orchidea

Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása – Részletes útmutató

Az orchideafélék (Orchidaceae) népes családjába több tízezer orchideafaj és ennél is több hibrid tartozik, természetes élőhelyüket főként Közép és Dél-Amerika, valamint Ázsia jelenti, de a száraz, sivatagos, valamint a fagyos sarkvidéki területek kivételével szinte bárhol előfordulnak.

Többnyire az esőerdők, hegyvidéki erdők és köderdők lakói, ahol nedves és párás a környezetben élnek, de előfordulnak a tengerparti sziklás területeken is. A szinte megszámlálhatatlan faj és nemzetség közül a pillekosbor (Phalaenopsis) tett szert a legnagyobb népszerűségre.

A virágüzletek és kertészetekben lepkeorchidea néven forgalmazott Phalaenopsis fajok, India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén őshonosak. Kerekded sötétzöld leveleikkel valamint magasra törő virágszáraikon nyíló virágaikkal nagyon szép látványt nyújtanak.

A virágokat rendkívüli változatosság jellemzi, egyszínűek és mintásak, fehér, sárga, rózsaszín, lila, világoszöld, barna és vörös színűek is lehetnek. Virágzásukban az adott fajtól függően tavasszal, nyáron, ősszel vagy télen, időnként éven át gyönyörködhetünk.

A lepkeorchidea töretlen népszerűsége nem csak szépségének köszönhető, hanem annak is, hogy az egyszerűbben gondozható orchideák közé tartozik. Ha néhány egyszerű tanácsot betartunk, nagyon sokáig díszítheti otthonunkat.

Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a lepkeorchidea gondozásáról, átültetéséről és szaporításáról.

A lepkeorchidea igényei és gondozása

A lepkeorchidea világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg (20-22 °C), párás helyen fejlődik legszebben. A tűző nap hatására megégnek és elszíneződnek a levelei, fényhiányos helyen elhalhatnak a virágbimbók, elmaradhat a virágzás, valamint a levélzete is sötétebb lesz.

Kedveli az enyhe légmozgást, azonban a huzatra és a hideg levegőre érzékeny, ezt vegyük mindképpen figyelembe, amikor helyet választunk számára. Ősszel 4-6 héten keresztül neveljük alacsonyabb hőmérsékletű helyen (16 °C), ez ösztönzi a virágzást.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk mérsékelten nedvesen, két öntözés között várjuk meg, hogy az ültetőközeg felszíne száraz legyen. Fontos, hogy a tő közepére ne öntsünk vizet, mert rothadást eredményez.

Az öntözéshez szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk, összegyűjtött esővízzel, vagy előzőleg felforralt és visszahűtött csapvízzel is öntözhetjük. A lepkeorchidea igényli a kellemesen párás környezetet, ha a leveleit vízzel permetezzük, figyeljünk rá, hogy legyen ideje a leveleknek megszáradni estig, amikor már alacsonyabb a hőmérséklet.

Jó megoldás, ha az orchidea cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára állítjuk, úgy, hogy a cserép alja nem ér a vízbe. Az elpárolgó víz gondoskodik a megfelelő páratartalomról. A növekedési időszakban, valamint a virágzás alatt 2-3 hetente, télen 1,5-2 havonta tápoldatozzuk.

A lepkeorchidea átültetése

orchidea átültetése
Kép forrása: Freepik

A lepkeorchideát kétévente ültessük át májusban, az orchideák számára készített földkeverékbe és lehetőség szerint átlátszó műanyag cserépbe. Az ültetéshez soha ne használjunk hagyományos virágföldet!

Az orchideaföld nagyrészt fenyőkéregből, durva rostos tőzegből és kókuszrostból áll, ez az összetétel biztosítja a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű ültetőközeget, amelyre az orchideának szüksége van.

Az átültetéshez óvatosan emeljük ki az orchideát a tartójából, ha nehezebben megy, nyomogassuk meg egy kicsit a műanyag cserép oldalát, így leválnak róla a gyökerek. Óvatosan bogozzuk ki a gyökérzetet és rázogassuk ki az elhasznált ültetőközeget.

Osszuk el egyenletesen a gyökereket a cserépben és töltsük fel friss orchideafölddel. Az átültetés után 2-3 hétig ne öntözzük meg a növényt, ez ösztönzi a gyökérfejlődést.

A lepkeorchidea metszése

A lepkeorchidea levélzete nem igényel metszést, elég csak a száraz vagy barna leveleket eltávolítani róla. A virágszár metszése növényenként eltérő lehet, a teljesen elszáradt, elhalt virágszárat a tövéhez közel vágjuk le steril és éles metszőollóval.

Bár nem szép, de minden esetben várjuk meg, hogy teljesen elszáradjon, így megelőzhető, hogy a vágáson keresztül kórokozók jussanak a növénybe. Az egészséges, jó állapotban lévő lepkeorchidea virágszára gyakran elágazik, és az elágazáson fejlődnek ki virágok.

Fentről lefelé haladva vizsgáljuk meg a virágszárat, tapogassuk ki a rügyeket. Ha találunk egy duzzadt rügyet, felette vágjuk le a virágszárat. A másik lehetőség, hogy alulról, a második-harmadik rügy felett vágjuk vissza a virágszárat.

Mindkét esetben hagyjunk elég helyet a rügy felett, hogy vissza tudjon száradni a szár, a rügy viszont ne száradjon be.

Gyakran előfordul, hogy a virágszár elkezd száradni, azonban egy ponton megáll a száradás, a szár alsó, hosszabb része, pedig egészséges, zöld marad, ez azt jelzi, hogy az orchidea a száradáshoz legközelebbi, egészséges rügyből fog kihajtani. Ilyenkor elég csak a száraz részt levágni.

Az alábbi videóban mindegyik esetre láthatsz példát: Orchidea metszése

A lepkeorchidea betegségei és kártevői

A lepkeorchideának több kártevője és betegsége ismert, ezen felül a nem megfelelő tartási körülmények is okozhatnak problémákat, ezeket a levélzet elváltozásai, a lehulló virágbimbók, illetve a virágzás elmaradása jelzik.

Ha a bimbók elszáradnak és elhalnak, anélkül, hogy kártevők vagy betegség jeleit látnánk a növényen, akkor az orchideának magasabb páratartalomra vagy több fényre van szüksége. A helytelen öntözés is okozhatja ezt a problémát, melyet a torz, ráncos levélzet is jelez.

Ha azelőtt lepotyognak a bimbók, hogy kinyílnának a virágok, az előbbieken túl a huzatra és a hidegre is gyanakodhatunk. Nem megfelelő fényviszonyok mellett a levelek a normálistól eltérő színűvé válnak, fényhiányos helyen sötétebbek lesznek, míg a tűző nap hatására sárga vagy lila árnyalatú elszíneződés figyelhető meg rajtuk.

Ha a levelek ráncosak és erőtlenek, a növény valószínűleg kiszáradt, ha nem, akkor ellenőrizzük a gyökérzetet, mivel gyökérrothadás alakulhatott ki, ezt a sárga levelek is jelzik. Ha az orchidea nem fejlődik megfelelően és egészségtelen a külseje, akkor érdemes átültetni friss orchideaföldbe, mivel feltehetően a régi föld túl tömörré vált és a gyökerek nem jutnak elég levegőhöz.

A lepkeorchidea kártevői közül a levéltetvek, a viaszos pajzstetvek, a takácsatkák és a tripszek a leggyakoribbak. Ezek ellen bevethetjük a langyos vagy szappanos vizes lemosást, ha ez nem segít, használjunk rovarölő szert.

Vírusos betegségek

A vírusos betegségek jelenlétére a levelek, valamint a virágok, foltokban való elszíneződése hívja fel a figyelmet. A vírusokat a kártevők, a szaporítóanyag, az öntözővíz, az ültetőközeg, valamint a kertészeti eszközök is terjeszthetik. Védekezni, csak a megelőzéssel tudunk.

Az orchidea gondozása során, mindig fertőtlenített, tiszta eszközökkel dolgozzunk, és a kézmosásra is figyeljünk, mert akár a kezünkről is átterjedhet a fertőzés egyik növényről a másikra. Fontos, hogy mindig csak egészséges növényt vásároljunk!

Baktériumos betegségek

A baktériumok számára kedvező a vizes, nedves környezet, könnyen tovább terjednek az öntözővízzel is. A baktériumos betegségekre a vizenyős, megpuhuló foltok hívják fel a figyelmet, melyek egyre növekednek, végül megbarnulnak és elfeketednek.

Gyakori, hogy az orchideán található sérüléseknél indul el a fertőzés. A kisebb levélfoltokat általában valamelyik Pseudomonas baktérium okozza, míg a levél nagyobb felületű rothadását az Erwinia baktérium fajai idézik elő. A baktériumos megbetegedéseket a megfelelő tartási körülményekkel előzhetjük meg.

Ha már kialakult a betegség, akkor a réztartalmú szerek segíthetnek megelőzni a fertőzés továbbterjedését, a beteg részeken azonban már nem tudnak segíteni, ezeket el kell távolítani.

Gombás betegségek

A virágokon valamint a leveleken látható foltokat gombák is okozhatják. Ezek a betegségek általában az orchidea legyengüléséhez vezetnek, azonban teljesen nem pusztítják el őket. A gombás betegségek ellen gombaölő szerekkel védekezhetünk.

Párás, nedves környezetben a virágszirmokon barna pöttyök jelenhetnek meg, ez a botritiszes virágfoltosság. Főként esztétikai problémát jelent, törekedjünk a megelőzésre a megfelelő gondozással.

Az orchideák esetében gyakori a gyökérrothadás, mely nagyon alattomosan, lassan károsít, előfordul, hogy amire azonosítjuk a betegséget, már szinte teljesen elpusztult a gyökérzetet. Jelenlétét a barnásra színeződő, puha, ernyedt gyökerek jelzik.

A gyökérrothadás kezeléséhez először távolítsuk el a beteg gyökereket, a megmaradt gyökérzetet pedig áztassuk fél órára gombaölő szeres oldatba. A gyökérzet megszáradása után ültessük át a növényt új orchidea ültetőközegbe. Az átültetést követő hónapban csak ritkán, mértékkel öntözzük.

A lepkeorchidea szaporítása

orchidea
Kép forrása: Freepik

A lepkeorchidea tőosztással, valamint a sarjak leválasztásával is szaporítható. A tőosztást az átültetéssel egy időben érdemes elvégezni. Az orchidea tövét éles és fertőtlenített kés vagy kertészolló segítségével válasszuk ketté.

Kezeljük faszénporral a vágásfelületeket, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket, ezt követően ültessük el a növényeket átlátszó műanyag cserepekbe és orchideaföldbe. 2-3 hétig ne öntözzük őket, ez elősegíti az új gyökerek fejlődését.

Az orchidea a fejlődése során sarjakat hoz, ezeket keikinek nevezzük. A keiki a növény virágszárán, valamint a tövénél is kifejlődhet, ha leválasztjuk és különültetjük a sarjnövényeket, új lepkeorchideákra tehetünk szert.

Várjuk meg, míg elérik a megfelelő fejlettséget, a 3-5 leveles, és ugyanennyi kb. 5-7 cm-es gyökérrel rendelkező keikik már alkalmasak a szaporításra. Ha a keiki virágzik, akkor csak az elvirágzás után válasszuk le.

A sarjak levágását a tőosztáshoz hasonlóan éles, fertőtlenített eszközzel végezzük, és ne feledkezzünk el a vágásfelületek faszénporral való kezeléséről sem. A virágszárról levágott keiki esetében, hagyjunk rajta a szárból mindkét irányba egy 2 cm-es darabot.

A leválasztott sarjakat a szokásos módon ültessük el és gondozzuk tovább a felnőtt növényhez hasonlóan.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a lepkeorchidea gondozásához és szaporításához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Képek forrása: Freepik

Források: The Spruce; Gardening Know How; Magyar Orchidea Társaság; Orchideacsodák; Orchidea kedvelők közössége; Halina Heitz – Szobanövények

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére