yucca

Jukka (Yucca) gondozása – Részletes útmutató

A Yucca növénynemzetségbe 40-nél is több növényfaj tartozik, ezek között évelő, fásodó törzsű cserjék és fatermetű növények egyaránt találhatók. Szobanövényként leggyakrabban a Yucca gigantea (Yucca elephantipes), valamint a Yucca aloifolia található meg a hazai otthonokban és az üzletek kínálatában.

Rendkívül látványos, ugyanakkor egyszerűen kezelhető szobanövény, mely a törzsön fejlődő levélüstökével díszít. Hosszú, kardszerű, merev levelei igazán szép látványt nyújtanak. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a jukka gondozásáról.

A jukka igényei és gondozása

A jukka világos helyen fejlődik a legszebben, az erős napsugarak hatására fehér foltok jelenhetnek meg a leveleken, a levélcsúcsok pedig száradni és barnulni kezdenek. Fényhiányos helyen a növény vékonyabb lehet, megnyúlhat.

A kellemesen meleg, szobahőmérséklet megfelelő a számára, télen alacsonyabb, 5-10 °C körüli hőmérsékletet igényel, de a szobahőmérsékletet is elviseli. Legszebben mérsékelt páratartalom mellett fejlődik, azonban a száraz levegőt is jól bírja, nem szükséges párásítani.

A jukka érzékeny a túlöntözésre, rendszeresen, de mértékkel öntözzük, tálcájában soha ne álljon a víz, télen még ritkábban adjunk neki vizet. Fontos, hogy mindenképpen jó vízáteresztő talajba, valamint olyan növénytartóba ültessük, amin vannak vízelvezető nyílások.

Tavasszal és nyáron meghálálja, ha háromhetente tápoldatozzuk, az év egyéb időszakaiban nem igényel tápoldatozást.

A jukka átültetése

A jukka jól érzi magát kisebb cserépben is, mindaddig, míg nem válik olyan nehézzé, hogy felboruljon. Átültetni általában elég 2-3 évente, ehhez az előzőnél egy mérettel nagyobb növénytartót vásároljunk.

Az idősebb, nagy növények átültetése nehézkes lehet, ezeknél jó megoldás lehet, ha a virágföld felső rétegét eltávolítjuk, és új ültetőközeggel töltjük fel.

A jukka természetes élőhelyén homokos, száraz talajban él, így szobanövényként tartva a legfontosabb, hogy jó vízáteresztő képességű földbe ültessük. A virágföldet szükség esetén homokkal vagy perlittel lazíthatjuk.

A jukka metszése

A jukka időnként túl magasra nőhet, ilyenkor erőteljes visszametszésre van szükség, mely elsőre kicsit drasztikusnak tűnhet. Kora tavasszal vágjuk vissza növényt, ehhez először távolítsuk el a cserepéből, ezt követően pedig vágjuk félbe fűrésszel, vagy más éles vágószerszámmal.

Ültessük át friss virágföldbe a megmaradt alsó részt és gondozzuk tovább. Néhány hét múlva új levelek jelennek meg rajta. A levágott felső részt felhasználhatjuk a jukka szaporításához, ültessük el és neveljük a régi növényhez hasonlóan.

A jukka betegségei és kártevői

A jukkának nincs igazán sok kártevője, de a levéltetvekre és a pajzstetvekre érdemes odafigyelnünk. Betegségek közül a gombabetegségek okozhatnak problémát, a növényen terjedő fekete foltok a gombabetegségek csalhatatlan jelei.

A növény levélzete különösen érzékeny, ezért ügyeljünk rá az öntözések során, hogy a levelekre ne kerüljön öntözővíz. A kezdő hobbikertészeket gyakran megijeszti, hogy a jukka alsó levelei lehullanak, ez azonban természetes folyamat, így keletkezik a törzs.

A jukka szaporítása

A jukkát többféle módszerrel is szaporíthatjuk, az egyik lehetőség, a növény félbevágása és a felső darab elültetése külön virágcserépbe. A jukka oldalhajtásokat is hoz, amikor már elég fejlettek leválaszthatjuk és különültethetjük őket, ez egy viszonylag biztos módszernek számít.

Az oldalhajtások, akkor érik el a szaporításhoz szükséges fejlettséget, amikor már zöld színűek. Ez azt jelzi, hogy képesek annyi klorofillt termelni, amennyi az életben maradásukhoz szükséges. Sápadt, világos oldalhajtásokat ne vágjunk le.

Egy éles kés segítségével távolítsuk el az oldalhajtásokat, úgy, hogy rendelkezzenek gyökérzettel is, ezt követően pedig ültessük el őket. A talajt tartsuk nyirkosan, de ne túl nedvesen. Az oldalhajtások néhány hét alatt gyökeret eresztenek.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a jukka gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére