virágföld

Virágföld típusok szobai és kerti növényekhez

Mindenki szeme előtt ott lebeg az igazi álomkert képe, ami tele van gyönyörű és zöld növényekkel, madárcsicsergéssel és egy-egy bogárral. De ha el akarjuk érni, hogy a növényeink egészségesek legyenek, akkor ismernünk kell a tökéletes föld fogalmát is.

A megfelelő virágföld kiválasztása fontos, ha jó állapotban akarjuk látni a növényeinket, legyen szó akár a kerti fajokról, akár a cserépben tárolt egyedekről. Igazából minden típusnak megvannak a sajátos tulajdonságai, nem véletlen, hogy a boltokban is többfajtát árulnak.

A termőföld ellenállóbbá teszi a növényünket, segíti a növekedését, ugyanakkor megvédi a bosszantó kártevőktől is. Összegyűjtöttük a legjobb földeket.

Előkészített virágföld

Ezt hívhatnánk általános virágföldnek is, amit akkor szoktunk lekapni a polcról, amikor sietünk, vagy ha teljesen tanácstalanok vagyunk. Szerencsére sokszor ez az ideális megoldás, mivel jó vízelvezető képességgel rendelkezik, így a dísznövények jobban fognak növekedni benne. Külön előny, hogy nemcsak cseréphez, de a kertben is használható.

Akkor szokták ajánlani, amikor új növényt veszünk, és szeretnénk előkészíteni számára a tökéletes környezetet. Vásárlás előtt nézzük meg az összetevőit is, az a legjobb, ha tartalmaz komposztot, egy kis homokot, mohát, és mehet bele rizshéj is.

Professzionális virágföld

Ez a talajtípus javítja a nedvességmegtartást, aktiválja a növények védelmi rendszerét, és magas százalékban tartalmaz nitrogént. Onnan ismerjük fel ezt a virágföldet, hogy fekete tőzeg, moha, granulátum és perlit keverékét is tartalmazza. Ha ezt a földet választjuk, akkor bármilyen típusú termesztéshez használhatjuk, beltéren és kültéren egyaránt megállja a helyét.

Olyan előnyei vannak, amit a növény is meg fog köszönni, mivel egészségesebb lesz, valamint szabályosabban és egyenletesebben fog növekedni.

Fekete talaj

Általános tévhit, hogy a fekete, humuszban gazdag talaj minden növénynek megfelel. Az igazság azonban az, hogy főleg a fűfélék számára ajánlott, és leginkább cserepekbe szokták tenni. A fekete virágföld a színe miatt kapta a nevét, amit a szerves anyagok bomlása okoz.

Ez a föld általában kiszáradt levelek maradványaiból és az állatok szervesmaradványából keletkezik, ami tápanyag formájában jelenik meg a talajban. Ma nagyon széles körben használják, szeretik a dísznövények és a gyümölcsök is.

Talajtípusok növényenként

Most, hogy általánosságban megismertük a virágföldeket, nézzük pár konkrét példát is. A balkonládás növények általában dísznövényeket tartalmaznak. Nekik a tápanyagban gazdag, humuszos talajra lesz szükségük. Itt azt is figyelembe kell venni, hogy mivel az egész életüket a cserépben töltik le, mindig figyelni kell a tápanyag-utánpótlásra is.

A fűszernövények főleg a tőzegmentes talajt szeretik, ebben fogják igazán jól érezni magukat kinti vagy benti tartástól függetlenül. A rózsákat humuszos talajba kell ültetni, a zöldségféléket pedig a szerves anyagokban gazdag, jó vízmegtartó virágföldekbe.

Kép forrása: Freepik

Támogató: Gepkozvetito.hu

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére