könnyezőpálma

Nagylevelű szobanövények tágasabb szobákba

Egy korábbi cikkünkben, melyben a legszebb csíkos levelű szobanövényeket mutattuk be, már említettük, hogy a növények többféle módon is díszíthetik otthonunkat. Egyes szobanövényeket virágaikért, míg másokat elsősorban levélzetük miatt tartunk.

Utóbbi csoportba tartoznak a nagylevelű szobanövények is, melyek tekintélyes méretekkel rendelkeznek, leveleik kimondottan nagyok, egyes fajok esetében pedig különleges alakúak is. Adottságaik miatt, ezeknek a növényeknek a szépsége, elsősorban tágasabb terekben, nagyobb szobákban tud érvényesülni, kisebb lakásban zsúfolt hatást keltenek.

Cikkünk további részében nagylevelű szobanövényeket mutatunk be képekkel együtt.

Szobafikusz

szobafikusz
Kép forrása: Freepik

A szobafikusz (Ficus elastica) egyike a legrégebb óta tartott szobanövényeknek, hazánkban töretlen a népszerűsége, az eredetileg Malajzia és India területén őshonos növénynek. Különlegességét, hatalmas méretű, kerek fényes felületű levelei jelentik. Létezik mintás levelű változata is, melyet Ficus elastica ‘Variegata’ néven találunk meg az üzletekben.

Lantlevelű fikusz

lantlevelű fikusz
Kép forrása: Freepik

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) a trópusi Afrika területéről származik, érdekességét különleges formájú, lantra emlékeztető levelei jelentik. Az évek előrehaladtával nagyobb méretű szobanövénnyé fejlődik a megfelelő gondozás mellett, ezért fontos, hogy elegendő teret biztosítsunk számára a lakásban.

Könnyezőpálma

monstera
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) Magyarországon szintén régóta ismert és kedvelt szobanövény, mely nagyméretű szeldelt leveleivel díszít. A köznyelvben gyakran filodendronnak is nevezik, azonban rendszertanilag külön nemzetségbe tartozik, más Monstera fajokkal együtt.

Szeldeltlevelű filodendron

szeldeltlevelű filodendron
Kép forrása: Freepik

A szeldeltlevelű filodendron (Philodendron selloum) Amerika trópusi vidékeiről származó nagytermetű szobanövény, mely a könnyezőpálmához hasonlóan nagyméretű szeldelt leveleivel díszít. Az évek során a növény tekintélyes méretet érhet el, ezt vegyük figyelembe a vásárlása előtt.

Philodendron xanadu

philodendron xanadu
Kép forrása: Freepik

A Philodendron xanadu Brazíliából származó filodendron faj, mely szeldeltlevelű rokonához hasonlóan szintén levélzetével díszít. Kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyiségben mutat legszebben. Ha kevés fényt kap, csúnyán megnyúlik, míg a túl erős fény hatására levelei kifakulnak.

Buzogányvirág

buzogányvirág
Kép forrása: Shutterstock

A buzogányvirág (Dieffenbachia) Dél-Amerika trópusi vidékein őshonos, régóta tartjuk szobanövényként. Az üzletek kínálatában számos fajtája megtalálható, emiatt nagyméretű leveleinek mintázata rendkívül változatos. A növény minden része mérgező, nedve pedig irritálja a bőrt és a nyálkahártyát. Természetesen kellő körültekintéssel bátran tarthatjuk azt a csodaszép növényt is a lakásban!

Kroton

kroton
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A kroton (Codiaeum variegatum) Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben őshonos, rendkívül látványos megjelenésű növény. Ez a pompás növény, levelei alakjával és színével is egyaránt díszít. Az üzletekben rengeteg fajtája megtalálható, a levelek lehetnek kerekek, karéjosak, csavartak, hosszúkásak, tarkák vagy éppen pettyesek is.

Alokázia

alokázia
Kép forrása: Freepik

Az alokázia vagy ördöglevél (Alocasia sanderiana) Délkelet-Ázsiában honos, egzotikus külsejű szobanövény. Az alokázia fajok közül ez fordul elő leggyakrabban az üzletek kínálatában. Erős és húsos, méregzöld színű levelei nagyon díszesek, köszönhetően fehér erezetüknek.

Törpe banán

törpe banán
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A törpe banán (Musa sp.) az üzletekben helyes kis cserepes növényként kapható, azonban nagyméretű leveleivel azonnal magára vonzza a tekintetet. A növény elnevezése kissé csalóka lehet, ugyanis lakásban tartva 1,5-2 méteres magasságot is elérhet, ne tévesszen meg bennünket a vásárláskori mérete!

Legyezőpálma

legyezőpálma
Kép forrása: Dreamstime

A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) eredeti élőhelyén, Dél-Kína területén, akár 10-15 méteres magasságot is elérhet, szobanövényként tartva ennél jóval kisebb méretű marad, de így is a nappali különlegesen szép dísze lehet legyező formájú leveleivel.

Bízunk benne, hogy összeállításunkkal sikerült néhány remek ötletet adnunk a nagylevelű szobanövények kiválasztásához, bármelyik növényt is választjuk biztosan a nappali különleges dísze lesz majd!

Képek forrása: Freepik; Dreamstime; Shutterstock; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére