penészes a virágföld

Penészes a virágföld teteje? Így szüntetheted meg!

A szobanövények gondozása során szinte biztos, hogy te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy a virágföld tetején fehér réteg jelenik meg. Ez a probléma különösen a tél végi és a tavaszi időszakban jellemző, azaz éppen aktuális.

A penész káros a növényre, különösen akkor, ha a gombaszálak már a növény gyökeréig is leérnek, azaz, ha penészesedik a virágföld, mindenképp cselekedni kell. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi okozhatja a virágföldön megjelenő fehér réteget, valamint, hogy mi a teendő, ha penészesedni kezd a virágföld.

Penész vagy só és mészkiválás?

Fontos tisztázni, hogy a fehér réteg, nem biztos, hogy penész, ezért, ha fehér lepedéket veszel észre a virágföld tetején, nem kell azonnal megijedni. Ha a fehér réteg száraz és morzsálódik, akkor szerencsére nem penészről van szó, hanem a vízben lévő mész és só vált ki a talaj felszínén.

Ebben az esetben, első lépésként fel kell lazítani a talaj felszínét és mérsékelni kell az öntözést, de az is jó megoldást jelent, ha a talaj felső pár centiméteres rétegét eltávolítod, és friss virágföldre cseréled.

Ha a fehér színű lerakodás bolyhos, akkor penész jelent meg a virágföld tetején. Bizonyos mennyiségű penész szinte minden virágföldben megtalálható, a problémát az jelenti, ha a penész felszaporodik. Ennek oka jellemzően a túlöntözés, de előfordulhat akkor is, ha a szobanövényt magas páratartalmú lakásban, vagy helyiségben, például a fürdőszobában tartjuk.

Ha felütötte a fejét a penész, akkor a legjobb megoldás, ha a szobanövényt átültetjük új virágföldbe. Az ültetést megelőzően a tisztítsuk meg a növény cserepét és magát a növényt is.

Ha valamilyen okból kifolyólag nem oldható meg a növény átültetése, már az is rengeteget segít, ha eltávolítod a felső földréteget és friss földdel pótolod. A penész ellen bevetheted a gombaölő hatású fahéjat is. A végeztél a föld cseréjével, fahéjas vízzel öntözd meg a növényt, ügyelve arra, hogy ne öntözd túl.

Hogyan előzhető meg a virágföld penészesedése?

Az előbbiekben bemutattuk, hogyan lehet kezelni, ha penészesedik a virágföld, azonban jobb megoldás, ha a megelőzésre törekszel. A penészesedés többnyire a túlöntözésre vezethető vissza, tehát az első és legfontosabb dolog, hogy csak a szükséges mennyiségű vízzel öntözz.

A legtöbb szobanövény az ősz végi és téli időszakban kevesebb vizet igényel, azaz, ha a tavasszal vagy nyáron megszokott mennyiséggel öntözöl, szinte biztos, hogy túlöntözöd majd őket, ami kedvez a penész megjelenésének.

Nem csak a mennyiségre érdemes figyelni, hanem arra is, hogy hogyan öntözöl. A legtöbb szobanövényt alulról érdemes öntözni, ehhez az alátétbe kell tölteni a vizet. Amikor a növény már felszívta a számára elegendő mennyiségű vizet, a felesleget öntsd ki az alátétből.

Szintén segít a penészesedés megelőzésében, ha időnként fellazítod a virágföld tetejét, így a növény gyökérzete valamint a talaj is szellőzni tud. Ha nemrég ültetted át friss virágföldbe a növényt, akkor két öntözés között, hagyd, hogy a föld felszíne kicsit kiszáradjon.

Körültekintő növényápolás mellett is előfordul, hogy a szobanövény egyes részei száradni kezdenek, lehullik róluk néhány száraz levél vagy virág. Ezeket mindig távolíts el a talajról, mivel kedveznek a szürkepenész megjelenésének!

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítségével, sikerül megelőznöd, valamint eltávolítanod a virágföldön megjelenő penészt! Sikeres szobakertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Shutterstock

Források: Édenkert, Agrárszektor

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére