zamioculcas

Kevés fényt igénylő szobanövények sötétebb szobába

A növények fejlődését a növekedési tényezők befolyásolják, ezek közül az egyik legfontosabb a fény. A növekedéshez, tápanyagokra, szénhidrátokra van szükség, melyet a növények a fotoszintézis során állítanak elő a maguk számára, a fotoszintézisnek viszont alapvető feltétele az elegendő fény.

A fény jelentősen befolyásolja a szobanövények növekedésének irányát, a növény alakját, a virágzást és természetesen a levelek színét is. Gyakori jelenség például a téli időszakban, vagy fényhiányos helyen, hogy a fényigényesebb növények a fény felé próbálnak növekedni, emiatt elveszítik szép formájukat és hajtásaik megnyúlnak.

A levelek színvesztésére, kifakulására szintén számos példát találhatunk, korábban írtunk már a lila levelű szobanövényekről, valamint a csíkos levelű szobanövényekről is, ezek között egyaránt találunk olyanokat, amelyek, csak elegendő fény mellett őrzik meg különleges színüket és mintázatukat.

De mit lehet tenni akkor, ha mindenképpen szeretnénk szobanövényeket tartani, ugyanakkor, nem megoldható, hogy az ablak közelében, vagy világos szobában tartsuk őket? A megoldást azok az ellenállóbb szobanövények jelentik, amelyek kevesebb fény mellett is szépen fejlődnek.

Cikkünk további részében nyolc olyan strapabíró szobanövényt mutatunk be képekkel együtt, melyek fényhiányos helyen is tarthatók. Lássuk, melyek ezek a növények!

Zamioculcas (agglegénypálma)

zámia
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Az agglegénypálma és zámia néven is ismert zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia) az utóbbi években hatalmas népszerűségre tett szert, köszönhetően annak, hogy rendkívül jó adottságokkal rendelkezik. Dekoratív, mutatós szobanövény, melyet lényegében csak a túlzott gondoskodással, például a túlöntözéssel lehet elpusztítani.

Anyósnyelv

anyósnyelvek
Kép forrása: Dreamstime

Az anyósnyelv (Sansevieria) egyike a legrégebb óta tartott szobanövényeknek, szívóssága, ellenálló képessége szinte legendás. A szárazságot és a fényhiányt is jól viseli, egy szép, modern kaspóba helyezve, bármelyik otthonnak dísze lehet.

Választhatjuk a hagyományos, lapos levelű anyósnyelvet (Sansevieria trifasciata), vagy az elmúlt években divatossá vált hengeres anyósnyelvet (Sansevieria cylindrica) is.

Rákvirág

rákvirág
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A rákvirág (Aglaonema) leveleivel díszítő szobanövény, az üzletekben a változó rákvirág (Aglaonema commutatum), valamint a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) különböző változataival találkozhatunk.

Ezek a változatos levélszínű és mintájú, dekoratív növények jól bírják a kedvezőtlen fényviszonyokat, előnyös adottságaik miatt, gyakran találkozhatunk velük, intézmények, irodaházak növénydekorációban is.

Szobapáfrány

szobapáfrány
Kép forrása: Shutterstock

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) az egyik leggyakrabban tartott páfrány, mely kellemesen meleg, párás, világos vagy félárnyékos környezetben fejlődik a legszebben. Hagyományos, valamint függesztett cserépbe ültetve is nagyon szép dísze lehet a lakásunknak.

Kúszó filodendron

kúszó filodendron
Kép forrása: Dreamstime

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) az anyósnyelvhez hasonlóan régóta megtalálható a magyar növénybarátok otthonában. Egyszerűen kezelhető szobanövény, mely a számára ideális helyen gyorsan növekszik. Szív alakú, zöld színű leveleivel díszít, függesztett cserépbe is ültethetjük, vagy akár futtathatjuk is.

Szobai futóka

szobai futóka
Kép forrása: Freepik

A szobai futóka (Epipremnum aureum) hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az előzőekben bemutatott kúszó filodendron. Márványos mintázatú levelei nagyon szépen díszítenek, azonban a kertészetek kínálatában különlegesebb fajtákkal is találkozhatunk.

Az egyik ilyen az Epipremnum ’Enjoy’, melynek leveleit fehér színű, szabálytalan formájú foltok díszítik, valamint elterjedt az Epipremnum ’Marble Queen’ változat is, melynek levelei krémszínnel márványozottak, foltozottak.

Zöldike (csokrosinda)

zöldike
Kép forrása: Shutterstock

A csokrosinda vagy zöldike (Chlorophytum comosum) bár csíkos levelekkel rendelkezik, szerencsére nem csak világos helyen mutat szépen, hanem a félárnyékot is tolerálja. Átlagos körülmények között nagyon szépen fejlődik, a szélsőségeket, úgy, mint a teljes árnyék, túl hideg, vagy túl meleg azonban nem kedveli.

+Vitorlavirág

vitorlavirág
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) kicsit kakukktojásnak számát az összeállításunkban. Egyrészt ez a növény, nem csak levélzetével, hanem fehér virágzatával is díszít, másrészt, az árnyéktűrés szempontjából is egyedi eset.

Bár alapvetően bírja a kevesebb fényt, azonban ilyen körülmények között inkább csak vegetál, igazán szépen akkor fejlődik, és bőséges virágzásra is akkor számíthatunk, ha világos helyen tartjuk a lakásban.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány ötletet adnunk az árnyéktűrő szobanövények kiválasztásához. További növényjavaslatainkat a Növényajánló oldalon gyűjtöttük össze.

Képek forrása: Dreamstime; Freepik; Shutterstock; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére