klívia

Virágzó szobanövények – A lakás különleges díszei

A szobanövények között rengeteg virágzó növényt találunk, melyek többsége a szubtrópusi és trópusi területek lakója. A növények ékességét adó virágok természetes élőhelyükön a fajfenntartás nélkülözhetetlen eszközei.

A változatos színű és formájú, gyakran bódítóan finom illatot árasztó virágok a természetben azért nyílnak, hogy a beporzást végző állatok, például rovarok, vagy madarak számára kellőképpen csábítók legyenek.

A legtöbb virágzó szobanövény megfelelő gondozás és elegendő fény mellett évről évre újra virágzik, azonban akadnak kivételek is, mint például a broméliák. Cikkünk további részében 16 közkedvelt és páratlanul szép virágzó szobanövényt mutatunk be röviden.

Medinilla

medinilla
Kép forrása: Freepik

A pompás medinilla (Medinilla magnifica) a 400 fajt számláló medinilla nemzetség egyik legszebb képviselője. Eredeti élőhelyén a Fülöp-szigetek esőerdeiben, 2 métert is meghaladó cserjévé fejlődik. Nagyméretű levelei közül bukkannak elő száron csüngő bimbói, melyekből hatalmas rózsaszín virágok nyílnak.

Azálea

azálea
Kép forrása: Dreamstime

Az azálea (Rhododendron simsii) az erikafélék családjába tartozó Japán, és Közép-Kína területéről származó növény. Virágai az év szürkébb időszakában csempésznek vidámságot otthonunkba. A fagyveszély elmúltával félárnyékos helyen, szabadban is tarthatjuk.

Koszorúfutóka

koszorúfutóka
Kép forrása: Dreamstime

A koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) mely madagaszkári jázmin néven is ismert, Madagaszkár területén őshonos örökzöld kúszócserje. Levelei sötétzöld árnyalatúak és bőrszerűek, hófehér, csillag alakú virágai bogernyőben nyílnak, páratlan látványt nyújtanak. Virágzásában jellemzően a júniustól szeptemberig tartó időszakban gyönyörködhetünk.

Papagájvirág

papagájvirág
Kép forrása: Unsplash / Siegfried Poepperl

A pompás papagájvirág vagy paradicsommadár-virág (Strelitzia reginae) örökzöld dísznövény, amely Dél-Afrikában őshonos, Európában a 17. század vége felé terjedt el. Szépsége és tartóssága miatt, nem csak mutatós szobanövény, hanem virágkötészeti alapanyag is.

Gloxínia

gloxínia
Kép forrása: Freepik

A gloxínia (Sinningia speciosa) Brazíliából származó hagymás évelő növény, mely a csuporkafélék családjába tartozik. A kereskedelemben kapható növények egytől-egyig nemesített fajták, melyek őse a Sinningia speciosa.

A gloxínia viszonylag kis termetével, és feltűnő szépségű virágzatával, hódította meg a szobakertészek szívét. Fodros szélű, tölcsérre emlékeztető, fehér, piros, lila és rózsaszínben játszó virágai egész nyáron ékesíthetik otthonunkat.

Lepkeorchidea

orchidea
Kép forrása: Freepik

Ha azt halljuk orchidea, szinte biztos, hogy legelőször a lepkeorchideára gondolunk, mely India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén is őshonos. Kerekded sötétzöld leveleivel, magasra törő virágszárával és a szár felső részén hozott számtalan virágával igazán szép látványt nyújt.

Megfelelő gondozás mellett a rengeteg féle színárnyalatban pompázó virágai nagyon hosszan díszítenek.

Amarillisz

amarillisz
Kép forrása: Adobe Stock

Az amarillisz vagy lovagcsillag (Hippeastrum) az amarilliszfélék családjába tartozó növény, mely Amerika trópusi és szubtrópusi vidékeiről származik. A boltokban általában nemesített fajtái kaphatók, melyek különféle színárnyalatokban pompáznak és díszítik otthonunkat a szürke tél végi hónapokban.

Klívia

klívia
Kép forrása: Freepik

A klívia (Clivia miniata), mely kafferliliom vagy narancsliliom néven is ismert az amarilliszfélék családjába tartozó dísznövény, őshazája Dél-Afrika. Szobanövényként, valamint fagymentes időszakban balkonon és verandán is nevelhetjük.

Viaszvirág

viaszvirág
Kép forrása: Freepik

A Hoya nemzetségbe, mely nevét az angliai Northumberland herceg főkertésze, Thomas Hoy után kapta kb. 200 különböző viaszvirág faj tartozik. Ezek a különleges szépségű növények a Dél-Kínától Ausztráliáig húzódó területet, valamint Alsó-Burmát népesítik be.

Szobanövényként csak néhány viaszvirág fajt forgalmaznak az üzletek, ezek közül a leggyakoribb a Hoya bella, a Hoya carnosa, a Hoya lacunosa, a Hoya multiflora valamint a Hoya linearis.

Karácsonyi kaktusz

karácsonyi kaktusz
Kép forrása: Dreamstime

A karácsonyi kaktusz, rákkaktusz vagy tagoltlevélkaktusz (Schlumbergera) Brazíliából származó, hazánkban kifejezetten kedvelt szobanövény, mely látványos virágzatát az októbertől-márciusig terjedő időszakban hozza.

Korallvirág

korallvirág
Kép forrása: Adobe Stock

A tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Hazánkban kifejezetten népszerű szobanövénynek számít, a lakások elmaradhatatlan dísze. Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírható, így éven át csodálhatjuk sokféle színben pompázó virágzatát.

Fokföldi ibolya

fokföldi ibolya
Kép forrása: Dreamstime

A fokföldi vagy afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha) a csuporkafélék családjába tartozó, a kelet-afrikai Uzambara hegységben őshonos növény. Az egyik legrégebb óta tartott virágzó szobanövény, mely változatos árnyalatú virágaival nagyon szép látványt nyújt.

Ciklámen

ciklámen
Kép forrása: Freepik

A ciklámen, szobaciklámen vagy perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) a kankalinfélék családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékének keleti részéről származó nagyon kedvelt szobanövény, mely nemcsak levélzetével, hanem a megfelelő gondozás mellett, élénkszínű virágaival is díszít.

Begónia

begonia elatior
Kép forrása: Freepik

A sudár begónia (Begonia elatior) a begóniafélék családjába tartozó Ázsia, Afrika, és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növényfaj. Rengeteg fajtája megtalálható a kertészetekben, a különféle hibridek és színváltozatok, szobanövényként, kerti és balkon növényként tarthatók.

Flamingóvirág

flamingóvirág
Kép forrása: Freepik

A flamingóvirág (Anthurium) a kontyvirágfélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos, látványos szobanövény, mely piros, rózsaszín vagy fehér virágokkal örvendezteti meg tulajdonosát. Virágait a februártól júliusig terjedő időszakban csodálhatjuk meg, az év további időszakaiban pihen a növény, ekkor élénkzöld levelei díszítenek.

Vitorlavirág

vitorlavirág
Kép forrása: Adobe Stock

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) Kolumbia és Venezuela területéről származó növény, mely márciustól, szeptemberig virágzik. Hosszúkás alakú, sötétzöld leveleivel, valamint érdekes, vitorlára emlékeztető fehér virágaival díszít.

Ha szeretnél többet megtudni a virágzó szobanövények gondozásáról, olvasd el cikkeinket, melyeket a Virágzó szobanövények rovatban gyűjtöttünk össze.

Képek forrása: Adobe Stock; Dreamstime; Freepik; Unsplash / Siegfried Poepperl

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére