macska

Milyen növényeket szeret a macska?

Bár sokan nem gondolnak erre a kerttulajdonoson közül, de bizony a cicákra is gondolni kell, amikor az udvarra növényeket tervezünk ültetni. Ugyanis léteznek olyanok, amelyek kifejezetten mérgezőek a négylábúak számára, míg bizonyos típusokkal különösen kedvezhetsz a kedvenceidnek, sőt, meglepő előnyökkel is járnak a számukra ha fogyasztanak belőlük.

Vagyis ha zöldíteni szeretnél egy kicsit a kerteden de egyben egy macska gazdija is vagy, érdemes követned az alábbi listát.

1. Macskamenta

Ahogy a nevében is szerepel, ez a növény a macskafélék mindenkori nagy kedvencei. A macskamentát bátran rágcsálhatja a cicád, nem csak ízleni fog neki, de kifejezetten egészséges is a számára. Arra azonban figyelj, hogy ha elülteted a kertedben, akkor szinte biztos, hogy a szomszéd cicák is egyre gyakrabban fordulnak majd meg nálatok.

2. Kamilla

A kamillát sokan tea alapanyagként ismerik és főleg a nyugtató tulajdonságairól híres, nem véletlen, hogy évezredek óta használják nyugtató és stresszoldó hatása miatt. Ezen felül a növény nagy, fényes százszorszépszerű virágaival ékesíti a kertet, amelyek gyönyörűen mutatnak bármilyen környezetben. Mindezek mellett pedig nagyon biztonságosak a macskák számára is.

3. Citromfű

Imádják az illatát és előszeretettel rágcsálják ezt növényt, így nem kérdés, hogy ennek az illatos szépségnek is helye van az udvaron vagy a konyhakertben.

4. Borsmenta

A macskákat a menták minden fajtája vonzza, de a borsmenta kiemelkedik ezek közül. Ez a változatos gyógynövény pompás illattal árasztja el a teret, de forró vízben főzve csodás tea is készíthető belőle. Remek emésztést segítő hatása van. Az pedig külön grátisz, hogy az illata elriasztja a rágcsálókat a környékről.

5. Friss fűszernövények

A gyógynövények szeretete minden cicában közös. Ha a konyhakert tele van friss fűszernövényekkel, akkor nem csak a készülő ételeid lesznek ízletesebbek, de a macskabarátja is hálás lesz érte. Ráadásul egyéb pozitív hatásai is vannak a cicák számára. A rozmaring például természetes bolhariasztó, a petrezselyem pedig tele van vitaminokkal.

6. Macskagyökér

Az emberek körében főleg nyugtató, álmosító hatása miatt közkedvelt a gyógynövények körében. Ám a macskáknál éppen az ellenkező hatást fejt ki. Mivel serkent, elősegíti a testmozgást és hozzájárul ahhoz, hogy egészséges és aktív maradjon. A macskagyökér vagy más néven valeriana egyébként édes illatú, rózsaszín és fehér virágokkal ékesít, így gyönyörűen dekorál.

7. Zöldike

A zöldike vagy más néven csokrosinda kedvelt szobanövény, mely bármelyik helyiséget képes felélénkíteni. A macskák pedig kifejezetten kedvelik, mert hosszú leveleik tökéletes játékszernek bizonyulhatnak. Ráadásul ha megrágcsálja egy kicsit, élénkítő hatással lehet rájuk.

8. Édesgyökér

Az édesgyökér egy egyszerűen életben tartható, alacsony gondozási igényű növény, amelyért nagyon hálás lesz a cicád. Ugyanis ez egy gyönyörűen virágzó növény, rengeteg egészségügyi előnnyel. A rágcsálása elősegíti macska emésztését és enyhíti az allergia elkerülését is. Sőt, az ízületi gyulladás merev ízületeitől szenvedő idősödő macskák esetében az édesgyökér megtisztítja a vért, és enyhíti ezeket a betegségeket.

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére