papagájvirág

Papagájvirág (Strelitzia) gondozása – Részletes útmutató

A Strelitzia növénynemzetségbe mindössze 5 növényfaj tartozik, melyek Dél-Afrikában őshonosak. Az egzotikus külsejű papagájvirágok közül, a hazai kertészeti üzletek kínálatában a kék papagájvirág (Strelitzia nicolai), valamint a pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) található meg leggyakrabban.

A Strelitzia reginae fajt Joseph Banks írta le először 1788-ban. A reginae elnevezés jelentése „a királynéé”, és III. György feleségének, Charlotte Mecklenburg-Strelitz brit királynénak állít emléket.

Ez a különlegesen szép növény, mely színpompás madárra emlékeztető virágzatával díszít, Európa szerte elterjedt, később pedig a virágkötészet is felfedezte magának, mivel remekül mutat a virágcsokrokban és tartós is.

Néhány egyszerű utasítást betartva, ezt a káprázatos szobanövény bármelyik tágasabb lakásnak különleges dísze lehet. A továbbiakban összefoglaltuk, mit érdemes tudni a pompás papagájvirág gondozásáról és szaporításáról!

A papagájvirág igényei és gondozása

A papagájvirág kellemesen meleg, világos, párás környezetben fejlődik a legszebben. Olyan helyen virágzik gazdagon, ahol korán vagy későn éri némi napfény, de tartósan nem tűzi a nap. A fiatal növények levelei megéghetnek az erős napsugarak hatására.

Amikor helyet keresünk számára a lakásba, vegyük figyelembe, hogy helyigényes növény, mely 2 méter magasra is megnőhet. A száraz levegőre kényes, ezért ne helyezzük fűtőtest közelébe, valamint gondoskodjunk rendszeres párásításról is.

Naponta permetezzük vízzel, vagy állítsuk a cserepét vízzel és kavicsokkal teli tálcára. Tavasszal és nyáron tartsuk nyirkosan a földjét, a túlöntözést kerüljük, mert gyökérrothadáshoz vezethet. Ősszel és télen kevesebbet öntözzük.

A tavasztól őszig tartó időszakban meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk. Időnként töröljük át a levélzetet, hogy tiszta és pormentes maradjon.

A papagájvirágot nem szükséges erősen metszeni, de tavasszal eltávolíthatjuk az elöregedett vagy megsárgult leveleket, az elvirágzott virágokat tőből metsszük le. Minden esetben éles, steril vágóeszközt használjunk!

A papagájvirág átültetése

A fiatal papagájvirág gyorsan növekszik ezért évente, tavasszal ültessük át nagyobb, vízelvezető lyukakkal rendelkező cserépbe és jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földkeverékbe. Ahhoz, hogy a növény virágozzon, el kell érnie egy bizonyos méretet és fejlettséget.

A virágzó, idősebb példányok, szeretnek szűkölködni a cserépben, ezeket csak akkor ültessük át őket, ha kinőtték a cserepüket, ezt a virágföld tetején megjelenő gyökerek jelzik. Két átültetés között tavasszal cseréljük a talaj felső rétegét.

A papagájvirág betegségei és kártevői

papagájvirág
Kép forrása: Unsplash / Siegfried Poepperl

A papagájvirág nem mentes a kártevőktől, leggyakrabban a levéltetvek, a pajzstetvek, a takácsatkák és a liszteskék károsítják. Ezek ellen rovarölő szappannal, Neem olajjal, vagy a boltokban kapható rovarölő szerek valamelyikével védekezhetünk.

A növényt időnként megtámadhatja a szürkepenész is, melyet a Botrytis cinerea gomba okoz. A fertőzött példányok levelein és virágain, először sötét foltok jelennek meg, később szürke penészréteg képződik. A fertőzött részeket távolítsuk el.

A nem megfelelő tartási körülmények is számos problémát okozhatnak. Ha a növény nem kap elég fényt és tápanyagot, akkor elmaradhat a virágzás, mely egyébként is lassú folyamat.

A besodródó levelek a levegő alacsony páratartalmára, alulöntözésre, valamint a túlságosan hideg levegőre és huzatra is utalhatnak, emellett a kártevők jelenlétét is jelezhetik. A levelek hasadása természetes folyamat, ettől nem kell megijednünk.

A barna levélszélek többnyire az alacsony páratartalom következményei, de kiváltó ok lehet a túlöntözés és a túlzásba vitt tápoldatozás is. Ha a növény tövénél néhány sárga levelet találunk, az természetesnek tekinthető, viszont, ha máshol is sárgul a levélzet, akkor túlöntözésre, alulöntözésre és fényhiányra is gyanakodhatunk.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a papagájvirág tövénél rothadnak a szárak, akkor túlöntöztük. Ebben az esetben ültessük át friss virágföldbe és öntözzük körültekintőbben.

A papagájvirág szaporítása

A papagájvirág tőosztással és magvetéssel is szaporítható, a tőosztás egyszerűbb és gyorsabb módszer, mint a magról való szaporítás. A legjobb, ha olyan, idősebb növényt osztunk több részre, amely korábban már legalább három évig virágzott.

A növényt fűrész vagy éles kés segítségével osszuk több részre és ültessük külön a darabokat jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag földkeverékbe. A papagájvirág tövénél új hajtások is fejlődhetnek, ha ezek legalább három levelet tartalmaznak, akkor gyökérzetükkel együtt leválaszthatjuk és elültethetjük őket külön cserepekbe.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a papagájvirág gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Képek forrása: Pixabay; Unsplash / Siegfried Poepperl

Források: Wikipédia; Gardener’s World; The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére