kutya

Mit tegyünk, ha kutyánk állandóan megrágja a szobanövényeinket?

Egy kutya legyen az kicsi vagy nagy, ilyen vagy olyan fajta, természetéből adódóan szeret rágni. Különösen kedveli a friss, élő növényeket is, és eme kedvelt szokásának nem csak sétáltatás közben hódol, hanem otthon a lakásban is.

Ezzel persze meglehetősen nagy károkat tud okozni, de ami rosszabb, a kutyára is veszélyes lehet a dolog, ha a növény mérgező. Éppen ezért, mindenképpen érdemes megelőzni a problémát.

A szétrágott cipő valószínűleg minden kutyatartó számára ismert dolog. Az ebek szinte mindent megrágnak, hogy a tárgyak megkóstolásáról, hogyan szoktassuk le őket, arról a dogx.hu oldalán olvashatsz bővebben.

A cipő, a kesztyű mellett azonban a lakásban tartott dísznövények is ugyanilyen potenciális célpontjai kedvenceinknek, főleg pedig a fiatalabb kutyusoknak. Szerencsére azonban van pár egyszerű praktika, amivel kicselezhetjük őket.

Ez minden esetben nagyon fontos, de főleg akkor, ha esetleg olyan növény is van a lakásban, ami káros lehet a kutya egészségére.

Hogyan gátolhatjuk meg szobanövényeink megrongálását?

Asztal és állvány

A legkézenfekvőbb ugyanakkor az egyik leghatékonyabb megoldás, ha kedvenc dísznövényeinket elérhetetlenné tesszük a kutyák számára, vagyis nem a földön, hanem magasabbra helyezzük őket.

Erre tökéletes lehet egy virágállvány, de akár egy asztal is. Ha kutyus számára elérhetetlen messzeségbe kerül a növény, akkor már nem fog próbálkozni, hogy hozzáférjen ahhoz.

Kisebb kerítés

Bár nem feltétlenül esztétikus, azért nagyon szépen kivitelezhető, hogy elbarikádozzuk a növényt a házi kedvencünktől. Fából és egyéb anyagból is készíthetünk egyszerűen olyan kerítést, hogy a kutya ne tudjon hozzáférni a növény leveleihez.

Alumíniumfólia

Szintén megoldásként szokták javasolni, hogy a növények elé olyan tárgyakat kell teríteni, amitől ódzkodik a kutya és nem szeret sétálni rajta. Ilyen például az alumíniumfólia. Azért figyeljünk arra, hogy se nekünk se a kutyának ne legyen balesetveszélyes.

Citromos víz vagy ecet

Sokkal jobb módszer a citromos vízpermet. A citrusféléknek az illatát utálják a kutyák és a macskák is. Ha vízzel hígított citromlével permetezzük le féltett dísznövényeinket, attól az ég világon semmi bajuk nem lesz, az állatok azonban a számukra erős szag miatt messze el fogják kerülni. Ugyanezt a praktikát egyébként ecetes vízzel is kipróbálhatjuk.

Minél több játék

Gyakori tanács az is, hogy a játék kiválóan alkalmas a kutya figyelmét elterelni. Ha nem akarjuk, hogy a kutya unalmában el kezdje rágni a dísznövényeket, úgy próbáljunk meg viszonylagos rendszerességgel új játékokról gondoskodni, hogy az eb ezekkel terelje el a figyelmét.

Nagy séták

A kutya lefárasztása is ebbe a kategóriába tartozik. Ha napi szintén nagy sétákat teszünk, illetőleg megfuttatjuk a kutyát, akkor otthon már nem lesz kedve, pontosabban energiája olyan haszontalan dolgokkal foglalkozni, mint a növények megrágása.

Minden nevelés kérdése

Persze a legbiztosabb módszer, az maga a nevelés. Ahogy meg tudjuk tanítani a kedvencünket arra, hogy szobatiszta legyen, úgy arra is, hogy ne rágja meg a kedvenc virágainkat.

Ez persze némi időbe telik, de ha a kutya megtanulja a tiltást, akkor utána be is fogja tartani a szabályokat.

Modern technológia

Ma már a modern technológiát is segítségül hívhatjuk ahhoz, hogy a kedvencünk ne bántsa a növényeinket. Különböző érzékelőkkel távol tudjuk tartani a kutyákat, macskákat a növényektől, vagy egyéb olyan helyektől a lakásban, ahová nem szeretnénk, hogy merészkedjenek.

Igazából nincs is nagy befektetésről szó. Egyszerű mozgásérzékelőkről beszélünk, melyek infrasugarakkal vagy egyéb módon érzékelik, ha a kutyus az adott tárgy felé közeledik. Ekkor pedig hangosan jeleznek, kedvencünk megijed és vélhetően kerülni fogja ezeket a bizonyos helyeket.

Kép forrása: Canva

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére