rákvirág 'Maria'

Rákvirág gondozása – Részletes útmutató

A rákvirág (Aglaonema) növénynemzetség a kontyvirágfélék családjába tartozik, a nemzetség több faja is kedvelt és ismert szobanövény. Az üzletek kínálatában leggyakrabban a közönséges vagy változó rákvirág (Aglaonema commutatum), valamint a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) különböző változatai találhatók meg.

Közös jellemzőjük, hogy nagyon szép mintás leveleikkel díszítenek, valamint tolerálják a kevesebb fényt is, így árnyékosabb lakásokba is jó választást jelentenek. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a rákvirág gondozásáról.

A rákvirág igényei és gondozása

A rákvirág sötétebb zöld fajtái árnyékos helyen is megélnek, a tarka levelű fajták több fényt igényelnek. Fontos, hogy tűző nap ne érje őket, mivel megéghetnek a leveleik. A hidegre és a huzatra érzékenyek, ezért ne helyezzük őket ablakba vagy légkondicionáló közelébe.

Legszebben kellemesen meleg és párás környezetben fejlődnek, ezért érdemes lehet a lakás párásabb helyiségeiben, például a fürdőszobában vagy a konyhában tartani a növényeket. Gondoskodjunk párásításról is, állítsuk őket vízzel és kavicsokkal töltött tálcára.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényelnek, ne öntözzük túl őket, az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vizet használjunk, télen csökkentsük az öntözést. A tavasztól őszig tartó időszakban, kéthetente tápoldatozzuk őket mérsékelt töménységű tápoldattal.

A rákvirág átültetése

rákvirág
Aglaonema ‘Stripes’ / Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A fiatal növényeket évente ültessük át tavasszal, az idősebb példányokat elég ennél ritkábban. Az ültetéshez jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk, ha szükséges homokkal vagy perlittel lazíthatjuk az ültetőközeget.

Az ültetéshez olyan növénytartót vásároljunk, amelynek az alján vízelvezető lyukak találhatók. Óvatosan borítsuk ki a növényt a tartójából, úgy, hogy az egyik kezünket a földlabdájára helyezzük. Ültessük el a friss virágföldbe és gondozzuk tovább úgy, ahogy korábban is tettük.

A rákvirág betegségei és kártevői

Bár a rákvirág nem igazán érzékeny a kártevőkre és a betegségekre, időnként károsítják a pajzstetvek és a takácsatkák, ezek ellen Neem olajjal vagy rovarölő szerrel védekezhetünk. Az egyéb problémák általában a túlöntözés és a nem megfelelő tartási körülmények miatt jelentkeznek.

A túlöntözés gyökérrothadást, valamint gombabetegségeket okozhat, míg az alulöntözés hatására szárazzá válhatnak a levelek. Az erős, közvetlen napfény megégetheti a növény leveleit.

A rákvirág szaporítása

Aglaonema 'Spotted Star'
Aglaonema ‘Spotted Star’ / Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A rákvirág tőosztással és dugványozással is szaporítható, a tőosztást az átültetéssel egy időben érdemes elvégezni. Borítsuk ki a növényt a kaspójából és óvatosan szedjük szét, gyökérzettel rendelkező darabokra. Ültessük el őket, jó vízáteresztő képességű, laza talajba, a földet tartsuk nedvesen.

A dugványozásra a nyár a legalkalmasabb időpont, ehhez fertőtlenített, éles vágószerszámmal vágjunk le egy szárat a növényről és mártsuk a végét gyökereztető hormonba. Ezt követően állítsuk egy pohár vízbe és tegyük világos helyre.

3-4 hét alatt kialakulnak a gyökerek, ezután ültessük el a dugványt és gondozzuk úgy, ahogy a kifejlett rákvirágot.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a rákvirág gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: Dreamstime; Unsplash / Szerző: Severin Candrian; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére