permetezés

Hogyan permetezzünk?

Permetezési kisokos

A permetezés a megfelelő időpontban elvégezve megvédi gyümölcsösünket és a növényeinket a kártevőktől és a gombabetegségektől. Permetezésre növényvédő szereket és permetező tömlőket használunk.

A jó idő közeledtével elkezdenek a fák és növények virágozni. Sajnos a nem szakszerű permetezés egyszerre jelenthet veszélyt a kártevőkre, az emberekre és a növényekre is. Ezért fontos és elsődleges feladat megfelelő növényvédőszert választani. A növényvédő szereket veszélyesség szempontjából három kategóriába csoportosítják.

Az I.-es és a II.-es kategóriába eső szer kizárólag engedély birtokában megvásárolható, míg a III.-as kategóriába eső növényvédők szabad felhasználású szerek, vagyis bárki, megkötés nélkül megvásárolhatja.

A permetezés módját a permetezni kívánt terület jellege és mérete határozza meg. Van lehetőség kézi, háti vagy talicskás permetezésre. A piacon léteznek, hobbi célú permetezők és kiváló minőségű ipari permetezők is.

Permetezés előtt mindenképp olvassa el a használni kívánt szer útmutatóját és ezáltal ismerje meg adagolásának módját és felhasználásának jellegét. Védőruha és védőmaszk nélkül ne kezdje el a permetezés folyamatát. Permetezés előtt ellenőrizze a permetező tömlőt és a permetezésre használt eszközt is.

A permetezést szélcsendes időben célszerű elvégezni, olyankor amikor nem várható csapadék sem. A permetezésre a legideálisabb hőmérséklet a 10-25 Celsius fok között hőmérséklet. Fák permetezésekor fontos, hogy mind fentről lefelé haladjunk. Régebben nem javasolták, manapság nem jelent problémát ha a permetezés virágzáskor történik.

Számos lehetőség van a permetező szerek szükségességének minimalizálására. Ilyen például, hogy rendszeresen távolítsuk el növényeinkről a sérült kérget, leveleket hajtásokat. Manapság széles körben elterjedtek bio permetező és növényvédő szerek is. Ezek természetes összetevőkkel rendelkeznek, hatásosságuk közel azonos, mint a vegyszereké.

Ha mindenképp szükséges permetezni válasszunk olyan vegyszereket, amik nem károsítják a hasznos rovarokat, méheket.

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére