legyezőpálma

Legyezőpálma gondozása – Részletes útmutató

A legyezőpálma (Livistona) növénynemzetségbe húsznál is több növényfaj tartozik, ezek közül leggyakrabban a kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) és a kereklevelű legyezőpálma (Livistona rotundifolia) található meg a kertészetek kínálatában.

Rendkívül látványos, dekoratív szobanövények, melyek hatalmas méretű, legyező alakú leveleikkel díszítenek. Méretük és karakteres megjelenésük miatt elsősorban egy tágasabb, nagyobb nappaliban mutatnak igazán szépen. Nyáron a szabadban is tarthatjuk őket közvetlen, erős napfénytől védett helyen.

Ha szeretnénk az otthonunkat ezekkel a pompás szobanövényekkel díszíteni, először érdemes megismerkednünk az alapvető igényeikkel valamint gondozási tudnivalóikkal. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mint érdemes okvetlenül tudni a legyezőpálma gondozásához.

A legyezőpálma igényei és gondozása

A legyezőpálma fény és melegigényes szobanövény, mely egy világos ablak közelében, szűrt fény mellett fejlődik legszebben. A huzatra, valamint a száraz levegőre érzékeny, ezért ne tartsuk fűtőtest vagy légkondicionáló közelében.

Ha túlságosan száraz a szoba levegője a levélvégek barnulni és száradni kezdenek, ami nem szép látvány, ráadásul az alacsony páratartalom egyes kártevők megjelenésének is kedvez. Gondoskodjunk rendszeres párásításról például oly módon, hogy a növény cserepét vízzel és kövekkel töltött tálcára állítjuk.

A legyezőpálma rendszeres, ugyanakkor körültekintő öntözést igény, földjét tartsuk nyirkosan, a pangó vizet azonban mindenképpen kerüljük. Ha túlöntözzük az gyökérrothadáshoz vezethet, ugyanakkor, azzal is ártunk a növénynek, ha hagyjuk, hogy a földlabdája teljesen kiszáradjon.

Télen mérsékeltebben öntözzük, mint az év egyéb időszakaiban. A tavasztól őszig terjedő időszakban meghálálja, ha pálma tápoldattal tápoldatozzuk. A tápoldatozás során kövessük a vásárolt tápoldat útmutatóját.

A legyezőpálma átültetése

A legyezőpálma nem fejlődik túl gyorsan, ezért elég csak ritkán átültetnünk, ez azért is ideális, mivel a gyökerei érzékenyek, könnyen megsérülhetnek az ültetés során. Átültetni akkor érdemes, amikor már a növénytartó alján, vagy a föld tetején is felbukkannak a gyökerek.

Az átültetéshez mindenképp olyan edényt válasszunk, amely elegendő vízelvezető nyílással rendelkezik és valamivel nagyobb, mint az előző növénytartó, így több hely lesz a gyökérzet számára. A legyezőpálma jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel. Az üzletekben kész pálma földkeveréket is vásárolhatunk erre a célra.

Az átültetés során óvatosan távolítsuk el a cserepet a legyezőpálma földlabdájáról, ez nagyobb növény esetén kétemberes feladat is lehet. Ezt követően ültessük át az új növénytartóba, töltsük fel a cserepet földdel, tömörítsük, végül pedig öntözzük meg.

A legyezőpálma metszése

A legyezőpálma alakja általában magától is nagyon szépen kifejlődik, így nem igényel sok metszést, ennek ellenére érdemes évente megmetszeni azért, hogy szép, rendezett hatást keltsen. A legyezőpálma metszése a korona alján lévő elhalt hajtások eltávolítását jelenti.

Ezek a hajtások egy ideig még tápanyagot szolgáltatnak a növények, ezért csak akkor vágjuk le őket, amikor már teljesen megbarnultak.

A legyezőpálma betegségei és kártevői

A legyezőpálmának nincs túl sok kártevője és betegsége, azonban pajzstetvek és takácsatkák időnként károsíthatják, főként száraz levegőjű helyen tartva. Alacsony páratartalmú helyiségben, a levelek végei száradni és barnulni kezdenek, ezt megelőzhetjük a rendszeres párásítással.

Az előbbieken túl, a túlöntözés következtében jelentkező gyökérrothadás okozhat még problémát, mely súlyosabb esetben, a növény elpusztulásához is vezethet.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a legyezőpálma gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Dreamstime

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére