szobai futóka

Szobai futóka gondozása – Részletes útmutató

A szobai futóka (Epipremnum aureum; Scindapsus aureus) a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszónövény, mely márványos mintázatú, szív alakú leveleivel díszít. Függesztett cserépbe ültetve, valamint támasztékra felfuttatva is nevelhetjük.

A kertészetekben számos változatával találkozhatunk, gyakori például a Scindapsus ’Enjoy’, melynek leveleit fehér színű, szabálytalan formájú foltok díszítik, valamint elterjedt a Scindapsus ’Marble Queen’ változat is, melynek levelei krémszínnel márványozottak, foltozottak.

A szobai futóka egyszerű gondozása és mutatós külseje miatt régóta közkedvelt szobanövény, gyakran találkozhatunk vele közintézményekben, irodaházakban és természetesen a lakásokban is. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a szobai futóka gondozásáról.

A szobai futóka igényei és gondozása

A szobai futóka világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyen fejlődik a legszebben. Ha túl kevés fényt kap, levelei elveszítik szép mintázatukat, míg túl sok fény hatására kifakulnak.

A szobai futóka rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk kissé nyirkosan, de soha ne öntözzük túl. Ha elkezdenek lekókadni a levelei, akkor vízre van szüksége. Ne várjunk addig az öntözéssel, míg fonnyadni kezdenek a levelek.

Ha a leveleken fekete foltok jelennek meg, az azt jelzi, hogy túlságosan nedves a talaj. A szobai futóka tolerálja az alacsonyabb páratartalmat is, ugyanakkor a párás környezetet kimondottan szereti.

Meghálálja a párásítást, de az is jó megoldást jelent, ha a lakás valamelyik párásabb helyiségében, például a konyhában vagy a fürdőszobában helyezzük el. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk, az év egyéb időszakaiban nem szükséges tápoldatozni.

A szobai futóka átültetése

szobai futóka
Kép forrása: Freepik

Ha azt tapasztaljunk, hogy a megfelelő öntözés ellenére is lógnak a növény levelei, illetve, ha a cserép alján is megjelennek a gyökerek, akkor az azt jelzi, hogy a gyökérzet teljesen benőtte a földet, ilyenkor ültessük át a szobai futókát egy vagy két számmal nagyobb cserépbe.

Az ültetéshez olyan edényt válasszunk, amelynek alján vízelvezető nyílások is találhatók. Az ültetéshez megfelelő a B típusú virágföld, a lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű legyen a talaj.

A szobai futóka betegségei és kártevői

A szobai futóka nem számít kényes szobanövénynek, azonban időnként károsíthatják a pajzstetvek. Az egyéb problémák a nem megfelelő gondozásból fakadnak, túlöntözés hatására gyökérrothadás és levélhullás jelentkezhet.

Ha nagyon keveset öntözzük, azt száraz, barna levélszélek jelzik, sőt levélhullás is előfordulhat, a túlöntözött növények levelén pedig fekete foltok jelennek meg. Fényhiányos helyen a levelek elveszítik a mintájukat, míg, ha túl sok fényt kapnak, fakóvá válhatnak.

A szobai futóka szaporítása

A szobai futóka nagyon egyszerűen szaporítható dugványozás segítségével. Ehhez egy éles és steril késsel vagy ollóval, vágjunk le egy legalább három leveles egészséges szárrészt. A legalsó leveleket szedjük le szárról, a dugványt pedig állítsuk egy vízzel teli pohárba vagy befőttes üvegbe.

Az üveget tegyük világos, kellemesen meleg helyre, amennyiben szükséges cseréljük a vizet. Néhány hét alatt a dugványon megjelennek a gyökerek, ezt követően ültessük el jó szerkezetű virágfölddel töltött cserépbe és helyezzük világos helyre. Földjét tartsuk nedvesen, de arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a szobai futóka gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére