lantlevelű fikusz

Lantlevelű fikusz gondozása – Részletes útmutató

A fikusz (Ficus) növénynemzetségbe Ázsia, Amerika valamint Afrika trópusi és szubtrópusi területein őshonos növények tartoznak. A nemzetség egyik legismertebb képviselője a kertekből is jól ismert füge (Ficus carica), emellett számos közismert és népszerű szobanövény is ebbe a nemzetségbe sorolható.

A kislevelű fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica) és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) régóta megtalálható a hazai otthonokban is. Az elmúlt években más fikusz fajok is divatba jöttek, ilyen például a serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula), valamint a Ficus microcarpa ’Ginseng’, mely a kezdő bonsai tartók számára is ideális növény.

A szobanövényként nevelt fikuszokra jellemző, hogy bár nincsenek speciális igényeik, mégis kissé kényesek. Érzékenyek a hirtelen változásokra, valamint a szélsőségekre is, emiatt sokszor fordul elő levélhullás, ha pedig ez nem lenne elég, számos kártevőjük is ismert.

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) nagyméretű, lant alakú leveleivel díszít, rendkívül mutatós szobanövény, melynek szépsége egy tágas nappaliban tud igazán érvényesülni. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mit érdemes tudni a lantlevelű fikusz gondozásáról.

A lantlevelű fikusz igényei és gondozása

A lantlevelű fikusz elhelyezéséhez olyan világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg helyet keressünk a lakásban, ahol nincs huzat, valamint nincs kitéve a száraz, forró levegőnek sem. Légkondicionáló és radiátor közelébe ne helyezzük.

Szereti a kellemesen párás környezetet, melyet közvetlen és közvetett párásítással biztosíthatunk a számára. Leveleit permetezzük vízzel, tartóját pedig állítsuk vízzel és kavicsokkal töltött tálcára. A megfelelő páratartalom azért is fontos, mert egyes kártevők megjelenésének kedvez a száraz környezet.

A lantlevelű fikusz rendszeres, egyenletes öntözést igényel, azonban a túlöntözést, a pangó víz kialakulását kerüljük, ősztől kezdve kevesebbet öntözzük. Meghálálja, ha a nyári hónapokban kéthetente tápoldatozzuk.

A lantlevelű fikusz átültetése

Ideális körülmények között a lantlevelű fikusz gyorsan növekszik, emiatt minden évben ültessük át kora tavasszal. Az ültetéshez mindig jó vízáteresztő képességű és tápanyagokban gazdag talajt válasszunk, valamint az előzőnél valamivel nagyobb növénytartót.

Az idősebb, nagy növények átültetése nehézkes lehet, ez esetben jó megoldás, ha a felső néhány centiméteres földréteget lekaparjuk, és új virágfölddel pótoljuk.

A lantlevelű fikusz metszése

A lantlevelű fikusz meghálálja, ha időnként megmetsszük, ez nagyrészt a sérült levelek eltávolítását, valamint a túlnőtt és egymást keresztező ágak levágását jelenti. A vágást a törzstől kb. 2,5 cm-re ejtsük, hogy elkerüljük a sérüléseket. Az elhalt, barna leveleket először érdemes óvatosan meghúzni, ilyenkor előfordul, hogy a levél magától is leszakad és nem szükséges levágni.

A metszéshez mindig sterilizált, éles metszőollót használjunk és húzzunk kesztyűt a fikuszban található csepegő tejnedv miatt. Célszerű a padlót is leteríteni.

A lantlevelű fikusz betegségei és kártevői

A lantlevelű fikusznál gyakori probléma, hogy a stresszre a levelek elvesztésével reagál. A stresszt számos dolog okozhatja, beleértve az alulöntözést, a túlöntözést, a túl kevés fényt, az alacsony páratartalmat, a hőmérséklet-változást, a huzatot vagy a kártevőket.

Legjellemzőbb kártevői a levéltetvek, a pajzstetvek, valamint a takácsatkák, ezek ellen a megfelelő tartási körülmények biztosításával, természetes módszerekkel (pl. szappanos vizes lemosás), valamint rovarölő szerekkel védekezhetünk.

A lantlevelű fikusz szaporítása

A lantlevelű fikusz, dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, ehhez vágjunk le egy legalább 30 cm hosszú szárdarabot, melyen van néhány levél is. Az alsó leveleket szedjük le róla, a dugvány tetején hagyjunk meg egyet.

Állítsuk a dugványt vízzel teli üvegbe vagy vázába, a gyökeresedéshez, kellemesen meleg, világos környezet szükséges. A vizet legalább hetente cseréljük, vagy ha zavarosnak tűnik. Néhány héten belül fehér kis dudorok jelennek meg a szár tövén, ezekből fejlődnek ki a gyökerek.

Ha a gyökerek elérik a 2,5-5 cm-es hosszúságot, ültessük el a dugványt, jó szerkezetű, laza földkeverékkel megtöltött virágcserépbe. A földet tartsuk nedvesen, a túlöntözést kerüljük.

Kép forrása: Freepik

Forrás: The Spruce

Ha szeretnél többet megtudni a fikuszokról, olvasd el az alábbi cikkeinket is:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére