hal

Vízinövények akváriumba: teljes útmutató a kiválasztásához és gondozásához

Gondolkozol azon, hogy létrehozol egy akváriumot, de nem tudod, hol kellene elkezdeni? Az egyik legfontosabb tényező minden akváriumban a kiválasztott növények. A vízinövények kulcsfontosságúak az egészséges és esztétikus akváriumi környezet kialakításában a halak számára.

Azonban halak nélkül is létrehozhatsz egy fantasztikus vízivilágot az otthonodba. Ebben az útmutatóban mindent megtudhatsz a növények kiválasztásáról, ültetéséről és gondozásáról is.

A vízinövények és az akváriumi ökoszisztéma

A vízinövények elengedhetetlenek bármely akváriumi ökoszisztéma számára. Nemcsak egy természetes és látványos környezetet biztosítanak a halaid számára, de fontos funkciókat látnak el az egész akvárium általános egészségének fenntartása érdekében is.

A vízinövények az akváriumban ugyanis oxigént termelnek, szén-dioxidot szívnak fel, és segítenek kiszűrni a mérgező anyagokat a vízből. Emellett élelmet és menedéket is nyújtanak a halaknak és más vízi élőlényeknek vegy egyszerűen önmagukban is szemet gyönyörködtetők.

A megfelelő növények kiválasztása

A megfelelő vízinövények kiválasztása során sok tényezőt kell figyelembe venned. Például az akváriumod méretét és formáját, a fényviszonyokat és a halak típusát, amelyeket tartani szeretnél. Íme néhány tipp a választásához.

Az akvárium mérete

Az akvárium mérete meghatározza azoknak a növényeknek a számát és típusát, amelyeket bele tehetünk. Ha kicsi tankod van, olyan növényeket válassz, amelyek nem nőnek túl nagyra, és nem foglalnak el túl sok helyet. Ha nagyobb tankod van, akkor szabadon választhatsz különböző méretű és formájú vízinövényeket.

A fényviszonyok értékelése

A vízinövények számára szükséges fény mennyisége változó lehet. Először meg kell határoznod, hogy milyen fényviszonyok között fogod tartani az akváriumot és milyen világítást fogsz használni. Ha sok természetes fény éri, akkor olyan növényeket válassz, amelyek kevésbé igénylik a mesterséges fényt.

Ha az akváriumban kevés a természetes fény, akkor használj megfelelő mennyiségű mesterséges világítást a növények számára.

A halak típusának figyelembe vétele

Minden halnak különböző igényei vannak. Ha szeretnél halakat, akkor érdemes először meghatározni őket, majd azt, hogy azok milyen körülmények között élnek természetes környezetükben. Például, ha olyan halakat tartanál, amelyek szeretik a homokos medrű folyókat, tavakat, akkor olyan növényeket válassz, amelyek ehhez hasonló környezetben nőnek.

A vízinövények akváriumba kiválasztása

Miután meghatároztad az akvárium méretét, a fényviszonyokat és a halak típusát, amelyeket tartani szeretnél, már könnyebb kiválasztani a megfelelő növényeket.

Ajánlott vízinövények

Az alábbiakban felsorolunk néhány vízinövény fajtát, aminek a beszerzését érdemes lehet megfontolnod.

Java Fern

A Java Fern egy könnyen karbantartható vízinövény. Egy ideális választás kezdőknek, mivel nincs szüksége sok fényre, és bármilyen típusú talajban nőhet.

Amazon Sword

Az Amazon Sword egy nagyobb növény, amely kiválóan alkalmas nagyobb akváriumokhoz. Képes növekedni, akár 12 hüvelyk magasságig is, és igényli a közepes-nagy fényt és a tápanyagban gazdag talajt.

Anubias

Az Anubias szintén kevés gondozást igényel. Bármilyen típusú talajban elél, és alacsony vagy közepes fényviszonyok mellett is jól növekedhet.

Vízinövények ültetése

Miután kiválasztottad a vízinövényeket akváriumba, el kell ültetned őket. Az alábbiakban a lépéseket érdemes követned:

  1. Mosd meg a növényeket: Miután megvásároltuk a növényeket, az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy leöblítjük őket, hogy eltávolítsuk az esetleges földdarabokat és a nemkívánatos pici csigákat, amelyek a levelek között megbújhatnak.
  2. Tisztítsd meg a talajt: Itt az esetleges szennyeződésekre és régi növényi maradványokra gondolunk, ezeket távolítsd el.
  3. Ültető lyuk kiásása az aljzaton, a még víz nélküli akváriumban: A növények ültetésekor ki kell “ásni” a megfelelő méretű lyukat a talajban, amely elegendő helyet biztosít a gyökereknek. Ügyelj rá, hogy ne legyen túl nagy, túl mély vagy túl kicsi sem.
  4. Helyezd a növényeket a lyukba: A növényeket óvatosan be kell helyezni a lyukba, anélkül hogy a gyökereket megsértenéd.
  5. Fedd be a talajjal: A növényt be kell takargatni az ültető közeggel, és enyhén megnyomni, hogy biztosan rögzítve legyen a talajban.

A vízinövények ültetési folyamata tulajdonképpen hasonló mint a levegőn élő társaik esetében. Miután az akvárium aljzatát beültetted a növényekkel, feltöltheted vízzel az akváriumot.

Ezen a ponton legyél óvatos, hogy ne keverd fel az aljzatot. Segítségül használhatsz alulra kiterített újságpapírt vagy tányért, de figyelj rá, hogy a növényeket ne törd össze. A vizet lassan csorgasd a tányérra vagy újságpapírra. Végül ezeket a segédeszközöket lassan és óvatosan távolítsd el.

Gondozás

A vízinövények elültetése csak az első lépés. A növények egészségének megőrzése érdekében rendszeres gondozásra van szükségük, ami a feltöltött akváriumban már nem is olyan egyszerű kérdés.

Árnyékolás – világítás

Néhány vízinövénynek árnyékra van szüksége. Ha a növények a túl sok természetes fénynek vannak kitéve, akkor a leveleik károsodhatnak. Fontos, hogy olyan helyre helyezd az akváriumot, amely nem túl világos, vagy használj függönyöket az árnyékoláshoz.

Ugyanakkor a megfelelő világítás is fontos. Naponta 8-10 órán át van szüksége az akváriumnak világításra. Ha ettől hosszabban van megvilágítva, akkor az algásodás intenzívebb lesz.

Vízcsere

A növények egészsége érdekében rendszeresen cseréld ki a vizet. A vízben lévő szennyeződések és mérgező anyagok elpusztíthatják a növényeket és egy idő után akár a halaidat is. Ideális esetben hetente vagy kéthetente az egyharmados vízcserét javasoljuk.

Szűrés

A szűrő az akvárium lelke. nemcsak megtisztítja vizet, hanem a természetes baktérium szintet is fenntartja. Nagyon fontos szabály, hogy a szűrőt nem szabad hosszan kikapcsolva tartani. Csak arra a pár percre kapcsold ki, amíg az akváriumot takarítod.

Kép forrása: Pixabay

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére