fény a belső térben

Hogyan lehet megfelelően szabályozni a fényt a belső térben?

A napfényhez való hozzáférés minden belső tér egyik legfontosabb jellemzője. Hogyan lehet biztosítani, hogy a lehető legtöbb fény jusson a belső térbe, de ugyanakkor lehetőségünk legyen arra, hogy szükség esetén egy időre korlátozzuk a fényt?

Miért akarunk minél több fényt?

Természetesen vannak kivételek, de a legtöbb ember azt szeretné, ha a lehető legtöbb napfény áramlana a belső terekbe. Ezt bizonyítja az a tény, hogy egyre nagyobb ablakok jelennek meg a piacon. Az üzlethelyiségekben egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az üzlet homlokzata nem más, mint egy teljes üvegfal.

A modern családi házakban is egyre gyakoribb választásnak számítanak azonban a nagyméretű francia ablakok, amelyek a padlótól a mennyezetig terjedhetnek, és a nappali egyik teljes falát is kitölthetik.

A megvilágított belső tér még pazarabb benyomást kelt. Ezenkívül a napfényhez való hozzáférés pozitív hatással van a pszichénkre. Nem szabad megfeledkeznünk a belső tér természetes felmelegítésének előnyeiről sem a hidegebb hónapokban.

Mit lehet tehát tenni a fényhozzáférés maximalizálása érdekében?

A legkézenfekvőbb választás a lehető legtöbb ablak használata. De más szempontok is számítanak, mint például a szoba tájolása az égtájak szerint, vagy a napszak, amikor a legtöbb fényt szeretnénk a szobában.

Így például a nappalit, ahol általában a legtöbb fényt szeretnénk, délnyugati irányba kell tájolni. Így egész évben és egész nap – különösen este, amikor a legtöbbet tartózkodunk a nappaliban – maximálisan hozzáférhetünk a természetes napfényhez.

A hálószobák viszont északkeletre nézhetnek. A felkelő nap segít az ébredésben, de az északi tájolás miatt a hálószoba egyébként meglehetősen hűvösebb helyiség lesz, ami ideális a jó alváshoz.

Néhány esetben a fény túl sok lehet

Különösen júniusban és júliusban túl sok lehet a napfény. Ha otthonában nagy, déli fekvésű ablakok vannak, akkor aggódhat a szobahőmérséklet emelkedése miatt ezekben a hónapokban. Hogyan lehet megoldani ezt a problémát? Az árnyékolástechnika segíthet.

A felszerelés szempontjából a függönyök lesznek a legegyszerűbb megoldás – szerezzen be sötétítő függönyöket, amelyek nem engednek be sem hőt, sem fényt. A hagyományos redőnyök és redőnyök szintén megoldást jelentenek.

Ha azonban valóban ellenőrizni szeretné a szoba hőmérsékletét, akkor szerezzen be külső árnyékolást – itt is választhat a redőnyök és a redőnyök között. A kültéri árnyékolástechnika távol tartja a napsugarakat a belső terektől, így a hőmérséklet még az év legmelegebb időszakában is kellemes marad, ha az ablakok egész nap zárva vannak.

Ha tökéletességre vágyik, az árnyékolórendszert egy beltéri termosztáthoz is csatlakoztathatja. Az árnyékolástechnika ezután automatikusan képes szabályozni az ablakok árnyékolásának szintjét, hogy a helyiség hőmérséklete megfeleljen a kívánt hőmérsékletnek.

De természetesen egy ilyen megoldás esetében már jelentős beruházásról beszélünk; egy erre szakosodott cég professzionális megoldásáról van szó.

Kép forrása: Pexels

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére