rózsaszín nyíllevél

Rózsaszín nyíllevél gondozása – Részletes útmutató

A nyíllevél nemzetségbe Közép és Dél-Amerika esőerdeiben őshonos növények tartoznak, melyek szobanövényként tartva levélzetükkel díszítenek. Az üzletekben legtöbbször a közönséges nyíllevél (Syngonium podophyllum) kapható, melynek számos érdekes változata létezik.

A színes és mintás levelű nyíllevél fajták közül, az egyik legszebb és legérdekesebb, a rózsaszín nyíllevél (Syngonium podophyllum ‘Pink’), mely az elmúlt néhány évben jelent meg a hazai virágboltok és webáruházak kínálatában.

A rózsaszín nyíllevél bár igazán egzotikus külsővel rendelkezik, szerencsére ugyanolyan egyszerűen nevelhető a lakásban, mint a közönséges nyíllevél, vagy más, átlagosabb megjelenésű szobanövény. Cikkünk további részében, a rózsaszín nyíllevél gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

A rózsaszín nyíllevél igényei és gondozása

A rózsaszín nyíllevél az alapfajhoz hasonlóan kedveli a kellemesen meleg, párás környezetet, a hidegre és a tűző napra azonban kényes. Mivel levelei színesek, ezért világos helyen tartva fejlődik és díszít legszebben.

A tűző nap megégetheti a rózsaszín nyíllevél leveleit, ezért amikor helyet választunk számára a lakásban, ezt ne hagyjuk figyelmen kívül. Fontos továbbá, hogy hőmérsékletigénye miatt télen is legalább szobahőmérsékletű helyiségben tartsuk.

A magas páratartalmat többféle módon is biztosíthatjuk a rózsaszín nyíllevél számára, az egyik módszer a levelek vízzel való permetezése, a másik pedig a közvetett párásítás. A közvetett párásításhoz a növény cserepét állítsuk egy kavicsokkal és vízzel töltött tálcára, a párolgó víz, biztosítja a párás környezetet.

A rózsaszín nyíllevelet szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözzük, tartsuk a virágföldet nyirkosan, télen csökkentsük az öntözést. A tavasztól nyár végéig tartó időszakban tápoldatozzuk kéthetente, ősszel és télen hagyjuk el a tápoldatozást.

A rózsaszín nyíllevél átültetése

A nyíllevélre jellemző, hogy a megfelelő körülmények között gyorsan növekszik, ha gyakrabban ültetjük át, nagyobbra növeszthetjük. A kis nyíllevél virágföldjét elég évente felfrissíteni, átültetni nem szükséges két évnél gyakrabban.

rózsaszín nyíllevél
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Az átültetést időzítsük tavaszra, az ültetéshez jó vízáteresztő földet válasszunk, valamint olyan virágtartót, melyből távozni tud a felesleges nedvesség. Az új virágcserép pár centivel legyen szélesebb, mint a növény gyökérzete.

A rózsaszín nyíllevél betegségei és kártevői

A rózsaszín nyíllevelet általában nem támadják meg betegségek, ugyanakkor bár nem számít kényes szobanövénynek, kártevők időnként megjelenhetnek rajta. Levéltetű, pajzstetű, viaszos pajzstetű és takácsatka is károsíthatja főként nem megfelelő körülmények között tartva.

A takácsatkáknak kedvez a száraz és meleg környezet, a pajzstetvek, a viaszos pajzstetvek és a levéltetvek szintén szeretik az alacsony páratartalmat, ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen párásítsunk.

Enyhébb fertőzés esetén próbáljuk meg a langyos vagy szappanos vizes lemosást, esetleg a Neem olajat. Ha egyik módszerrel sem sikerül eltávolítanunk a kártevőket, akkor a bolti rovarölő szerek lehetnek segítségünkre.

A rózsaszín nyíllevél szaporítása

A nyíllevél dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, ez a szaporítási mód a rózsaszín nyíllevél esetében is sikeresen alkalmazható. A szaporításhoz vágjunk le leveles, esetleg léggyökerekkel is rendelkező hajtásokat és gyökereztessük meg őket egy pohár vízben, vagy kicsi befőttes üvegben.

A dugványok néhány hét alatt gyökeret eresztenek, ezután elültethetjük őket laza szerkezetű, jó vízáteresztő virágföldbe. A fiatal nyílleveleket a felnőtt növényekkel azonos módon gondozzuk tovább.

Képek forrása: Shutterstock; Unsplash / Szerző: Severin Candrian

Ha szeretnél még többet megtudni a nyíllevélről az alábbi cikkeinket is érdemes lehet elolvasnod:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére