kúszó filodendron

Kúszó filodendron gondozása – Részletes útmutató

A kúszó filodendron (Philodendron scandens) Közép-Amerika esőerdeiből származó növény, mely egész évben otthonunk dísze lehet. Levélzetével díszítő szobanövény, melynek szív alakú, zöld színű levelei vannak, eredeti élőhelyén gyakran a fák törzsén kúszik.

Szobanövényként tartva ültethetjük függesztett kaspóba, vagy előbbi tulajdonságát kihasználva felfuttathatjuk rácsra esetleg mohakaróra, ahogyan gyakran az üzletekben is forgalmazzák. A kúszó filodendron könnyedén felkúszik a támasztékra, ha virágszalaggal vagy növénykötegelővel rögzítjük.

A kúszó filodendron népszerűségének oka, hogy nincsenek speciális igényei, néhány egyszerű gondozási tudnivalót betartva hosszú életű dísze lesz a lakásnak, mely a megfelelő tartási körülményeket gyors növekedéssel hálálja meg.

A kúszó filodendron igényei és gondozása

A kúszó filodendron egész évben kellemesen meleg, legalább 18 °C hőmérsékletű helyiségben érzi magát. Világos helyen fejlődik legszebben, a tűző nap, közvetlen napfény azonban megperzselheti a leveleit, ezt vegyük figyelembe, amikor helyet keresünk számára a lakásban.

Ha a növény egészséges és szép nagyméretű leveleket hoz, valamint intenzíven növekszik, akkor jó helyet találtunk a számára. A növény eredeti, trópusi élőhelyén jellemző a magas páratartalom lakásban tartva 40% körüli páratartalom az ideális számára.

kúszó filodendron
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Meghálálja, ha leveleit vízzel permetezzük, főleg a fűtési szezonban, amikor a fűtés miatt szárazabb a levegő. Túlzásba azonban ne essünk a párásítással, mivel a túl sok pára gombásodáshoz vezethet a leveleken.

Az öntözések során a növény földjét, tartsuk állandóan kissé nedvesen, arra azonban ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl. Ha a levelek sárgulni kezdenek, az a túlöntözés jele. Sokat segíthet, ha olyan növénytartót választunk, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik.

A trópusi eredetű szobanövényeket károsíthatja a hideg öntözővíz, szinte sokkolja a növény gyökérzetét, ezért az öntözéshez langyos vizet használjunk. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk, télen hagyjuk el a tápoldatozást.

A kúszó filodendron átültetése

A fiatal kúszó filodendront évente érdemes átültetni, míg az idősebb növényeket elég 2-3 évente. Az átültetésnél fontos, hogy jó vízáteresztő virágföldet válasszunk, az üzletekben kapható B típusú virágföld tökéletesen megfelel a célra.

A növény friss, jó szerkezetű talajba való átültetése segít, hogy a gyökérzet egészséges maradjon, valamint, hogy ne lépjen fel gyökérrothadás.

A kúszó filodendron metszése

A kúszó filodendron metszésének célja, hogy megőrizzük a növény szép rendezett, bokros formáját, a túlságosan hosszú, ritka levélzetű hajtások nem nyújtanak szép látványt. A metszés elősegíti a további növekedést is.

kúszó filodendron
Philodendron scandens ‘Brasil’ / Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A szárat közvetlenül a nódusz felett vágjuk le (az a hely, ahol a levél a szárhoz kapcsolódik), nóduszból új szár fog kinőni. Fontos, hogy a nóduszhoz közel vágjuk el a szárat, mert a csupasz szárrészek elhalnak. A metszés és a rendszeres növényápolás részeként távolítsunk el minden olyan levelet, amelyen foltok, sérülések vagy gombásodás jelei vannak.

A kúszó filodendron betegségei és kártevői

A kúszó filodendron bár nem számít kényes szobanövénynek, ismertek kártevői, valamint a nem megfelelő gondozásból adódó betegségei is. Túlságosan száraz levegőjű helyen tartva pajzstetvek és tripszek is károsíthatják.

Ha a földje túlságosan hideg, illetve, ha túlöntözzük gyökérrothadás jelentkezhet, a nedves talaj kedvez a tőzeglégy felbukkanásának is. Emellett, ahogy korábban már említettük, a levélen gombás betegségek is kialakulhatnak, ha túlzásba visszük a párásítást.

A kúszó filodendron szaporítása

A kúszó filodendront dugványozással szaporíthatjuk a legegyszerűbben, a dugványok, vízben néhány hét alatt gyökeret eresztenek, ezt követően elültethetjük őket földbe.

A dugványozáshoz vágjunk le 4-6 leveles szárrészeket, ezt követően az alsó 2-3 levelet szedjük le róluk, így a nóduszok láthatóvá válnak. Állítsuk a dugványokat vízzel töltött pohárba úgy, hogy a hajtások levél nélküli részei a víz alá, míg a levelei a víz fölé kerüljenek.

A gyökereztetésre használt pohár helyéül világos helyet válasszunk. A gyökerek néhány hét alatt megjelennek, ezt követően ültessük el a dugványokat jó vízáteresztő képességű talajba és gondozzuk őket a felnőtt növényhez hasonlóan.

Képek forrása: Dreamstime; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Forrás: The Spruce

Más szobanövények gondozásáról a Növénygondozás rovatban olvashatsz, a szeldeltlevelű filodendronról az alábbi linken:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére