tradescantia fluminensis tricolor

Pletyka gondozása – Részletes útmutató

A Tradescantia növénynemzetségbe több tucat pletykafaj tartozik, melyek közül szobanövényként a közönséges pletykát (Tradescantia fluminensis), a zebrapletykát (Tradescantia zebrina) és a bíbor pletykát (Tradescantia pallida) neveljük leggyakrabban.

A pletyka gyors növekedésű, egyszerűen kezelhető növény, mely jól mutat függesztett cserépbe, ámpolnába ültetve. Elsősorban levélzetével díszít, levelei egyszínűek és csíkosak is lehetnek. Bár főként levéldísznövényként tartjuk számon érdemes megemlíteni, hogy virágokat is hoz.

A különféle szobanövényként nevelt pletykafajok gondozásában nincs lényeges különbség, a továbbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

A pletyka igényei és gondozása

A pletyka világos, de nem tűző napos, szobahőmérsékletű helyiségben fejlődik legszebben, télen, hűvösebb helyen is tartható. A tarka levelű fajok számára mindenképpen világos helyet válasszunk, mivel a fényhiány hatására, kifakul a mintázatuk.

Az egyszínű, zöld levelű fajokat megpróbálhatjuk félárnyékban is nevelni. Igényli a kellemesen párás környezetet ezért érdemes a leveleit naponta permetezni, valamint az is sokat segít, ha eleve a lakás egy párásabb helyiségében, például a konyhában vagy a fürdőszobában tartjuk.

A pletyka rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk állandóan kicsit nedvesen, azonban a túlöntözést, pangó vizet kerüljük, mert gyökérrothadást okozhat, télen kevesebbet öntözzük. Tavasztól őszig meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk.

A pletyka átültetése

A pletyka más szobanövényekhez képest viszonylag rövid életűnek számít ezért érdemes inkább új növényeket nevelni dugványozás segítségével, ahelyett, hogy az átültetéssel fáradnánk. Ha mégis szeretnénk átültetni, tavasszal tegyük. Az ültetéshez jó vízáteresztő képességű virágföldet, valamint vízelvezető lyukakkal rendelkező növénytartót válasszunk.

A pletyka metszése

zebrapletyka
Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A pletyka gyorsan növekszik, emellett gyakori, hogy a hajtásai megnyúlnak és felkopaszodnak. A rendszeres metszéssel arra ösztönözhetjük, hogy szélesebbre és dúsabbra növekedjen. A szárakat rendszeresen, legalább 25%-al vágjuk vissza, így megelőzhető, hogy túlságosan hosszú, kevés levéllel rendelkező hajtások fejlődjenek.

A pletyka betegségei és kártevői

A pletyka növényvédelmi szempontból egy nagyon hálás szobanövény, ugyanis kártevők és betegségek is csak nagyon ritkán támadják meg. Időnként megjelenhetnek rajta levéltetvek és takácsatkák, ezeket langyos vizes lemosással vagy Neem olajjal is eltávolíthatjuk.

Egyéb problémák a nem megfelelő tartási körülményekből adódhatnak. Ha nagyon alacsony a levegő páratartalma a levelek megbarnulnak, míg fényhiányos helyen a színes levelű fajok elveszítik szép mintájukat és erőteljes levélszínüket. A túlzásba vitt tápoldatozás szintén a mintázat elvesztését eredményezheti.

Ha túlságosan tömör, rossz szerkezetű talajban neveljük, vagy túlöntözzük, gyökérrothadás jelentkezhet. Ez megelőzhető azzal, ha jó vízáteresztő ültetőközegbe, például homokkal kevert virágföldbe ültetjük, valamint körültekintően öntözzük.

A pletyka szaporítása

A pletyka nagyon egyszerűen szaporítható fejdugvány segítségével, a dugványok vízben és földben is könnyedén meggyökeresednek. A dugványozáshoz vágjunk le, egy legalább néhány centiméteres és minimum egy levéllel rendelkező szárdarabot és ültessük el jó vízáteresztő képességű földkeverékbe.

Rendszeres öntözés mellett, néhány hét alatt gyökeret ereszt. Érdemes egy cserépbe több dugványt is ültetni, így hamarabb juthatunk dekoratív, dús hatású növényhez. A dugványokat az ültetés előtt egy pohár vízben is meggyökereztethetjük.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a pletyka gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: Dreamstime; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

Források: The Spruce; Aerify Plants

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére