kislevelű fikusz

Kislevelű fikusz gondozása – Részletes útmutató

A fikusz (Ficus) növénynemzetségbe Ázsia, Amerika valamint Afrika trópusi és szubtrópusi területein őshonos növények tartoznak. A nemzetség egyik legismertebb képviselője a kertekből is jól ismert füge (Ficus carica), emellett számos közismert és népszerű szobanövény is ebbe a nemzetségbe sorolható.

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica) és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) régóta megtalálható a hazai otthonokban is. Az elmúlt években más fikusz fajok is divatba jöttek, ilyen például a serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula), valamint a Ficus microcarpa ’Ginseng’, mely a kezdő bonsai tartók számára is ideális növény.

A szobanövényként nevelt fikuszokra jellemző, hogy bár nincsenek speciális igényeik, mégis kissé kényesek. Érzékenyek a hirtelen változásokra, valamint a szélsőségekre is, emiatt sokszor fordul elő levélhullás, ha pedig ez nem lenne elég, számos kártevőjük is ismert.

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina) egyszínű zöld, vagy mintás szélű leveleivel díszít. Bár gyakran forgalmazzák viszonylag kis méretben, ez ne tévesszen meg bennünket, ha megfelelően gondozzuk, termetes szobanövény válhat belőle. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mit érdemes tudni a kislevelű fikusz gondozásáról.

A kislevelű fikusz igényei és gondozása

A kislevelű fikusz elhelyezéséhez olyan világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg helyet keressünk a lakásban, ahol nincs huzat, valamint nincs kitéve a száraz, forró levegőnek sem. Légkondicionáló és radiátor közelébe ne helyezzük.

Szereti a kellemesen párás környezetet, melyet közvetlen és közvetett párásítással biztosíthatunk a számára. Leveleit permetezzük vízzel, tartóját pedig állítsuk vízzel és kavicsokkal töltött tálcára. A megfelelő páratartalom azért is fontos, mert egyes kártevők megjelenésének kedvez a száraz környezet.

A kislevelű fikusz rendszeres, egyenletes öntözést igényel, azonban a túlöntözést, a pangó víz kialakulását kerüljük, ősztől kezdve kevesebbet öntözzük. Meghálálja, ha a nyári hónapokban kéthetente tápoldatozzuk.

A kislevelű fikusz átültetése

Ideális körülmények között a fikusz gyorsan növekszik, az átültetés gyakoriságával ez valamelyest szabályozható. Ha az a célunk, hogy lassabban növekedjen, akkor csak minden második évben ültessük át kora tavasszal. Az ültetéshez mindig jó vízáteresztő képességű és tápanyagokban gazdag talajt válasszunk.

A kislevelű fikusz metszése

A betegségek vagy gombás fertőzések terjedésének megelőzése érdekében a metszés során távolítsuk el az elhalt ágakat és szedjük le az elhalt leveleket, ezt az év során bármikor elvégezhetjük. Mindig sterilizált, éles metszőollót használjunk és húzzunk kesztyűt a fikuszban található csepegő tejnedv miatt. Célszerű a padlót is leteríteni.

A kislevelű fikusz alkalmas rá, hogy metszés segítségével formázzuk. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. Érdemes lentről felfelé haladnunk, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

A kislevelű fikusz betegségei és kártevői

A kislevelű fikusznál gyakori probléma, hogy a stresszre a levelek elvesztésével reagál. A stresszt számos dolog okozhatja, beleértve az alulöntözést, a túlöntözést, a túl kevés fényt, az alacsony páratartalmat, a hőmérséklet-változást, a huzatot vagy a kártevőket.

Legjellemzőbb kártevői a levéltetvek, a pajzstetvek, valamint a takácsatkák, ezek ellen a megfelelő tartási körülmények biztosításával, természetes módszerekkel (pl. szappanos vizes lemosás), valamint rovarölő szerekkel védekezhetünk.

A kislevelű fikusz szaporítása

A kislevelű fikusz, dugványozással szaporítható a legegyszerűbben. A dugványozáshoz szárdugványokat, valamint levágott hajtáscsúcsokat is használhatunk. A hajtáscsúcson legalább 2-5 levél található, a szárdugvány kb. 4-6 cm hosszú, 1 levél van rajta, a levélhónaljában pedig 1 rügy.

A dugványokat mártsuk gyökereztető hormonba, ezt követően ültessük el, tőzeges, homokos virágfölddel töltött cserepekbe. A sikeres gyökeresedéshez, kellemesen meleg, világos, párás környezet szükséges.

Használhatunk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, valamint félbevágott műanyag palackot is a párásításhoz. A gyökeresedés időigényes folyamat, amikor a fiatal növények már elég fejlettek, ültessük őket külön-külön cserepekbe.

Kép forrása: Adobe Stock

Ha szeretnél többet megtudni a fikuszokról, olvasd el az alábbi cikkeinket is:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére