk a növény számára.

Jó szárazságtűrő képességű szobanövény, melyet elég csak ritkán öntözni, nyugodtan hagyjuk, hogy két öntözés között kiszáradjon a föld felszíne, ennek az ellenálló növénynek a túlöntözéssel tudunk csak ártani, az alulöntözéssel nem. Télen még kevesebbet öntözzük.

A hengeres anyósnyelv meghálálja, ha tavasszal és nyáron 2-3 hetente tápoldatozzuk, az év egyéb időszakaiban nyugodtan elhagyhatjuk a tápoldatozást. A levegő páratartalmára nem érzékeny, ez nagy előny például a fűtési szezonban, amikor a levegő a szokásosnál is szárazabb. Párásítással nem kell foglalkoznunk.

Időnként szükség lehet a sérült, esetleg sárgult levelek eltávolítására, ezen kívül a hengeres anyósnyelv egyéb metszést nem igényel. A metszéshez mindig steril és éles ollót vagy kést használjunk.

A hengeres anyósnyelv átültetése

A hengeres anyósnyelv alapvetően lassú növekedésű növény, emiatt ritkán kell átültetni, napos helyen, gyorsabban növekszik, ilyenkor szükség lehet átültetésre vagy tőosztásra. Az ültetéshez erősebb anyagú cserepet válasszunk, mivel a növény erőteljes gyökerei a gyengébb növénytartót szétrepeszthetik.

Az átültetést tavasszal végezzük el, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű virágföldbe, a célra a kaktuszok számára készült földkeverék is megfelelő.

A hengeres anyósnyelv betegségei és kártevői

A hengeres anyósnyelv alapvetően egy nagyon szívós, ellenálló növény, amelyet ritkán támadnak meg betegségek és kártevők. Időnként azonban károsíthatják levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és liszteskék is.

A kártevők elsősorban a legyengült, nem megfelelő körülmények között tartott növényt támadják meg, így ha odafigyelünk a gondozására, megelőzhetjük ezeket a problémákat. A kártevők ellen bevethetjük a langyos vizes lemosást és Neem olajat is.

A hengeres anyósnyelv szaporítása

A különböző anyósnyelv fajokat nagyon sokféle módszerrel szaporíthatjuk. Leveleikből dugványokat készíthetünk melyek vízben és földben is gyökeret eresztenek. Szaporíthatjuk őket tőosztással, sarjak leválasztásával, valamint a föld alatt található rizómák elültetésével is.

Kép forrása: Freepik

Ha szeretnél még többet megtudni az anyónyelvről az alábbi cikkeinket is érdemes lehet elolvasnod:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére