szobapáfrány

Szobapáfrány gondozása – Részletes útmutató

A Nephrolepis nemzetségbe, mintegy 30 faj tartozik, melyek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal (Nephrolepis exaltata) találkozhatunk a virágüzletek kínálatában. A hazánkban régóta kedvelt szobanövény eredeti élőhelyét a Föld trópusi vidékei jelentik.

A szobapáfrány levélzetével, valamint szép formájával lehet otthonunk dísze. Kard alakú, zöld színű levelei, apró levélkékből állnak, eleinte felfelé állnak, majd ahogy növekednek, ívessé válnak. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a szobapáfrány gondozásáról.

A szobapáfrány igényei és gondozása

A szobapáfrány világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg helyen fejlődik a legszebben. Ha túl sötét helyen tartjuk, ritkás lehet a levélzete és elveszíti szép színét, a tűző nap, pedig megégetheti a leveleket.

Rendszeres öntözést igényel, fontos, hogy a földjét enyhén nedvesen tartsuk. Ha a talaj kiszárad, a növény levelei is száradni kezdenek és akár le is hullhatnak. Ősszel és télen kissé kevesebbet öntözzük, azonban, ha a leveleket száraznak érezzük, növeljük a vízmennyiséget.

A tavasztól őszig tartó időszakban kéthetente tápoldatozzuk mérsékelt töménységű tápoldattal. A szobapáfrány nevelése során nagyon fontos a magas páratartalom biztosítása, ehhez állítsunk a növény cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára, valamint permetezzük a leveleit.

Ha a levelek csúcsai barnulni kezdenek, az arra utal, hogy túlságosan alacsony a levegő páratartalma. Metszést az elhalt, vagy haldokló levelek eltávolításán kívül nem igényel, ügyeljünk rá, hogy megtartsuk a növény szép, kompakt formáját.

A szobapáfrány átültetése

Ha a szobapáfrány gyökerei kilógnak a földből, illetve, ha a szokásos növekedési üteme lelassul érdemes átültetni. Az átültetést tavasszal végezzük el tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű virágföldbe és az előzőnél valamivel nagyobb növénytartóba.

Fontos, hogy a növénytartó rendelkezzen vízelvezető nyílásokkal. Óvatosan távolítsuk el a növényt a régi cserepéből, és ültessük el friss virágföldbe.

A szobapáfrány betegségei és kártevői

A szobapáfrány, ha a megfelelő körülmények között tartjuk szinte problémamentes növény. Időnként károsíthatják a levéltetvek, a pajzstetvek és a takácsatkák, megjelenésüknek kedvez a száraz levegő, azaz a párásítás jó módszer a megelőzésre.

A szobapáfrány szaporítása

A szobapáfrány tőosztással, valamint a leválasztott indák elültetésével is szaporíthatjuk. A tőosztás nagyon egyszerű, érdemes az átültetéskor végezni. Válasszuk le a növény egy részét, fontos, hogy a leválasztott rész is rendelkezzen gyökérzettel.

Ültessük el friss virágföldbe, a talajt pedig tartsuk nedvesen. A különültetett növényt huzattól és közvetlen napfénytől védett, állandó hőmérsékletű, kellemesen meleg helyen neveljük további.

A szobapáfrány fejlődése során indákat nevel, ezeket leválaszthatjuk a tövéről és elültethetjük külön cserepekbe. Az indával való szaporításra a nyár a legalkalmasabb időszak.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a szobapáfrány gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Shutterstock

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére