kroton

Színes levelű szobanövények, melyek feldobják az otthonunk

Az üzletek kínálatában rengeteg látványos szobanövény közül válogathatunk, egyes fajok főként virágzatukkal, míg mások leveleikkel és alakjukkal díszítenek. A legtöbb növény levelei zöld színben játszanak, így igazán különlegesnek számítanak színes levelű rokonaik.

Cikkünkben 11 olyan kisebb és nagyobb termetű szobanövényt mutatunk be, melyek színpompás leveleikkel díszítenek. Lássuk, melyek ezek a szobanövények!

Hálóslevél

fittonia
Kép forrása: Freepik

A hálóslevél (Fittonia albivenis) Dél-Amerika keleti területeiről származó kistermetű szobanövény, melynek különlegességét kerekded alakú levelei adják, melyeket látványos erezet díszít. Változatos színekben fordul elő, zöld és piros árnyalatú is lehet.

Rákvirág

Aglaonema 'Spotted Star'
Aglaonema ‘Spotted Star’ / Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A rákvirág (Aglaonema) leveleivel díszítő szobanövény, az üzletekben a változó rákvirág (Aglaonema commutatum), valamint a kínai rákvirág (Aglaonema modestum) különböző változataival találkozhatunk.

Ezek a változatos levélszínű és mintájú, dekoratív növények jól bírják a kedvezőtlen fényviszonyokat, előnyös adottságaik miatt, gyakran találkozhatunk velük, intézmények, irodaházak növénydekorációban is.

Kroton

kroton
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Severin Candrian

A kroton (Codiaeum variegatum) Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben őshonos, rendkívül látványos megjelenésű növény. Ez a pompás növény, levelei alakjával és színével is egyaránt díszít. Az üzletekben rengeteg fajtája megtalálható, a levelek lehetnek kerekek, karéjosak, csavartak, hosszúkásak, tarkák vagy éppen pettyesek is.

Pettyeslevél

pettyeslevél
Kép forrása: Freepik

A pettyeslevél vagy szeplős arc (Hypoestes phyllostachya), bokros növekedésű növény, amely különféle színekben játszó, foltos leveleivel díszítheti otthonunkat. Kedveli a párás környezetet, kis mérete és páraigénye miatt floráriumba is ültethetjük.

Burmai tobozka

burmai tobozka
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Laura Müller

A burmai tobozka (Strobilanthes dyerianus), ahogy talán neve is következtetni enged rá, egy igazi, egzotikus szépségű szobanövény. Mintás levelei olajzöld és lila színben játszanak. Kellemesen meleg, világos vagy félárnyékos, kellemesen párás helyiségben igazán szép dísze lehet a lakásnak.

Kúszó lilacserje

kúszó lilacserje
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Ripley

A kúszó lilacserje (Gynura aurantiaca) bíbor-lila színű, pehelyszőrökkel borított, bársonyos hatású leveleivel igazi különlegességnek számít. Levelei világos helyen tartva a legszebb árnyalatúak, míg sötét helyiségben kifakulnak.

Mózes bölcsője (lándzsalevél)

lándzsalevél
Kép forrása: Pixabay

A Mózes bölcsője néven is ismert lándzsalevél (Rhoeo spathacea; Tradescantia spathacea) levele zöld színű, míg a levél fonákja lila. Létezik háromszínű fajtája is (Rhoeo spathacea ’Tricolor’), melynek levelei zöld és rózsaszín csíkosak, a levelek fonákja pedig az alapfajhoz hasonlóan lila.

Bíbor pletyka

bíbor pletyka
Kép forrása: Unsplash / Szerző: Samuel Souza

A bíbor pletyka (Tradescantia pallida) színpompás szobanövény, melyet nyáron, akár a szabadban is tarthatunk. Egyszerűen nevelhető virág, mely bíborszínű leveleivel, valamint kicsi rózsaszínű virágaival is díszít. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy ne tartsuk túlságosan sötét helyen, mert elveszíti szép színét.

Zebrapletyka

zebrapletyka
Kép forrása: Freepik

A zebrapletykáról (Tradescantia zebrina) a lila levelű szobanövényről szóló cikkünkben is említést tettünk, de ebben az összeállításból sem maradhatott ki, zebracsíkos levelei ugyanis lila árnyalatban játszanak. A bíborpletykához hasonlóan, világos helyen tartva a legélénkebb a színe.

Háromszögletű madársóska

háromszögletű madársóska
Kép forrása: Freepik

A háromszögletű madársóska (Oxalis triangularis) Brazíliából származó növény, melyet Magyarországon szobanövényként nevelünk. Háromszög alakú, bordós-lila leveleivel, valamint kicsi virágaival szépen mutat függesztett cserépben.

Levélbegóniák

begónia levél
Kép forrása: Unsplash / Szerző: David Clode

A begóniák egy csoportját, melybe azok a fajok tartoznak, amelyek főként különleges levélzetükkel díszítenek, levélbegóniáknak nevezzük. Ezek közül az egyik, ha nem a legismertebb a királybegónia (Begonia rex).

A levélbegóniákra rendkívüli változatosság jellemző, a levelek színe, mintája és alakja fajtánként nagyon eltérő lehet. Az előbbiek miatt a levélbegóniák között is találunk olyanokat, amelyek levélzetén megjelenik valamilyen formában a lila árnyalat.

Bízunk benne, hogy tetszett az összeállításunk, ha szeretnél a szobanövények gondozásával is megismerkedni, nézz meg a Növénygondozás rovatunkat, ahol a legismertebb szobanövények gondozási tudnivalóit találod meg.

Képek forrása: Freepik; Pixabay; CityPlant; Unsplash / Szerző: Samuel Souza; Unsplash / Szerző: Ripley; Unsplash / Szerző: Laura Müller; Unsplash / Szerző: David Clode; Unsplash / Szerző: Severin CandrianUnsplash / Szerző: Severin Candrian

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére