peperomia caperata rosso

Törpebors (Peperomia) gondozása – Részletes útmutató

A Peperomia növénynemzetségbe 1500-nál is több, változatos megjelenésű növényfaj tartozik, melyek többsége Közép- és Dél-Amerika területén őshonos. Ismert és kedvelt, levélzetükkel díszítő szobanövények, melyekkel a kezdő szobakertészek is boldogulnak.

Hazánkban a ráncos törpebors (Peperomia caperata), a nagylevelű törpebors (Peperomia magnoliifolia), a húsos, kerek leveleivel díszítő tompalevelű törpebors (Peperomia obtusifolia) és a márványlevélként ismert Peperomia argyreia örvend a legnagyobb népszerűségnek.

A törpeborsok között csüngő növekedésű, ámpolnába ültethető fajokat is találunk, ezek közül a Peperomia prostrata, a Peperomia ‘Isabella’ valamint a Peperomia rubella megtalálható a magyarországi kertészetek kínálatában is.

A különféle törpebors fajok, átlagos igényű, egyszerűen kezelhető levéldísznövények, további előnyük, hogy nem foglalnak túl sok helyet, így kicsi lakásba is remek választást jelentenek. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mint érdemes tudni a törpebors gondozásáról.

A törpebors igényei és gondozása

peperomia obtusifolia
Peperomia obtusifolia / Kép forrása: Dreamstime

A zöld levelű törpebors fajok, világos vagy nyáron félárnyékos, míg a színes levelűek világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg és állandó hőmérsékletű helyen érzik jól magukat. A hirtelen hőmérsékletváltozásra, a huzatra, valamint a légkondicionáló és a radiátor közelségére érzékenyek.

A vastagabb levelű törpeborsok tolerálják az alacsonyabb páratartalmat is, a vékonyabb levelűek párásabb környezetet igényelnek. A párás levegőt vízzel való permetezéssel biztosíthatjuk, valamint jó megoldás, ha a növény cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára állítjuk.

Az öntözések során járjunk el körültekintően, a talajt csak kissé tartsuk nedvesen, a túlöntözést kerüljük. Télen ügyeljünk rá, hogy az ültetőközeg ne legyen nedves és hideg, mert rothadást eredményezhet. Az áprilistól szeptemberig tartó időszakban meghálálja, ha háromhetente tápoldatozzuk.

A törpebors átültetése

A törpebors tavasszal vagy nyáron ültethető át jó vízáteresztő képességű földkeverékbe, az üzletekben kapható B típusú virágföld tökéletesen megfelel erre a célra. Szereti, ha a gyökérzete éppen csak elfér a cserépben, ezért nyugodtan ültethetjük az előző növénytartójába vagy egy mérettel nagyobb tartóba.

A törpebors metszése

A törpebors nem igényel komolyabb metszést, azonban, ha szükséges az elhalt vagy sérült hajtásokat vágjuk le róla. A megnyúlt példányokat éles és steril késsel vagy ollóval visszavághatjuk tavasszal, az erős metszést azonban kerülni kell, mert károsítja a növényt és visszaveti a növekedését.

A törpebors betegségei és kártevői

A törpebors növényvédelmi szempontból hálás növény, azonban nem teljesen kártevő és problémamentes. Időnként megjelenhetnek rajta viaszos pajzstetvek, ezek ellen használhatunk szappanos oldatot, Neem olajat vagy alkalmazhatunk rovarölő szert is.

A tűző nap hatására megéghetnek a levelei, nem megfelelő tartási körülmények között pedig levélhullás is jelentkezhet. A törpebors az átlagos és állandó hőmérsékleti körülményeket, valamint a párás környezetet kedveli.

A huzatra, a fűtőtest és a légkondicionáló közelségére, valamint a hirtelen hőmérsékletváltozásra érzékeny. Utóbbi tömeges levélhulláshoz vezethet, a nem megfelelő tápoldatozás szintén okozhat levélvesztést.

Ha a növény csak néhány alsó levelet veszít el, az természetes folyamatnak tekinthető, ettől nem kell megijedni. Télen figyeljünk rá, hogy a talaj ne legyen túl nedves és hideg, mert rothadást okozhat.

A törpebors szaporítása

peperomia caperata
Peperomia caperata / Kép forrása: Dreamstime

A legtöbb törpebors faj fejdugvánnyal vagy levéldugvánnyal szaporítható. A levéldugvánnyal történő szaporítás, nagyon hasonló a fokföldi ibolya dugványozásához. Válasszunk le egészséges leveleket a növényről a levélnyelükkel együtt.

A levelek szárát mártsuk gyökereztető hormonba, ez növeli a gyökeresedés esélyét. Töltsünk meg egy cserepet jó vízáteresztő képességű földkeverékkel, fúrjunk bele lyukakat és ültessük el a leveleket.

Öntözzük meg őket, arra figyeljünk, hogy ne öntözzük túl a dugványokat. A cserepet helyezzük, kellemesen meleg, világos helyre és húzzunk rá átlátszó zacskót, így biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. A zacskót időnként távolítsuk el néhány órára, hogy ne halmozódjon fel túl sok nedvesség.

Amint észrevesszük, hogy a növények növekednek (amikor már gyökerek és új levelek fejlődnek), külön cserepekbe ültethetjük őket.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a törpebors gondozásához és szaporításához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: Dreamstime

Források: Plantophiles; The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére