kroton

Kroton (Csodacserje) gondozása – Részletes útmutató

A kroton (Codiaeum variegatum) Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben honos növény, mely vibrálóan élénk színű és változatos formájú leveleivel díszít, virágzatát jelentéktelen külsejű, apró virágok alkotják.

A kertészetekben a Codiaeum variegatum különböző változataival találkozhatunk, melyek sok esetben egymástól nagyon eltérő külsejűek. A levelek lehetnek kerek formájúak, hosszúkásak a fűzfa levelére emlékeztetők, vagy akár tölgylevél alakúak is.

A színárnyalatok száma szinte megszámlálhatatlan, a csodacserje néven is ismert növény levelei a sárga, narancs, zöld, piros, bordó szín különféle árnyalataiban pompáznak, léteznek egészen különleges bézs és zöld színű variációk is.

A krotonnal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a növényben található tejnedv bőr és nyálkahártya irritáló hatású, ezért az átültetése és szaporítása során érdemes kesztyűt viselni. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mit érdemes tudni a csodacserje gondozásáról!

A kroton igényei és gondozása

A kroton világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg és párás környezetet igényel. A száraz levegőre, a hidegre és a huzatra is érzékeny, ezért légkondicionáló és fűtőtest közelébe ne tegyük. Fontos, hogy elegendő fényt kapjon, mivel fényhiányos helyen elveszíti élénk levélszínét.

Rendszeres, körültekintő öntözést igényel, tavasszal és nyáron tartsuk egyenletesen nedvesen a földjét, ősztől kevesebbet öntözzük, a túlöntözést kerüljük. Jó megoldás, ha szobahőmérsékletű, vagy langyos vízzel öntözzük, mivel a földlabda kihűlésére is kényes.

A márciustól augusztusig terjedő időszakban, meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk mérsékelt töménységű tápoldattal. A kroton igényli a magas páratartalmat, melyet a levelek vízzel való permetezésével, vagy közvetett párásítással biztosíthatunk, ehhez állítsuk a növény tartóját kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

A kellemesen párás környezetet megteremtése azért is fontos, mert a száraz levegő kedvez a kártevők megjelenésének.

A kroton átültetése

A fiatal növényeket kétévente, tavasszal vagy kora nyáron ültessük át, az idősebb példányokat elég csak akkor, ha azt vesszük észre, hogy gyökerek nőnek ki a növénytartó vízelvezető nyílásaiból, vagy a talajfelszínen is megjelenik a gyökérzet.

Az átültetéshez az előzőnél egy mérettel nagyobb méretű, vízelvezető lyukakkal ellátott növénytartót, valamint jó szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földet válasszunk. Az üzletekben kapható B típusú virágföld megfelel erre a célra.

Óvatosan borítsuk ki a krotont a régi edényéből és helyezzük az új tartóba, melybe előzőleg néhány centiméter vastagon virágföldet töltöttünk. Állítsuk bele a növényt és töltsük fel virágfölddel, végül öntözzük meg.

A kroton metszése

kroton
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A kroton jól reagál a metszésre, ezért, ha megnyúlik, vagy alakítani szeretnénk, a vegetációs időszak elején megmetszhetjük. Amennyiben szükséges a beteg leveleket és ágakat is távolítsuk el.

Az alakító metszés során fontos, hogy a vágást a nódusz vagy egy levélcsoport felett ejtsük, a növény ugyanis innen fog kihajtani. Ügyeljünk arra is, hogy a szár 1/3-ánál hosszabb darabot ne vágjunk le.

A kroton betegségei és kártevői

A kroton kényes szobanövénynek számít, melynek több kártevője is ismert, a különféle gondozási hibákra pedig a levelek elváltozásával és levélhullással reagál. Kártevők közül a pajzstetvek, a takácsatkák és a tripszek a legjellemzőbbek, ezek ellen Neem olajjal, rovarölő szappannal, vagy egyéb rovarölő szerrel védekezhetünk.

Fontos, hogy időben kezeljük a problémát, ha nem így teszünk, elmaradhat a levélnövekedés és levélhullás következhet be, ami akár a növény pusztulását is okozhatja. A kroton érzékeny a hidegre, a huzatra, az alacsony páratartalomra, a fényhiányra, a rossz talajra és az elégtelen tápanyag ellátásra is.

Fényhiányos helyen, a növény levelei fakóvá válnak, míg a hideg levegő és a huzat hatására lehullanak. Ha azt tapasztaljuk, hogy a nagyra nőtt levelek, csavarodni, göndörödni kezdenek és inkább egyszínűek, mint tarkák, akkor valószínű a túlzott tápoldatozás a probléma oka.

A növény feltehetően túl gyorsan növekszik, és több fényre lenne szüksége a megfelelő növekedéshez, ezért ilyenkor helyezzük világosabb helyre, és csökkentsük a tápoldatozást. Ha a levélen barnás színű foltok jelennek meg, az gombabetegségre enged következtetni, ilyenkor távolítsuk el a fertőzött leveleket.

A kroton szaporítása

A kroton dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, ehhez éles és tiszta metszőollóval vágjunk le egy 10-15 cm hosszú szárdarabot, melyen legalább három levél található. A vágást 45 fokos szögben ejtsük.

A dugvány végét belemárthatjuk gyökereztető hormonba, de el is hagyhatjuk ezt a lépést. Ültessük el a szárdarabot jó vízáteresztő képességű talajba és öntözzük meg. A gyökeresedéshez melegre, fényre, magas páratartalomra, és nyirkos talajra van szükség.

Keressünk a cserép számára világos, huzattól védett helyet és húzzunk rá egy átlátszó zacskót, ez biztosítja a magas páratartalmat, a zacskó egy hét múlva lekerülhet a cserépről. A gyökerek általában 4 hét alatt fejlődnek ki.

Ezt úgy ellenőrizhetjük a legegyszerűbben, ha nagyon finoman megrántjuk a dugványt, amennyiben „feszesnek” érezzük, akkor gyökeret eresztett. Ha növekedést tapasztalunk, az szintén egyértelmű jele annak, hogy sikerrel jártunk. A fiatal növényt ezt követően átültethetjük nagyobb cserépbe.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kroton gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: CityPlantUnsplash / Szerző: Severin Candrian

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére