könnyezőpálma

Könnyezőpálma (Monstera) gondozása – Részletes útmutató

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Mexikóban őshonos nagytermetű levéldísznövény, melynek különlegességét hatalmas méretű levelei adják. A fiatal levelek eleinte szív alakúak, később alakul ki jellegzetes osztottságuk.

Ideális környezetben akár 5 méter hosszú hajtásokat, valamint léggyökereket is növeszt, ilyenkor érdemes állványt vagy egy epifita-törzset biztosítani a számára, melyen meg tud kapaszkodni. A könnyezőpálma a nagyobb, tágasabb nappalik növénye, egyszínű zöld, vagy a Monstera deliciosa ’Variegata’ esetében fehér mintás levei páratlan látványt nyújtanak.

Fontos megemlíteni, hogy a növény bőr és nyálkahártya irritáló anyagot tartalmaz, ez azonban, nem kell, hogy eltántorítson bennünket a nevelését. A továbbiakban összefoglaltuk, mit érdemes tudni a könnyezőpálma gondozásáról!

A könnyezőpálma igényei és gondozása

A könnyezőpálma világos, de nem tűző napos, egész évben kellemesen meleg (18-20 °C), párás környezetben fejlődik a legszebben, ugyanakkor szerényebb fényviszonyok mellett is jól boldogul.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, az öntözések során egész évben tartsuk mérsékelten nedvesen a földjét. A túlöntözésre és az alulöntözésre, valamint az öntözés rendszertelenségére is érzékeny.

A márciustól-augusztusig tartó időszakban meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk. Igényli a magas páratartalmat, emiatt gyakran permetezzük vízzel, valamint az is jó megoldás, ha a cserepét, vízzel és kavicsokkal töltött tálcára állítjuk.

A könnyezőpálma nem igényel különösebb metszést, azonban a szárak és a levelek jól reagálnak a nyírásra. A levágott növényi részek segítségével könnyedén szaporíthatjuk. Leveleit időnként mossuk le, hogy megtisztítsuk a szennyeződésektől és könnyebben „lélegezzen” a növény.

A könnyezőpálma átültetése

A könnyezőpálmát általában elegendő kétévente átültetni, ekkorra valószínűleg kinövi a cserepét. Az átültetéshez az előzőnél néhány centiméterrel mélyebb és szélesebb növénytartót válasszunk, valamint jó vízáteresztő képességű virágföldet.

Ha tehetjük, jó vízelvezetésű, porózus anyagú, például terrakotta vagy agyagcserepet vásároljunk a növény számára, ha ez nem oldható meg, akkor bármilyen anyagú, vízelvezető lyukakkal ellátott tartó megfelel.

Töltsük meg a cserép alsó harmadát virágfölddel és óvatosan állítsunk bele egy karót, ami a későbbiekben majd támasztékként szolgál. Helyezzük a növényt a tartóba és kezdjük el feltölteni földdel, figyeljünk rá, hogy a karó stabil legyen. Az ültetés végén rögzítsük a növény szárát a támasztékhoz növénykötegelő segítségével.

A könnyezőpálma betegségei és kártevői

monstera
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A könnyezőpálma nem mentes a kártevőktől, levéltetvek, pajzstetvek, tripszek és takácsatkák is megtámadhatják. A kártevők megjelenésének kedvez a száraz levegőjű, meleg környezet, valamint az is, ha megfeledkezünk a levelek portalanításáról, utóbbit egy nedves szivaccsal vagy papírtörlővel könnyedén elvégezhetjük.

Természetes módszerként bevethetjük a langyos vizes lemosást, vagy próbálkozhatunk rovarölő szappannal, illetve más rovarölő szerekkel is. Az egyéb problémák jellemzően a nem megfelelő gondozásból vagy tartási körülményekből adódnak.

Ha a levélcsúcsok barnulnak, valószínű alulöntözzük a növényt vagy pedig rendszertelen az öntözés. Ha a barna levélcsúcsok körül sárga szegély is van, az gombabetegségre utal, ami a túlöntözés miatt alakulhatott ki. A beteg leveleket minden esetben távolítsuk el.

A sárguló levelek a száraz talajra utalnak, először a növény legidősebb levelei kezdenek el sárgulni, ezeket vágjuk le. A fonnyadó levelek az alul és a túlöntözés jelei is lehetnek, amennyiben túlöntözésről van szó, gyökérrothadás is kialakulhatott.

Erről úgy bizonyosodhatunk meg a legegyszerűbben, ha óvatosan kivesszük a növényt a cserépből és átvizsgáljuk a gyökérzetét. Ha puha, beteg gyökereket találunk, vágjuk le ezeket a részeket és ültessük át új virágföldbe.

A könnyezőpálma szaporítása

A könnyezőpálma dugványozással, valamint az élő növényen történő gyökereztetéssel (Air layering) is szaporítható. A dugványozáshoz tiszta, éles metszőollóval vágjunk le egy olyan szárat, amely tartalmaz egy nóduszt, egy léggyökeret és legalább két levelet.

A vágás helyét szórjuk be őrölt fahéjjal, ez megakadályozza, hogy bármilyen kórokozó bejusson a vágáson keresztül a növénybe és segíti a seb gyógyulását is.

Állítsuk a dugványt egy pohár vízbe, a vizet 3-5 naponta cseréljük. Amennyiben megoldható csapvíz helyett, szűrt vizet vagy esővizet használjunk. Néhány hónap alatt kifejlődnek a gyökerek, ekkor ültessük el az új növényt cserépbe és tartsuk nedvesen.

Az élő növényen történő szaporítás előnye, hogy viszonylag alacsony a kockázata, mivel csak kis vágást ejtünk az anyanövényen. Először keressünk egy szárat, amelyen található néhány nódusz, vagy egy olyan levelet, amely a szárból nő ki és alatta rövid léggyökér is található.

Közvetlenül a gyökér alatt ejtsünk egy kicsi bevágást (a szár szélességének 1/3-a), ezt követően tekerjünk néhány centiméter vastag rétegben sphagnum mohát a levél szárhoz való csatlakozási pontja köré.

A nedvesség biztosítása érdekében permetezzük be a mohát vízzel és csomagoljuk be fóliába, gondoskodjunk a későbbiekben is a nedvességről. A gyökerek néhány hónap múlva kifejlődnek, ekkor vágjuk le a szárat a gyökerek alatt és ültessük el a fiatal növényt. Az anyanövényen ejtett vágás helyét ebben az esetben is szórjuk be fahéjjal.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a könnyezőpálma gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: Dreamstime; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére